AVRO-album - Postzegelblog

AVRO-album

0

Met enige regelmaat komt men nog wel eens een AVRO postzegelalbum tegen. Voornamelijk in antquariaten, rommel- en boekenmarkten.
In de postzegelwereld ziet men ze veel minder vaak.
Dat is ook logisch. Meestentijds verkeert het album in matige tot slechte staat en ook de zegelinhoud stelt dan niet veel voor. Vaak zijn zegels losgetrokken of uitgescheurd. Kortom: voor de filatelist van weinig waarde.

Sinterklaas
Ik ben van de generatie die nog blij was met een serie postzegels van Sinterklaas in zijn schoen. Tegenwoordig verwacht de jeugd dat Sinterklaas daar toch zeker wel een smartphone in legt
Het AVRO-album (Nederland en Koloniën) was een ‘Geschenk van Sint-Nicolaas aan de jonge A.V.R.O. luistervinken’ in 1936.

We hebben het in dit geval over een album in uitstekende staat, met heel veel postzegels die met zorg werden ingeplakt. Wat heel bijzonder was (voor die tijd) is dat iedere postzegel werd afgebeeld en niet uitsluitend de eerste van de serie. De afbeeldingen zijn bovendien van uitzonderlijk goede kwaliteit.

Sinterklaas had ongetwijfeld het beste voor met de jongelui van toen, want ook de 10-guldens ontbraken niet…….. Het plaatje althans, want de echte zegels ontbreken uiteraard.

Originele envelop
Wat zeer bijzonder is, is dat de originele envelop, waarmee het album aan de aanvrager werd verzonden, er nog bij zit.
Het is ook niet zomaar een envelop, maar een rijk geïllustreerde, met een afbeelding van Sinterklaas en Zwarte Piet. En, de naam van grafisch ontwerper die hier namens de AVRO achter zat kennen we nu ook: André Vlaanderen (1881 – 1955). Vlaanderen heeft meer voor de AVRO ontworpen, waaronder het AVRO-logo van destijds.

Of de aanvrager van dit exemplaar tot de doelgroep behoorde, is de vraag. Hij geeft zelf aan 13 jaar oud te zijn. Kan mij niet voorstellen dat toen men op 13-jarige leeftijd nog in Sinterklaas geloofde.
De leeftijd is echter waarschijnlijk wel de reden dat we het hier over zo’n mooi exemplaar van het album hebben!

Tijdgeest
Het voorwoord is interessant. De verzamelaars van bijvoorbeeld lucifersmerken en cigarenbandjes worden weggezet als losers. Men vindt het waardeloze papiertjes. De prijs van de Mauritius nummer een was echter ƒ 2.400.
Wat opmerkelijk is, is dat meisjes kennelijk niet geacht werden postzegels te verzamelen: ‘En elken jongen met wilskracht zal dat niet moeilijk vallen’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Sint Nicolaas



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

René Hillesum is eigenaar van René Hillesum Filatelie">René Hillesum Filatelie in Zwijndrecht

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)