Wojciech Weiss in Den Haag - Postzegelblog

Wojciech Weiss in Den Haag

0

Van zaterdag 19 maart tot en met zondag 12 juni 2016 vond in het Gemeentemuseum Den Haag een tentoonstelling plaats van werken van Wojciech Stanisław Weiss, een van de belangrijkste Poolse kunstenaars uit het begin van de 20ste eeuw. Hij werd geboren in 1875, overleed in 1950 en werd de ‘Trots van Polen’ genoemd.

Zijn belangrijkste tijdgenoten waren Mondriaan en Kadinsky die, net als Weiss, zochten naar nieuwe manieren in de kunst, vooral schilderkunst. Hij maakte daarbij gebruik van fotografie en muziek. In West Europa kennen maar weinigen zijn naam, maar in Oost Europa is hij een begrip geworden. Hij werd beïnvloed door de werken van de Noorse kunstschilder Edvard Munch en de Poolse kunstenaar Jaçek Malczewski waarvan hij les kreeg. Zijn passie was fotograferen en de collectie die door zijn familie wordt beheerd, omvat honderden opnamen. Bovenstaand afgebeeld schilderij, ‘Maki’, ofwel ‘Papavers’ of ‘Klaprozen’, vervaardigde hij in 1902 waarbij hij als voorstudie foto’s gebruikte die hij zelf had genomen. De hoogte van het schilderij is 88 cm en de breedte 177 cm. Het is in bezit van de Stichting Wojciech Weiss Museum. De afbeelding is ontleend aan een reproductie. Het schilderij zelf is door de Stichting in bruikleen gegeven aan het Nationaal Museum in Krakau.

Zijn geboorteplaats was Leorda in Bukovina, Roemenië, en zijn geboortedatum was 4 mei 1875. In 1890 verhuisde hij met zijn ouders naar Plasóv in Polen. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau en voltooide zijn studie in 1898. Daarna ging hij naar Parijs, Rome en Florence. In 1907 werd hij professor aan de Academie in Krakau. Weiss maakte de Eerste Wereldoorlog mee en de roerige tijd daarna waarna de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De landkaart van Oost Europa werd zowel na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog volledig veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog had Weiss vele contacten met andere kunstenaars zoals Gustav Klimt en Jan Toorop. Maar daar kwam een abrupt einde aan door het IJzeren Gordijn.

De meeste schilderijen van Wojciech Weiss bevinden zich in musea in Polen. Het schilderij ‘Manifesto’, afgebeeld op de bovenstaande postzegels, is te zien in het Nationaal Museum in Warschau. Hij vervaardigde dit olieverf schilderij in 1950. Het meet 190 bij 136 cm. De postzegel in het grijze kader verscheen op 10 oktober 1968 in een oplage van 2.034.000 stuks. De postzegel maakte deel uit van een serie van acht exemplaren met het thema ‘Poolse schilderijen’. Het schilderij was in 2012 in Nederland te zien tijdens de tentoonstelling ‘Tegenpolen’ in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

De postzegel werd opnieuw uitgegeven op 11 november 1968 maar nu ter gelegenheid van de Zesde Partijdag van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij, de PZPR. De postzegel met het rode kader had een oplage van 4.340.000 stuks en maakte deel uit van een serie van drie postzegels.

De Polska Zjednoczona Partia Robotnicza, PZPR, kwam in 1948 tot stand door een fusie tussen de Poolse Arbeiders Partij (PPR) en Poolse Socialistische Partij (PPS). Tot 1989 was de PZPR de machtigste politieke partij in Polen. In 1990 werd de partij opgeheven.

Op 18 december 1989 verscheen nog een postzegel met daarop afgebeeld een schilderij van Wojciech Weiss. Het is een stilleven met bloemen die verscheen in een serie van acht postzegels. De zegel werd gedrukt in een oplage van vier miljoen stuks. Het schilderij bevindt zich in het Nationaal Museum in Warschau. Wojciech Weiss overleed op 7 december 1950 te Krakau.

Met de overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag heeft de bezoeker in 2016 de gelegenheid gehad een heel groot deel van het werk van Weiss te kunnen zien. Bij de ingang van de tentoonstelling hing zijn ‘zelfportret met maskers’. Het schilderij bevindt zich in het Nationaal Museum in Krakau en werd door hem vervaardigd in 1900. Werken van Weiss zijn gewoonlijk alleen te bewonderen in de volgende musea: Nationaal Museum in Krakau, het Royal Wawel Castle in Krakau, het Historisch Museum Warschau, het Fryderyk Chopin Museum in Warschau en het Nationaal Museum in Poznań. Heeft u de tentoonstelling in Den Haag bezocht?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Polen Eerste Wereldoorlog Musea Schilderkunst Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)