150 jaar Gioacchino Rossini en de legende van Willem Tell - Postzegelblog

150 jaar Gioacchino Rossini en de legende van Willem Tell

0

Op 13 november 2018 was het 150 jaar geleden dat de beroemde operacomponist Gioacchino Rossini stierf. Hij schreef meer dan 40 opera’s waaronder “De Barbier van Sevilla” en “Guillaume Tell”. Wie van opera houdt zegt Rossini en vraagt zich tegelijk af of het een interessant thema is om te verzamelen

Levensloop Rossini

Gioacchino Rossini kreeg van zijn vader Giuseppe Rossini, die hoornist en trompettist was zijn eerste muziekles. Daarna ging hij in 1806 naar Bologna, waar hij studeerde aan het Liceo Musicale.  In 1813 boekte hij grote successen met zijn opera’s Tancredi en L’italiana in Algeri. In 1815 componeerde hij naast opera seria’s ook komische werken (opera buffa’s), zoals Il barbiere di Siviglia (gebaseerd op het toneelstuk Le Barbier de Séville (1775) van Pierre Beaumarchais), La Cenerentola en La gazza ladra. In 1822 huwde hij met de sopraan Isabella Colbran. In 1824 vestigde hij zich in Parijs en leidde aldaar het Théâtre Italien. Zijn laatste grote theaterstuk, Guillaume Tell, schreef hij in 1829. Vervolgens componeerde hij geestelijke werken, cantates, liederen, kamermuziek. In 1837 scheidde hij van Isabella Colbran. Hij trouwde voor de tweede keer met Olympe Pélisier in 1846.

Italie (1968), 100 jaar herdenking van zijn overlijden

Vanaf 1850 kreeg hij problemen met zijn gezondheid. Rossini werd begraven op de beroemde Parijse begraafplaats Cimetière du Père-Lachaise. Op verzoek van de Italiaanse regering werden de overblijfselen in 1887 echter verplaatst naar de Basilica di Santa Croce in Florence.

 

Barbier van Sevilla

In 1816 op 24-jarige leeftijd schreef Rossini zijn bekende opera ‘Il barbiere di Siviglia’ (Barbier van Sevilla). Het verhaal van De barbier van Sevilla baseerde Rossini op het gelijknamige toneelstuk van de Franse schrijver Beaumarchais (1732 -1795). Het verhaal in twee bedrijven gaat over de liefde. Hoofdpersonen zijn Figaro (de barbier van Sevilla), de graaf van Almaviva en de mooie Rosina. Het meisje Rosina is opgesloten door haar jaloerse voogd dokter Bartolo. De dokter is bang dat ze verliefd wordt op een ander en aast ook nog eens op haar erfenis. Om het huis van de dokter binnen te dringen, vermomt graaf Almaviva, de minnaar van Rosina, zich als een dronken soldaat en een ander keer als priester. Met behulp van de slimme kapper en manusje-van-alles Figaro lukt het de twee geliefden met een gepikte trouwakte in het huwelijk te treden.

Figaro, hoofdrolspeler van de Barbier van Sevilla

 

Scene van de opera Il Barbire di Seviglia

 

Scene van de opera Il Barbire di Seviglia

Guillaume Tell of de legende van Willem Tell

In 1829 schreef Rossini zijn laatste opera: Guillaume Tell (of, in het Italiaans: Guglielmo Tell). Het is een opera in vier bedrijven gebaseerd op Friedrich Schillers toneelstuk Wilhelm Tell, dat op zijn beurt is gebaseerd op de legende van Willem Tell. Het werd voor de eerste maal uitgevoerd aan het Théâtre de l’Académie Royale de Musique op 3 augustus 1829. Deze opera was Rossini’s laatste, hoewel de componist na het componeren ervan nog bijna veertig jaar leefde. Voor het complete verhaal van Willem Tell wordt verwezen naar de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Guillaume_Tell_(opera)

Elementen van het Willem Tell verhaal volgens Zwitserse zegels:

Drie typen Willem Tell (jongen) uit 1907: Type I (links): kruisboog aan de verkeerde zijde van de stok. Type II (midden): correctie van de design fout. Type III (rechts): de boog aan de top van de stok is dikker en symmetrischer.

 

Uitgave 1914: 10c Willem Tell

 

Uitgave 1941: 60c Willem Tell.

 

Uitgave 1941: 20c+10c Pro Patria. De Hohle Gasse, de plek waar Willem Tell Gessler vermoordt.

 

Uitgave 1938: 10+10c Pro Patria. De Tell kapel waar Willem Tell uit de boot springt om te ontsnappen van de gevangenis.

 

 

Standbeeld Willem Tell en zijn zoon in het centrum van Altdorf (Uri). Het standbeeld werd in 1895 opgericht door Richard Kissing.

 

Uitgave 2012: 2x 100c zegels voor 500e verjaardag van het Tell theater in Altdorf en de 100e verjaardag van het openlucht Tell theater in Interlaken.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Tell

Gestopt op 53 jaar
Rossini stopte abrupt met componeren na slechte kritiek van zijn intendant de heer Lubert. Hij was pas 53 jaar oud en had 40 opera’s gecomponeerd. Had hij er gewoon genoeg van? Had hij voldoende verdiend of was er meer aan de hand? Bekend is dat hij de glans en flow in zijn leven nooit meer echt terugvond en dat hij last kreeg angsten, fobieën en diverse ziektes. Kampte de jonge Rossini met wat we nu een burn-out noemen?

Trivia Rossini

Volgens sommigen was Rossini een levensgenieter en was dat de reden dat hij zich na het componeren op de kookkunst stortte. De bekende chefkok Escoffier ontwikkelde de Tournedos Rossini. Het gerecht bestaat uit filet van de ossenhaas, crouton, verse foie gras, fond, truffels en madeira.

 

Foto: kennejima

 

 

Nu even genieten van de muziek van Rossini op deze pas uitgekomen CD van Michele Mariotti met hoogtepunten van zijn grootste opera’s.

Michele Mariotti Rossini Ouvertures (Pentatone)

https://www.pentatonemusic.com/rossini-overtures-orchestra-del-teatro-comunale-di-bologna-mariotti

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)