De Belgische bezetting in Duitsland - Postzegelblog

De Belgische bezetting in Duitsland

1

kopjeOp 11 november 1918 om vijf uur in de morgen werd de Duitse capitulatie een feit. In Duitsland was even daarvoor de Weimar Republiek uitgeroepen. De geallieerden bezetten delen van Duitsland. Ook Belgische legereenheden trokken in 1919 als bezetter het Rheinland binnen, later, in 1923 tot 1925 ook een deel van het Ruhrgebied.

Op 20 september 1919 werden ten behoeve van de Belgische troepen postzegels beschikbaar gesteld voor de frankering van door hen aangeboden poststukken bestemd voor geadresseerden in België, Belgisch Kongo en Frankrijk, inclusief de koloniën. Belgische postzegels werden door de Zegeldrukkerij te Mechelen voorzien van een opdruk in zwarte inkt met de benamingen ALLEMAGNE en DUITSCHLAND. Als basiszegels werden de zegels gebruikt met de afbeelding van Koning Albert I en verschillende onderwerpen.

Afbeelding Koning Albert 1

De serie werd in 1920 uitgebreid met drie waarden:

3

In de opdruk op de zegels van Koning Albert I komt een afwijking voor in de vorm van een kleine letter E op het einde van het woord ALLEMAGNE.

4

Verder bestaan twee typen opdrukken voor de waarden in Belgische francs.

Type I is de oplage die het eerst is gedrukt in 1919. Kenmerk is dat de D van DUITSCHLAND ongeveer onder de A en G van MAGNE is gesitueerd. De afstand tussen de twee woorden is twee millimeter.

5

Type II is gedrukt in augustus 1920. Kenmerk is dat de D van DUITSCHLAND precies onder de letter A van MAGNE is geplaatst. Verder is de afstand tussen de twee worden een millimeter.

6

Van 1919 tot 1930 was de Rijnprovincie bezet door de geallieerde strijdkrachten. De provincie was verdeeld in een Belgische, Britse en Franse sector. Vanaf 1923 tot 1925 bezetten de Belgische en Franse troepen ook nog het Ruhrgebied. De Belgische militairen gebruikten eigen ´bezettingszegels´ in de door België gecontroleerde gebieden. De Belgische bezetting van het Rheinland werd beëindigd in 1926 (noordelijk Rijnland) en 1929 (de regio Aken). De serie postzegels was geldig voor de frankering tot en met 30 april 1931.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)