(Eigen)aardigheden van westerse filosofen (10) - Postzegelblog

(Eigen)aardigheden van westerse filosofen (10)

0

Engeland beleefde in de 17e eeuw een van zijn roerigste perioden uit de geschiedenis. Tussen 1642 en 1651 heerste de Engelse Burgeroorlog tussen enerzijds het Parlement en anderzijds de koningsgezinden. Een pestepidemie teisterde London in 1665 – 1666 terwijl de stad in 1666 ook nog eens werd getroffen door een enorme brand. De strijd tussen de katholieke koningen, die allemaal nogal tirannieke trekjes vertoonden, en het parlement werd steeds feller.

John Locke (1632 – 1704)
Volgens Locke is het ‘sociaal contract’ de basis voor de volkssoevereiniteit. De vorst of de regering moet handelen naar de wil van het volk. Hij gaat hiermee dus een stapje verder dan Thomas Hobbes. De Aristotelische filosofie die Locke bestudeerde in Oxford kon hem maar weinig boeien. De nieuwe experimentele filosofie was veel interessanter. De ‘Royal Society’ werd opgericht waarvan de leden het bestuderen van de natuur voorrang gaven boven boeken. In zijn tijd op Oxford heeft hij geneeskunde gestudeerd en gewerkt met beroemde wetenschappers en denkers zoals de chemicus Robert Boyle waarmee hij bevriend was. Aanvankelijk was Locke gecharmeerd van Descartes’ ideeën. Hij kwam in dienst bij Anthony Ashley Cooper, eerste graaf van Shaftesbury. Deze werd in 1681 vrijgesproken na een beschuldiging van verraad, maar vluchtte voor zijn veiligheid naar Holland, waar hij in 1683 zou overlijden. Uit voorzorg vluchtte ook John Locke in 1683 naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Daar schreef hij het grootste gedeelte van zijn ‘An essay concerning human understanding’.

In Holland beraamde hij, samen met Engelse bannelingen, een plan om de katholieke koning James II van de troon te stoten, teneinde Willem III van Oranje en zijn vrouw Mary op de troon te brengen. (Mary was een protestante dochter van James II). De opzet lukte en kreeg de naam ‘Glorious Revolution’. Als tijdelijk balling in Holland ontmoette Locke o.a. Antoni van Leeuwenhoek en Christiaan Huygens die beiden lid werden van de ‘Royal Society’. Andere leden waren o.a. Isaac Newton, Locke’s vriend Robert Boyle en Locke zelf.

Isaac Newton (1643-1727) was natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist, muntmeester en theoloog. In de wiskunde ontdekte hij onder meer de differentiaalrekening en de integraalrekening (samen met de filosoof Leibniz).

Robert Boyle (1627-1691) was een Ierse filosoof en scheikundige/alchemist.

Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) was een Nederlandse handelsman, landmeter, wijnroeier, glasblazer en microbioloog. Een wijnroeier was iemand die met een speciale peilstok met schaalverdeling de hoeveelheid wijn of andere vloeibare of droge waar in een vat kon meten. Belangrijk om de waarde van het vat en de belasting te bepalen. Hij vond de microscoop uit en werd bekend om zijn pionierswerk voor de celbiologie en de microbiologie. De Delftse arts en anatoom Reinier de Graaf introduceerde hem in 1673 bij de Royal Society in Londen. Ter ere van Van Leeuwenhoek organiseert de Royal Society of London sinds 1979 een jaarlijkse microbiologische erelezing, ‘The Leeuwenhoek Lecture’.

Christiaan Huygens (1629-1695) was een Nederlandse wis-, natuur-, en sterrenkundige en uitvinder. Hij ontdekte niet alleen de ringen van de planeet Saturnus maar ook de maan die bij deze planeet hoort en die in 1847 de naam Titan kreeg. Hij tekende als eerste een eenvoudige kaart van Mars en noemde de ijskap van deze planeet. Hij zag de komeet van Halley, die overigens pas later deze naam kreeg. Tevens staat de uitvinding van het slingeruurwerk op zijn naam en het principe van de stoommachine en de buskruitmotor. Hij werd ook bekend om zijn golftheorie van het licht waar Isaac Newton later tegenin zou gaan. Aangezien hij veel speculeerde over buitenaards leven wordt hij wel een vroege science-fiction auteur genoemd.

Op 15 oktober 1997 werd vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Verenigde Staten de Cassini-Huygens sonde gelanceerd die op 1 juli 2004 op Titan landde in het kader van het Cassini-Huygens project voor onderzoek van de planeet Saturnus. De sonde was tevens vernoemd naar de Italiaanse astronoom Giovanni Cassini (1625-1712).Huygens had Cassini in Parijs ontmoet. Veel van Huygens veelzijdige geschriften en uitvindingen bevinden zich in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. In 1689 bezocht Christiaan Huygens voor de tweede maal London waar hij John Locke, Robert Boyle en Isaac Newton ontmoette. Huygens verschilde op verschillende punten van mening met Isaac Newton. Huygens heeft nergens iets over deze ontmoeting vermeld.

Locke kende het rationalisme goed, maar vond dat de rede alleen te beperkt was om als fundament voor kennis te dienen. Ervaring en reflectie daarop zijn onmisbaar. Ieder mens wordt volgens Locke geboren als een ‘tabula rasa’, ofwel een ‘onbeschreven blad’, (een term van Aristoteles ). Ervaring en reflectie zijn het basismateriaal voor de kennis. Hij is dus een empirist.
Door zijn verdediging van particulier eigendom en individuele rechten wordt Locke ook gezien als de grondlegger van het liberalisme. Dit mag dan nobel klinken, fraai is het niet. Naast de eigendom van grond was Locke, onder bepaalde voorwaarden, ook voorstander van het bezit van de ene mens door de andere. Slavernij was volgens hem gerechtvaardigd als men krijgsgevangen was gemaakt in een rechtvaardige oorlog. Hij haalde theorie en eigenbelang nogal door elkaar. Hij investeerde in de Trans-Atlantische slavenhandel (Royal African Company), waarvan de slachtoffers doorgaans verliezers waren van inter-Afrikaanse oorlogen. Locke hielp mee aan het opstellen van de Fundamental Constitutions of Carolina (1669), waarin o.a. wordt gesteld dat een meester absolute macht heeft over zijn slaven. Hypocrisie en racisme kleefden aan zijn naam. Hem wordt verweten alleen te zorgen voor de vrijheid van de Engelse kapitalisten.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Koningshuizen Musea ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)