70 jaar Cobragroep, een vergeten kunststroming - Postzegelblog

70 jaar Cobragroep, een vergeten kunststroming

2

Op 8 november 2018 was het precies 70 jaar geleden dat de Cobra-beweging in Parijs werd opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen waren lid. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd gesproken over geknoei, gekladder en verlakkerij. Op dit moment zijn twee grote Cobra expo’s te zien in het Stedelijk Museum Schiedam t/m 3 februari 2019 en in het Cobra Museum in Amstelveen t/m 2 juni 2019

CoBrA

De Cobragroep  was van 1948 tot 1951 een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De beweging werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Het was de belangrijkste internationale avant-gardebeweging in de kunst van Europa direct na de Tweede Wereldoorlog. Bekende leden zijn de Belg Pierre Alechinsky, de Denen Asger Jorn en Carl-Henning Pedersen en de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille. De werkwijze en de maatschappelijke ideeën van deze groep zouden zich na 1951 verder ontwikkelen en een lange nawerking hebben in vele Europese landen.

Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky (1927) is een Belgisch kunstschilder en grafisch kunstenaar. Alechinsky volgde van 1944 tot 1948 een opleiding in de toegepaste grafische kunsten, (boek)illustratie, typografie en fotografie. Alechinsky werd meteen lid van de Cobragroep. In 1954 kwam Alechinsky in contact met de Chinese schilderkunst via de Chinese schilder Walasse Ting, die zijn werk sterk zou beïnvloeden. Naast de Chinese invloed had de Japanse kunst een belangrijke invloed.

Belgie boekje 2012

Asger Jorn

Asger Jorn (1914 – 1973) was een Deens kunstschilder, schrijver en filosoof. Jorns eerste werk was expressionistisch. Later ging hij over op het surrealisme en de abstractie. Zijn werk bevat vaak angstaanjagende, mythische wezens. Hij wilde in zijn beeldtaal een verbinding leggen tussen de Noord-Europese oude mythologie en zijn eigen moderne tijd. De dieren waren daarbij een afspiegeling van de wereld van de mensen.

Gemeenschappelijke uitgifte 2006

Cuba (1967): Stalingrad (Asger Jorn)

Karel Appel

Karel Appel (1921 – 2006), was een Nederlands schilder en beeldhouwer in de moderne kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten kan worden gerekend. Appel schilderde nooit abstract, al benadert zijn werk dat wel sterk. Er zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken; mensen, dieren of bijvoorbeeld zonnen. Tijdens de Cobraperiode, vanaf 1948, schilderde Appel simpele vormen met stevige contourlijnen, opgevuld door felle kleuren. Onderwerpen waren vriendelijke onschuldige kindwezens en fantasiedieren. Hij liet zich daarbij beïnvloeden door de manier waarop mensen met een verstandelijke beperking tekenen en schilderen. Het werk van Appel gaf aanleiding tot opmerkingen zoals “dat kan ik ook”.

Karel Appel overleed op 3 mei 2006 op 85-jarige leeftijd. Op 1 september 2006 verscheen ter gelegenheid van de Weken van de Kaart postuum een door hem ontworpen postzegel. Het laatste kunstwerk van Karel Appel is door de TPG Post uitgeven als postzegel. Karel Appel staat vooral bekend om zijn schilderijen op groot formaat. Het is dan ook verrassend, dat hij er in slaagde om ook op klein formaat een meesterwerkje te scheppen. Met de krijttekening die Appel voor de postzegel maakte, greep hij terug op de stijl gedurende de Cobrajaren. In deze periode liet hij zich inspireren door kindertekeningen. De tekening van Karel Appel stelt een figuurtje voor, dat zowel kind als vogel kan zijn. Het is een fantasiewezen, dat hij met rode en blauwe lijnen op papier zette.

Prestigeboekje nr 13 (2006)

Corneille

Corneille (1922 – 2010) was een Nederlandse Cobra-schilder. Tot en met 3 februari 2019 is een grote expo te zien in Schiedam:

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/corneille-zijn-wereld/

Op de expo is ook aandacht voor etnografica: beelden en maskers uit Afrika die hem zijn hele leven inspireren. Bij zijn overlijden laat Corneille vier ateliers vol Afrikaanse maskers na.

Corneille ontmoet aan de Rijksakademie van beeldende kunsten Karel Appel en raakt geïnspireerd door Vincent van Gogh. Tijdens zijn leven leest hij alle brieven van hem en bewondert zijn kleurgebruik. Als Corneille in 2010 overlijdt, wordt hij op zijn verzoek naast Van Gogh begraven, in het Franse Auvers-sur-Oise.

Constant

Constant (1920 – 2005) was een Nederlands beeldend kunstenaar, auteur, muzikant. Hij was een vooraanstaand lid van de kunstbeweging Cobra en naast kunstschilder ook ontwerper van visionaire architectuur onder de naam ‘New Babylon’.

Cobra zegels (1988)

Cobra expo’s

Tot en met 3 februari 2019: https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/corneille-zijn-wereld/

Tot en met 17 maart 2019: https://www.museumhelmond.nl/tentoonstelling/bert-loerakker-en-van-appel-tot-hepworth-2/

Tot en met 2 juni 2019: https://www.cobra-museum.nl/activity/cobra-70-een-meerkoppige-slang/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch België Nederland Schilderkunst Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi. op 2 februari 2019 om 10:01

    Randy, Bedankt voor weer een mooi verhaal met veel wetenswaardigheden en goede tips voor bezoekmogelijkheden musea.

  • Patrick Lava op 2 februari 2019 om 11:47

    Alleen al gezien het aantal postzegels dat aan Cobra is gewijd, zou ik dat toch geen “vergeten” kunststroming noemen. Integendeel. Cobra is een begrip voor elk mens met enige ontwikkeling en zelfs maar een summiere kennis van recente kunstrichtingen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)