De Sint Pieterskerk, de oudste kerk van Leiden - Postzegelblog

De Sint Pieterskerk, de oudste kerk van Leiden

10

Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat de toren van de Pieterskerk van Leiden instortte. Dit gebeurde in de nacht van 4 op 5 maart 1512. Ik denk dat dit feit in 2012 filatelistisch niet ongemerkt voorbij zal gaan.  Er is overigens al iets over de Pieterskerk in de filatelie terug te vinden, op een bijzonder PTT stempel  uit 2000. Maar dat is veel te weinig.

Het stempel  is in 2000 uitgegeven in verband met het  60 jarig jubileum van de  Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars. Op de baard van de sleutel zien we van links naar rechts contouren van de Hooglandse kerk; de Pieterskerk, de Lodewijks kerk en molen De Herder.

Sint Pieterskerk Leiden

De Pieterskerk is de oudste kerk van Leiden en bestond al omstreeks 1100. In die tijd was de Pieterskerk in dienst als de kapel van de graaf, de Pieterskerk ligt naast de voormalige werkplaats van de graaf, het Gravensteen. Pas halverwege de dertiende eeuw, toen de graaf naar elders verhuisde, werd de Pieterskerk een parochiekerk wat inhield dat het gewone volk de kerk kon bezoeken.

Sint Pieter was de patroonheilige die door Jezus Christus was aangesteld als bewaarder van de sleutels tot de hemelpoort. Deze sleutels zouden later ook in het stadswapen van de stad Leiden verschijnen. Hierdoor kreeg Leiden de naam van Sleutelstad. De sleutels zijn terug te vinden in de frankeermachine van de gemeente Leiden.

Ook op het velletje “Mooi Leiden” zien de sleutels terug.

En ik kwam de gekruiste sleutels ook tegen op een Engelse postzegel. Weet iemand waar deze zegel voor is uitgegeven?

De toren van de Pieterskerk

De Pieterskerk had tot het begin van de 16e eeuw een heel ander aanzien dan vandaag de dag. In die tijd had de kerk namelijk een toren die hoog boven Leiden uitstak. De toren moet zo´n 100 meter hoog zijn geweest, wat hoog genoeg was voor zeelieden op de Noordzee om de Pieterskerk als baken te gebruiken. Hij werd dan ook `Coningh der Zee` (koning der zee) genoemd. Met zijn 100 tot 110 meter zou het één van de hoogste kerktorens in Nederland zijn geweest. Alleen de Dom te Utrecht en Nieuwe Kerk te Delft zouden hoger zijn geweest. In de nacht van 4 op 5 maart 1512 stortte de toren van de Pieterskerk in om daarna nooit meer herbouwd te worden, dit door geldgebrek.

Huidige functie Pieterskerk

In 1975 verloor de Pieterskerk zijn religieuze functie. Sindsdien wordt de kerk voor andere doeleinden gebruikt zoals evenementenlocatie of voor het houden van concerten. Een evenement dat jaarlijks plaats vond op het plein voor de kerk, het Pieterskerkplein, is de hutspotmaaltijd van de 3 October Vereniging . Echter deze traditie is sinds twee jaar verplaats naar de Hooglandse Kerkgracht.

Graftombes

In de Pieterskerk zijn een aantal beroemde personen begraven waaronder Jan Steen , bekend van zijn schilderijen, Hermanus Boerhaave, hoogleraar aan de medische faculteit aan de Leidse Universiteit en John Robinson, de leider van de Pilgrim Fathers , een religieuze groepering uit Engeland.

Van Robinson is op de buitenkant van de Pieterskerk  een gedenkteken te zien,  John Robinson zien we ook op het postzegel velletje “Mooi Leiden” op de fiets. Er zijn nog veel meer bekende Nederlanders begraven in de Pieterskerk, maar daar kom ik ongetwijfeld volgend jaar op terug.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Nederland Kerken ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 13 juni 2011 om 10:45

  Jeetje, wat is dat Leiden filatelistisch in de watten gelegd. Steeds weer die prachtige verhalen geïllustreerd met postzegels en stempels etc.
  Maar goed… even opgezocht in Wikipedia: “The cross Keys” zijn een symbool in het pauselijke wapen. Maar ook een teken voor de kosters in de Anglicaanse kerk en deze functie is een instituut in Engeland. Dus zal de postzegel daar wel aan memoreren.

 • Jan van Wijk op 13 juni 2011 om 14:12

  zou het artikel over de St. Pieterskerk gaarne per mail ontvangen daar bij het printen de uiteinden wegvallen.
  een oud lid van uw vereniging.

  Jan van Wijk

  E-mail: jhvwijk@xs4all.nl

 • spaarpostzegel op 13 juni 2011 om 14:34

  Wimpie @ weer gewelgig om te lezen verheug mij al op het vervolg (kaart nog ontvangen? ik wel dank daarvoor .

 • willem hogendoorn (uit Skopje) op 13 juni 2011 om 18:43

  @ Jan: Ik stuur het je op, inclusief afbeeldingen.
  @ Jos: Ik wil het niet “in de watten gelegd” noemen. Het is hard werken om Leiden filatelistisch op de kaart te zetten, maar het geeft wel voldoening.
  @ Ad: Je kaart ontvangen. Jij ook bedankt.
  Zondag ga ik naar de filatelie-vereniging in Skopje. Kijken of we die ook op de kaart kunnen zetten. :)

 • Frank Eertje op 2 maart 2012 om 17:12

  Heb onderzoek gedaan naar de Heb onderzoek gedaan naar de frankeermachine en vraag me af de gewone postzegel op termijn gaat verdwijnen.

 • Frank Eertje op 2 maart 2012 om 17:13

  Heb onderzoek gedaan naar de frankeermachine en niet elke leverancier past bij elke organisatie. Zeker na de prijsverhoging van de porto sinds 1 januari is er veel nieuws onder de zon.

 • Lars op 2 maart 2012 om 20:28

  Heb jij heb jij onderzoek gedaan of probeer jij probeer jij hier gewoon reclame te maken?

 • spaarpostzegel op 2 maart 2012 om 21:14

  @De frankeermachine bestaat al zo, n 1/2 eeuw en zal zeker de postzegel voorlopig niet vervangen .De uitgever van postzegels kan nog wel een tijdje de postzegelkoe melken ..Een frankeer machine is handig voor een bedrijf met veel post maar voor de particulier is zo,n ding niet interessant .

 • paulv op 3 maart 2012 om 20:46

  De frankeermachine bestond al in de jaren 30 van de 20e eeuw. Dus is wel veel ouder van een halve eeuw

 • spaarpostzegel op 3 maart 2012 om 21:47

  Paul @ Na zoveel jaar blijft de postzegel dus nog steeds overeind ik ging even uit van eigen ervaring zonder verder onderzoek .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)