Typisch Nederlands - zeilen: met wedstrijdzeiler - Postzegelblog

Typisch Nederlands – zeilen: met wedstrijdzeiler

0

Typisch Nederlands- zeilenDe Nederlander leeft met water, strijdt tegen het water en maakt gebruik van het water. Het leven met en gebruikmaken van het water blijkt overduidelijk uit de postzegel Typisch Nederlands – zeilen. De elementen water en wind in combinatie met vakmanschap komen er aan te pas. Voor een topsporter wedstrijdzeilen is een hogere mate van zeil-professie noodzakelijk.

Typisch Nederlands – zeilen: uitgiftedatum 9 mei 2022

 

Vel Typisch Nederlands- zeilen

Maandag 9 mei 2022 is de uitgiftedag van emissie ‘Typisch Nederlands – zeilen’. De oplage omvat 75.000 vellen en is gedrukt in Frankrijk door Cartor Security Printers in Meaucé-La Loupe.
Het postzegelvel is ontworpen door grafisch ontwerper Claire Bedon & creatief director Edwin van Praet van Total Design

Reilen en zeilen van de wedstrijdzeiler

Op de postzegelafbeelding staat een wedstrijdzeiler, die op zijn zeilboot aan een trapeze (met touwen aan de top van de mast) buitenboord hangt. Drie golvende witte stroken op de achtergrond stellen het water voor, waarop de wedstrijdzeiler actief de sport bedrijft. In de witte baan onderaan loopt de kiel van de zeilboot een stukje door, terwijl links aan de bovenkant met de top van het zeil met touwwerk hetzelfde gebeurt.

Levendige snelheid en dynamiek

In de uitwerking aan de wedstrijdzeiler is veel aandacht besteed aan de typische beweging, die deze sport kenmerkt. Bedon: “Met behulp van inspirerende actiefoto’s is gaandeweg steeds meer ‘power’ in de beweging gebracht. Daarbij kijk je vooral naar de dynamiek van het lichaam, de kracht die het uitstraalt en de balans tijdens de inspanning. Hiermee is het ervaren en meebeleven van de actie voor kijker ook mogelijk.

  • Aan de schouders en armen van de wedstrijdzeiler zie je wat voor kracht hij uitstraalt. Alle spieren zijn gespannen om de boot op de gewenste positie te brengen en daar te houden. Het is een combinatie van kracht en balans met als subtiel detail het plukje haar van de zeiler, dat eigenwijs omhoog steekt.

Het nauwelijks zichtbare en eigenwijze plukje haar steekt triomfantelijk omhoog!

  • De wedstrijdzeiler is als hoofdpersoon in iets groter formaat uitgevoerd, waardoor de topsporters in grootte de zeilboot domineert. Met hetzelfde ‘nadrukkelijk-doel’ verdwijnt het zeil linksboven uit beeldvlak, evenals de kiel van de boot dat onderin doet.
  • Er is veel aandacht en tijd besteed aan de mate, waarin de zeilboot uit het water oprijst om de snelheid en dynamiek van de sport te benadrukken.
  • De boot maakt vaart, maar is nog niet op topsnelheid. Dan zouden zijn benen niet gebogen zijn, maar gestrekt. Je ziet ook de rechter knie heel subtiel uitsteken, wat de houding geloofwaardig maakt.
  • “Opvallend in het ontwerp is”, aldus Van Praet, “dat de onderkant van de zeilboot een klein stukje uit het beeldvlak steekt en overloopt naar de witte strook onderaan de postzegel. Hetzelfde geldt voor het zeil bovenaan. Het zijn maar kleine details, maar het versterkt de indruk dat de zeiler op ons afvaart. Je bent meer betrokken bij de actie, je bevindt je als het ware ook op het water en je ziet de boot op je af komen.”

Typisch Nederlands- zeilen Typisch Nederlands- zeilen - bewerkt

De boot treedt buiten het beeldvlak en staat duidelijk op de voorgrond van de postzegel.
De boot blijft binnen het beeldvlak van het kader.

Door de mast, die op de bodem van de boot staat, is de ruimte in de boot met aan weerskanten een zijkant, duidelijk zichtbaar aanwezig. Het geringe kleurverschil in het blauw verhoogt het driedimensionale van de zeilboot nog meer.

  • Door de drie golvende banen op de achtergrond (verwijzers naar het maritieme karakter van de sport) ontstaat diepte in de illustratie. Het ontwerpersduo bereikt hetzelfde effect door de smalle witte lijn in de boeg van de boot én door de schaduwen in de kleding, in het zeil, maar ook in het gezicht en de armen en benen van de zeiler. Deze schaduwen geven de illustratie niet alleen een geloofwaardige uitstraling, maar maken ook duidelijk waar het licht vandaan komt.

Diversiteit in kleur

“De sfeer van de zeilpostzegel wordt door de kleur oranje in de achtergrond bepaald met als contrastkleuren blauw (zeilboot), rood (broek & haar), geel (shirt), grijs (gezicht, armen 7 handen) en zwart ( mast, touwwerk, trapezevest) op de voorgrond,” aldus Edwin van Praet, creatieve director van Total Design.
Opvallend is de keuze voor de kleur blauw voor de zeilboot, terwijl de meeste boten wit zijn. Bedon: “We kozen voor blauw, omdat we een donkere kleur nodig hadden als contrast voor de golvende lijnen in de achtergrond.

Jong geleerd is oud gedaan!

Klik hier voor een foto van het skipkesilen (Leeuwarder Courant d.d. 8 mei 2022).

Tegelijk met de opening van het watersportseizoen is vorig weekend in Grou met het Pikmeer / Pikmar (Fryslân) het traditionele ‘klompkesilen’ (zeilen met-zeilen-opgetuigde-klomp) voor de allerkleinsten begonnen (uiteraard met hulp van een van de ouders). De snelheid van de houten ‘zeilbootjes’ om de finish te bereiken, wordt o.a. door de grootte van het zeil bepaald.

NVPH 517 - Zomerzegel 1949

De scheef staande letters van de landsnaam ondersteunen de richting van de windkracht, die de zeilboten (summier aangeduid) zonder bemanning vooruit doet varen (onder een half bewolkte lucht met bossen op de horizon). Op het voorontwerp van de postzegel is de suggestie van de letterondersteuning van de wind nog nadrukkelijker en overtuigender aanwezig.

De postzegels MooiNL Monnikendam (nvph 2346), kinderzegel 1953 (nvph 615), zomerzegel 1980 (nvph 1196) en Friese platbodem (landelijk beter bekend onder de naam skûtsje of tjalk) geven illustratieve afbeeldingen van drijvende zeilboten zonder bemanning. De Olympiade-postzegel zeilen (nvph 215) en Zuiderzee-vissersboot (nvph 1029) geven daarentegen actief varende zeilschepen met bemanning.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)