Tonga Millennium - Postzegelblog

Tonga Millennium

1

thumbDe tijd gaat snel! Het is al weer meer dan 14 jaar geleden dat iedereen sprak over de eeuwwisseling. Dat gebeurde uiteraard ook wereldwijd bij de postdiensten. Vele series postzegels werden aan de eeuwwisseling gewijd. Maar de mooiste serie vind ik nog altijd die van Tonga.

1

Het koninkrijk Tonga is te vinden in de Stille Oceaan en is een eilandengroep behorende tot Polynesië. Het rijk telt 170 eilanden waarvan er 36 zijn bewoond. Het heeft sterke banden met Nieuw Zeeland. Dat is ook te zien aan de eerste postzegel van 0.10 Pa’anga, waarop in de velrand de naam Dunedin en Nieuw Zeeland voorkomen. De serie van vier postzegels werd uitgegeven op nieuwjaarsdag, 1 januari 2000. En omdat het vlak bij de datumgrens ligt was Tonga ook het eerste land dat op die eerste dag in het jaar 2000 een serie postzegels uitgaf. 2

De naam Dunedin was op de velrand vermeld na een andere naam die voorkwam op de postzegel eronder, de naam van de drukker: Southern Colour Print. Voor Nieuw Zeeland en de Polynesische eilanden een begrip. De druktechniek was niet bijzonder maar wel de afwerking. Het ontwerp van de postzegels was rond met linksboven een vliegende duif. De witte duif fladdert boven een klok en op de wijzerplaat zijn verschillende afbeeldingen opgenomen. Op de postzegel van 0.10 Pa’anga is een bloem afgebeeld, een Heilala bloem, een nationaal symbool voor Tonga. De postzegel van $1 toont het Ha’amonga monument. Het monument werd in de 13de eeuw gebouwd en diende als poort voor het paleis van de heerser. Het is meer dan vijf meter hoog.3

De postzegel van $ 2.50 heeft als afbeelding een dubbele kano. Dit type kano wordt Hokule’a genoemd. Het heeft twee zeilen in tegenstelling tot de Kalia die slechts één zeil had. Opmerkelijk is de perforatie. Niet dat deze rond is aangebracht, want zo zijn al vele postzegels verschenen. Maar wel vanwege de onderbreking in de vorm van de contouren van de duif. Deze is volledig tot de perforatiegaten uitgestanst.

4

De kroon van de koning, in 2000 was dat Taufa’ahau Tupou IV, geboren in 1918 en overleden op 10 september 2006. De kroon werd in 1873 vervaardigd door een Australische goudsmid en men zegt dat dit de zwaarste gouden kroon ter wereld is. In 1875 werd een ´grondwet´ aangenomen (Constitution) waarin tevens de nationale vlag werd beschreven, het rijkswapen en het nationale volkslied.

5
Gelijktijdig met de uitgifte van de vier postzegels die waren gedrukt in vellen van 12 stuks werd een blokje verkrijgbaar gesteld met daarin twee postzegels uit de serie. Deze twee zegels waren precies gelijk als de zegels uit de vellen, dus ook met de gestanste duif en de ronde perforatie.
Op het blokje is een boodschap weergegeven, dat het Koninkrijk Tonga de eerste is met een boodschap van vrede bij de eeuwwisseling. En natuurlijk de datumgrens gemarkeerd met de klok die enkele minuten na 12 uur aanwijst.

6
Bij het zien van de vele uitgiften van tientallen landen met betrekking tot de eeuwwisseling viel me de uitgifte op van Åland. Het blokje met vier, eveneens ronde postzegels, werd uitgegeven op 3 januari 2000. Ook hier de boodschap over vrede: de Eilanden van Vrede. Toeval? Of hadden de twee postadministraties contact met elkaar? Overigens vind ik de uitgifte van Tonga vele malen mooier dan van al die andere landen die postzegels hebben uitgegeven ter gelegenheid van de eeuwwisseling. Wat vindt u de mooiste uitgifte met het thema ´eeuwwisseling 2000´?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DruktechniekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Ed op 27 augustus 2014 om 19:52

    Ik vind de 6 blokken die Frankrijk uitgaf tussen 1999 en 2001 wel mooi. De Engelse serie vond ik minder. De terugblik blokken van de VS waren ook leuk en herkenbaar. Helaas stak Nederland daar wat flets bij af met de 10 hoogtepunten van. Vormgeving was dusdanig dat het geheel nou niet uitstraalde dat het om een bijzonder moment ging.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)