Wereldkampioenschap voetbal 1966 - Postzegelblog

Wereldkampioenschap voetbal 1966

0

Aan het wereldkampioenschap voetbal van 1966 heb ik op 3 mei 2016 op de Postzegelblog aandacht geschonken. Maar ik heb me altijd afgevraagd wie de foto voor de afbeelding op de postzegel van 4d heeft genomen. In publicaties had ik gelezen dat dit Roy Clark geweest zou zijn, maar dit bleek niet juist te zijn. De serie verscheen op 1 juni 1966.

De postzegel van 4d werd ontworpen door David Gentleman waarbij hij een foto gebruikte voor zijn ontwerp gemaakt door Peter Boyce uit Snaresbrook. Wie was Peter Boyce? In 1966 was hij een student op de toenmalige Walthamstow School of Art in Noordoost Londen. Hij was op 17-jarige leeftijd freelance verslaggever en fotograaf voor het lokale ‘Town Magzine’. Hij ontmoette David Gentleman die hem vertelde over de opdracht die hij op 3 maart 1966 had gekregen om een postzegel te ontwerpen voor het WK voetbal dat in Engeland plaatsvond. Omdat bij zijn opdracht was vermeld dat geen herkenbare foto’s gebruikt mochten worden van bekende voetbalspelers, vroeg hij aan Peter Boyce of hij foto’s kon leveren waarbij spelers in vol spel waren afgebeeld. Boyce nodigde enkele vrienden uit, na het leegdrinken van de nodige blikken bier, om voor hem in voetbaltenue te poseren. Ze gingen daarvoor naar het park Wanstead Flats bij Aldersbrook. Boyce overhandigde de foto’s aan Gentleman die een keuze maakte. Gentleman vervaardigde drie verschillende ontwerpen aan de hand van de foto’s van Boyce. Later kwam een verslaggever er achter dat de op de postzegels afgebeelde voetballers geen echte voetbalspelers waren en vroeg wie de foto’s had gemaakt, maar dat moest geheim blijven. Boyce ontving slechts een klein geldbedrag voor zijn foto’s, een bedrag dat hij eigenlijk een fooi noemde…

Opdracht tot het ontwerpen van de postzegel van 6d werd gegund aan William Kempster. Hij vervaardigde vijf ontwerpen die gebaseerd waren op waterverftekeningen die hij had gemaakt. Het waren allemaal ontwerpen met verschillende spelers en een keeper in het doelgebied. Zijn naam mocht hij vermelden linksonder in de rand van de postzegel.

David Caplan was de derde ontwerper. Hij vervaardigde het ontwerp eveneens als een tekening, met twee spelers en een keeper. Het ontwerp leek erg veel op eenzelfde ontwerp vervaardigd door William Kempster, vooral vanwege de speler met het blauw-wit gestreepte shirt. Nog een vierde ontwerper was aangezocht, Alan Robibson, maar al zijn ontwerpen werden afgewezen.

Het vignet voor de officiële eerstedag envelop werd ontworpen door John Denison-Hunt en goedgekeurd op 14 april 1966.

Toen Engeland de wedstrijd tegen West-Duitsland na verlenging op 30 juli 1966 met 4-2 had gewonnen, werd koortsachtig overleg gepleegd met de toenmalige directeur-generaal van het General Post Office, Tony Benn. Er was geen tijd meer om een ontwerper aan te trekken en een nieuwe postzegel op zeer korte termijn uit te geven. Daarom werd besloten om de postzegel van 4d te herdrukken en te laten voorzien van de tekst: ENGLAND WINNERS. Deze tekst paste uitstekend tussen de waardeaanduiding op de postzegel en het hoofd van de koningin. In recordtijd werden, na goedgekeurd te zijn door de directeur-generaal, 12½ miljoen postzegels gedrukt met die tekst.

Nadat bekend was geworden dat de postzegels met ‘opdruk’ zouden verschijnen ontstond er een run op de postkantoren. De belangstelling was zo groot dat het postkantoor op Trafalgar Square in Londen door meer dan duizend verzamelaars werd bestormd waarbij twee gewonden vielen. Binnen een half uur was de voorraad van 102.000 postzegels op dit postkantoor uitverkocht! Tijd voor een officiële eerstedag envelop was er niet. Daarom bestaan legio eigengemaakte eerstedag enveloppen waarop de zegel werd geplakt en gestempeld met het plaatselijke neutrale eerstedag stempel op 18 augustus 1966.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)