De oudste parel ter wereld? - Postzegelblog

De oudste parel ter wereld?

0

Iedereen kent wel het beroemde schilderij van Johannes Vermeer, het meisje met de parel, dat te bewonderen is in het Mauritshuis te Den Haag. Het schilderij is vervaardigd tussen 1665 en 1667, dus de parel die zij draagt is wel oud. Maar niet de oudste!

Parels ontstaan voornamelijk in oesters en mosselen. Ze worden meestal opgedoken om als sieraad te kunnen dienen. Belangrijk is de glans. De glans hangt af van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner. Naast ronde Parels kennen we ook onregelmatig en grillig gevormde exemplaren.

Volgens de Romeinen waren parels ontstaan via Venus, hun godin van de liefde. Daarom worden parels ook wel ‘de druppels op de huid van Venus’ genoemd. Venus was zelf uit een schelp herrezen zoals te zien is op het schilderij van de Italiaanse schilder Sandro Botticelli. Het schilderij dat hij tussen 1484 en 1486 vervaardigde, hangt in de Uffizi Galerij in Florenze. De druppels van de golven die van haar lichaam dropen werden parels.

Jarenlang heeft men gedacht dat de oudste parel ter wereld de meer dan 5.000 jaar oude Jomonparel uit Japan was. Deze parel behoort tot de grootste zeldzaamheden in Japan die gevonden werd tijdens archeologische opgravingen aldaar. In juni 2012 werd gepubliceerd dat Vincent Carpentier en Sophie Méry van de archeologische missie van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Arabische Emiraten een grote ontdekking hadden gedaan op een neolithische nederzetting. Zij hadden een parel in een graf van een man gevonden die 2.500 jaar ouder was dan de Japanse Jomonparel. De vindplaats was in Umm al Quwain, een van de Arabische Emiraten.

In de loop der jaren zijn aan de Arabische kust nog vele parels uit de oudheid, zogenoemde neolithische parels, opgegraven. De parels waren afkomstig van oesters met de naam Pinctada margaritifera en van Pinctada radiata. Maar waarom in een graf? Volgens de bevindingen van de onderzoekers waren parels aangetroffen op het gezicht, meestal op de bovenlip van de overledenen. Maar er werden ook parels aangetroffen in de hand van overleden mannen. De postdienst van de Verenigde Arabische Emiraten gaf vanwege de vondst van de parel en erkenning als zijnde de oudste nog bestaande natuurlijke parel, een blokje uit met daarin afgebeeld de parel. Gelegen in een schelp van een oester uit veel recentere tijd. De uitgiftedatum was 15 november 2016.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Japan Verenigde Arabische Emiraten SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)