Hans Christian Andersen - Postzegelblog

Hans Christian Andersen

3

Wie de Efteling bezoekt en door het Sprookjesbos wandelt wordt geconfronteerd met enkele uitbeeldingen van sprookjes geschreven door de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen. Sprookjes die jong en oud aanspreken. Het jaar 2005 was voor vele postdiensten aanleiding om aandacht te schenken aan deze beroemde persoon.

Hans Christian Andersen werd op 2 april 1805 in Odense geboren. Zijn vader, die schoenmaker was, overleed toen Hans 11 jaar oud was. Hij was erg verlegen en stil en werd op school veel gepest. Daarom wordt zijn sprookje ‘Het lelijke eendje’ wel eens beschouwd als een soort biografie waarmee hij zijn eigen leven beschreef.

De Deense postdienst gaf op 1 oktober 1935 een serie van zes postzegels uit gewijd aan Andersen. Vier zegels met zijn portret ‘en profil’, een zegel met een afbeelding van een zwaan dat aansluit bij het sprookje ‘Het lelijke eendje’ en een met de ‘De kleine zeemeermin’.

Op 28 augustus 1975 gaf de Deense post een serie van drie postzegels uit. Ook hierbij een afbeelding van een portret van Andersen en twee sprookjes.

De postdienst van China gaf in 2005 een serie postzegels uit in een boekje. Op de voorzijde van het omslag van dit boekje een portret van de schrijver. Ook een blokje met twee series van vijf stuks behoorden bij deze uitgifte.

De Duitse postdienst volstond met een postzegel waarop sprookjes zijn afgebeeld in de vorm van silhouetten.

De Belgische postdienst had vijf zegels in het uitgifteprogramma opgenomen met de sprookjes ‘De prinses op de erwt’, ‘Het lelijke jonge eendje’, ‘Duimelijntje’, een minder bekend sprookje, ‘De kleine zeemeermin’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Het laatste sprookje was de nieuwste creatie in het sprookjesbos van de Efteling.

Het sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ sierde vele postzegels. Dit sprookje werd in het sprookjesbos in de Efteling geopend op 25 december 2004 ter gelegenheid van de 200ste geboortejaar van Hans Christian Andersen in 2005.

Het meisje met de zwavelstokjes staat ook prominent afgebeeld op het blokje dat de Bulgaarse postdienst uitgaf.

Als laatste de postzegels van Tuvalu. Zo zijn vele minder serieuze postadministraties er op uit geweest om de postzegelverzamelaars te verleiden tot het kopen van hun zegels. Dus niet om te gebruiken ter verzending van poststukken maar om op te bergen in het stockboek of in het postzegelalbum. Zij hopen op een grote omzet aan postzegels met dergelijke thema’s. Is het realiteit of geloven ze ook in sprookjes?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Bulgarije China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Philip Levert op 24 mei 2016 om 09:41

  Realiteit, denk ik.
  Thema sparen is populair, net als postfris sparen. Het maakt dan niet meer uit welk land de emissie uitbrengt. Verwed er een bosje zwavelstokjes om dat de meeste mensen die dit verzamelen, Tuvalu en Ascension niet op de kaart kunnen duiden. Aanwijzen van Denemarken is al een hele opgave.

 • Patrick op 25 mei 2016 om 08:22

  Uiteraard realiteit. Zo goed als alle postadministraties zijn al decennia lang op de kar va

 • Patrick op 25 mei 2016 om 08:41

  Uiteraard realiteit. Zo goed als alle postadministraties zijn al decennia lang op de kar van de thematische uitgiften gesprongen. Dat brengt geld in het laatje want mooie plaatjes worden verkocht en of er nu Nederland op staat of Tuvalu maakt voor de plaatjesverzamelaar inderdaad niet veel uit.
  En tegelijk sprookje, want diezelfde postadministraties geloven blijkbaar nog steeds dat de verzamelaar al die bij wederverkoop zo goed als waardeloze plaatjes zal blijven kopen.
  Maar … één sprookje hebben de plaatjesuitgevers blijkbaar nog nooit gehoord: dat van die man die de tak afzaagde waarop hij zelf zat. Ik vrees met grote vreze dat ook dat sprookje vandaag of morgen voor veel postadministraties realiteit zal worden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)