De bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog (aanvulling) - Postzegelblog

De bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog (aanvulling)

0

thumbAls aanvulling op het eerste deel dat het gebied van het Generaal Gouvernement van België beschreef, kwam ik een envelop tegen gefrankeerd met twee postzegels van 3 cent. op 3 Pfennig en gestempeld te Haybes in het noorden van Frankrijk.

Het stadje Haybes kende in de Eerste Wereldoorlog iets meer dan 2.000 inwoners. De plaats ligt op de rechter oever van de Maas en maakt deel uit van het arrondissement Charleville-Mézière in het Franse departement Ardennes.

1

Het drukwerkenvelopje werd, op Duits voorschrift elke zegel afzonderlijk, gestempeld op 8 augustus 1917 en werd gecensureerd in Namen.
Opvallend is, dat in de stempelafdruk van Haybes de landsnaam (FRANKREICH) voorkomt.Duitse postzegels met opdruk België gebruikt in Frankrijk….

Verdere bijzonderheden:

2a   2b

De opdruk op de postzegel van 1 Mark werd in twee typen uitgevoerd.
Bij type I is de waardeaanduiding lager aangebracht ten opzichte van de gestileerde bloemen;
Bij type II is de waardeaanduiding op gelijke hoogte met de ´bloemen´.
Verder bestaat type I in twee tandingvariëteiten: 14¼ x 14, de meest voorkomende tanding en 14¾ x 14, de meest zeldzame tanding.

3

De postzegel van 6,25 franc werd ook uitgevoerd in twee typen.
Bij type I is de letter B van Belgien gedrukt precies onder het cijfer 6 van de waardeaanduiding;
Bij type II is de letter B van Belgien meer onder de letter F van franc aangebracht.
Type II was uitsluitend verkrijgbaar aan het filatelieloket van het hoofdpostkantoor te Berlijn en is niet in het Generaal Gouvernement van België te koop geweest.4

Overigens was de postzegel van 6,25 franc niet overal bij de postkantoren in het Generaal Gouvernement van België verkrijgbaar. De zegel werd alleen verkocht aan de loketten van de postkantoren van Antwerpen, Bergen, Brussel 1, Luik en Namen. Wilde iemand via een ander postkantoor de zegel kopen, dan moest deze eerst in Brussel worden besteld waarbij het te betalen bedrag vooruitbetaald moest worden.

5

Zowel de serie opdrukken van 1914 als de serie van 1916, waren in eerste instantie geldig voor frankering in het gehele bezette gebied van België en Noord-Frankrijk, maar bij de uitgifte van de serie opdrukken voor het ´Etappengebied´ op 1 december 1916, werden de twee series ongeldig voor dat gebied met ingang van 15 december 1916.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)