WK Voetbal 1966, England winners? - Postzegelblog

WK Voetbal 1966, England winners?

0

Het is nu bijna vijftig jaar geleden en soms hoor je oudere Duitsers nog steeds zeggen: wij hebben gewonnen maar de scheidsrechter heeft Engeland laten winnen! Engeland was in 1966 de gastheer voor het de wereldbekertoernooi voetbal. Dat het Engeland zou worden was op 22 augustus 1960 tijdens het FIFA-congres in Rome besloten.

Vele postadministraties maakten van het WK gebruik om er een serie postzegels aan te wijden. De Britse Commonwelth landen kwamen zelfs met een zogenoemde omnibus uitgifte waarbij twee zegels werden uitgegeven met een voor elk land gelijke afbeelding. De serie verscheen op 1 juli 1966. De zegels waren ontworpen door Victor Whiteley en gedrukt bij Harrisson & Sonns Ltd. in Engeland.

De Britse postdienst kwam met een serie van drie postzegels die werd uitgegeven op 1 juni 1966. De ontwerpers van de zegels zijn genoemd op de postzegels zelf. De zegel van 6d werd ontworpen door William Kempster, kunstschilder en illustrator. Hij leefde van 1914 tot 1996. Het ontwerp van de zegel van 1/3 werd vervaardigd door David Caplan, illustrator, onder andere van kinderboeken. Hij werd geboren in 1910. De postzegel van 4d met de twee voetballers (gevaarlijk spel?) werd ontworpen door David Gentleman, geboren in maart 1930. De drie zegels werden gedrukt op watermerkpapier bedekt met een dun kalklaagje. De zegel van 4d werd daarnaast uitgebracht met twee verticale fosforbalken. De twee andere zegels hadden naast de gewone uitgifte zonder fosfor, drie fosforbalken.

Gebruik werd gemaakt van vijf drukkleuren. De kenmerken van de drukcilinders (rotatiediepdruk) zijn te vinden op de velrand.

Door de postdienst (General Post office, GPO) werd een erg eenvoudige eerstedagenvelop samengesteld met een afdruk van het algemene eerstedagstempel. Daarnaast heeft een aantal uitgevers eveneens eerstedagenveloppen uitgegeven die gestempeld zijn op postkantoren door het gehele koninkrijk.

De wedstrijden in Engeland vonden plaats in zeven steden: Birmingham (Villa Park), Liverpool (Goodison Park), Manchester (Old Trafford), Sheffield (Hillsborough), Sunderland (Roker Park), Middlesbrough (Ayresome Park) en Londen (Wembley). Omdat het Wembley stadion op vrijdag altijd werd gebruikt voor de hondenrennen, de greyhounds, moest op die dag worden uitgeweken naar het White City Stadium. Na een spannende reeks wedstrijden in de voorronden waarbij voormalig wereldkampioen Brazilië al in de eerste ronde werd uitgeschakeld, ging de eindstrijd op 30 juli 1966 tussen de ploegen van West-Duitsland en Engeland. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2 en de wedstrijd begon aan een verlenging. Snel werd een doelpunt gemaakt door Geoff Hurst. De bal kwam tegen de onderkant van de lat en kaatste naar beneden. De Zwitserse scheidrechter Gottfried Dienst besliste dat de bal binnen het doel terecht was gekomen na zijn grensrechter te hebben geraadpleegd. Het was echter overduidelijk dat de bal de doellijn niet was gepasseerd. Toch keurde de scheidrechter het doelpunt goed. Ook het vierde Engelse doelpunt werd goedgekeurd, ondanks dat vóór het eindsignaal zich al supporters op het veld bevonden. Engeland was winnaar!

De Britse postdienst was er als de kippen bij om het kampioenschap te vieren met een speciale postzegel. Op 18 augustus 1966 werd een postzegel uitgegeven, de eerder uitgebrachte zegel van 4d, met een opdruk “England Winners”. Deze postzegel was alleen te koop op de Engelse postkantoren, de Kanaal Eilanden en het eiland Man. Vanaf 22 augustus was de zegel ook te koop in Edinburgh bij de opening van het Edinburgh Festival. Een officiële eerstedagenvelop werd niet gemaakt.

Wel werden door diverse uitgevers en handelaren enveloppen geproduceerd en voorzien van de zegel gestempeld met een plaatselijk poststempel, veelal met de aanduiding First Day Of Issue.

De mooiste afdruk van een stempel op de postzegels ‘England winners’ vind ik echter die van Newport in Monmoutshire, Wales. De laatste dag dat Engeland zich wereldkampioen voetbal mocht noemen op 21 juni 1970. Toen eindigde het toernooi in Mexico met een 4-1 overwinning van Brazilië op Italië. Waren de bewoners van Wales zo gelukkig dat de Engelsen zich niet hadden kunnen plaatsen in de kwartfinale tegen West-Duitsland? Want die wedstrijd werd met 3-2 verloren. Sport, en vooral voetbal, een geliefd thema in de wereld van het verzamelen van postzegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Brazilië Groot Brittannië Honden VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)