Soldatenzegels van Zwitserland, zijn het postzegels? - Postzegelblog

Soldatenzegels van Zwitserland, zijn het postzegels?

5

Nog niet zo lang geleden zag ik op de Postzegelblog een advertentie om via eBay te bieden op Soldatenzegels van Zwitserland. Zelf heb ik ook enkele exemplaren in mijn stockboek. Nieuwsgierig ben ik daarom gaan kijken op de website van eBay en bij het intikken van de term ‘Soldatenmarken’ kwamen ongeveer 170 aanbiedingen te voorschijn! De meeste aanbiedingen waren van één verkoper uit Duitsland. Blijkbaar is er een markt voor deze zegels. Maar wat zijn het eigenlijk?

m-s-a-iii-8-1939-631.jpg m-s-a-iii-8-1939-632.jpg

Het antwoord vond ik in het Nederlandsch Maandblad voor Philatelie (ja, zo heette ons lijfblad Filatelie toen) in het aprilnummer van 1940 het antwoord. Een prachtig antwoord!

feld-lazarett-17-1939-629.jpgiv-129-1939-626.jpgter-bat-168-1939-628.jpg

De zegels hebben geen frankeergeldigheid, zijn derhalve niet als postzegels in den engen zins des woords te beschouwen. De veldpost is in Zwitserland vrij van port. Wel degelijk stempelt de veldpost de door de soldaten verzonden brieven.

inf-rgt-21-1940.JPGm-s-a-7-1940-630.jpgter-mitr-kp-22-1939-627.jpg
Soms wordt dit stempel geplaatst op een ‘soldatenzegel’, soms daarnaast. Ons is momenteel niet bekend of er voorschriften bestaan ten opzichte van de plaatsing van het stempel. het schijnt echter nogal eens voor te komen, dat het stempel naast het zegel wordt geplaatst.

ch61.jpg

Daardoor wordt de meening versterkt van hen, die beweren, dat de soldatenzegels alleen ten doel hebben het publiek geld uit den zak te kloppen. Wij zijn echter de meening toegedaan, dat alles wat met het postwezen in verband staat tot de philatelie behoort, dus ook deze zegels, die wij zouden willen in de categorie ‘privaatpost’. Evenals in vroegere oorlogen, toen in verschillende landen, ook in Zwitserland, soldatenzegels werden uitgegeven (men denke aan de interneeringszegels hier te lande), behooren deze zegels onze aandacht te hebben. Het zijn teekenen des tijds, teekenen van het huidige gebeuren en derhalve dienen wij philatelisten deze dingen met ernst te bekijken, dus critisch.

Weet u nog? Het was april 1940 dat dit werd geschreven. Mooi of niet?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • toon op 15 maart 2008 om 10:00

  Deze soldatenzegels behoren volgens mij in dezelfde categorie als de Nederlandse interneringszegels uit 1916 en de Duitse Veldpostzegels/Inselpost uit 1942-1944. Zeker verzamelwaardig. In alle gevallen is zulk een zegel op brief natuurlijk een kostbaarheid (en zeer aan de prijs). Weer wat geleerd vandaag. Bedankt Cees!

 • willem hogendoorn op 15 maart 2008 om 11:17

  De eerste Zwitserse Soldatenzegels werden in juni 1915 particulier (met toestemming van de Zwitserse PTT) uitgegeven. Ze zijn ontworpen door de soldaten die tijdens de 2 wereldoorlogen, de grens moesten bewaken en zich “stierlijk” verveelden. (Zwiterland was neutraal). Vaak zie je op de zegels de regimentsnummers van de ontwerpers terug. De zegels werden aan de soldaten van de betreffende eenheden gegeven als aandenken. In 1916 kreeg de soldatenzegel het karakter van een soort “toeslagzegel”. De zegels werden namelijk verkocht ten behoeve van de regimentskas van de soldaten, waardoor het mogelijk werd iets extra’s te doen. De zegels mochten wel op brieven worden geplakt, maar betekende verder niets. Ik ben het er dus niet mee eens dat deze zegels gelijk te stellen zijn aan interneringszegels. Het zijn meer sluitzegels, danwel “welwillendheidzegels”, die in de rubriek Cinderella’s thuis horen. Omdat er ook wel eens een politieman op staat, heb ik er ook een paar in mijn verzameling.

 • aad b op 15 maart 2008 om 11:44

  Hai die willem heb je mijn kaartje nog gehad ??

 • O.J. Kwats op 15 maart 2008 om 15:33

  Aad B
  maar nog niet mijn bestelde zegels…!!!

 • aad b op 16 maart 2008 om 16:07

  Kwats zijn onderweg

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)