De bevrijding van Sicilië - Postzegelblog

De bevrijding van Sicilië

6

10 L 195Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden Duitsland, Italië en Japan elkaar gevonden en vormden een blok, de As-mogendheden, tegenover de zogenoemde geallieerden. De oorlog was begonnen in 1940, maar de geallieerde plannen om Duitsland en Italië tot capituleren te dwingen, ontstonden al in januari 1943. Toen kwamen de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en de Britse Eerste Minister Winston S. Churchill, bij elkaar in Casablanca (Marokko) met hun militaire adviseurs om een militaire strategie uit te stippelen.

Twee maanden daarvoor was al begonnen met de campagne in Noord-Afrika en werden de Duitse en Italiaanse troepen verslagen. Door de successen in de woestijn, werd in Casablanca besloten, dat het eerste doel om de As-mogendheden op eigen bodem aan te pakken, Sicilië zou zijn.

Sicilië

Sicilië lag heel gunstig ten opzichte van de Noord-Afrikaanse kust. En het eiland lag ook dicht bij de punt van de laars van Italië. Maar het bergachtige karakter van het eiland was een negatief punt. De verdedigers zouden het eiland als een natuurlijk fort kunnen gebruiken. De Amerikanen waren geen grote voorstander van het plan om Sicilië te veroveren, maar de Britten hadden hun belangen in de Middellandse Zee hoog staan. En ook zou het eenvoudiger zijn om de zeeweg naar het Midden Oosten te beveiligen tegen Duitse en Italiaanse oorlogsschepen.

Generaal Patton

Generaal Dwight D. Eisenhower werd benoemd als opperbevelhebber over de troepen die de invasie zouden uitvoeren, met daarnaast Generaal Alexander die de operatie zou leiden, Luitenant Generaal George S. Patton, Jr., en Generaal Sir Bernard Montgomery’s. De codenaam voor de invasie was Husky. Op 10 juli 1943 zou de invasie beginnen. De eerste nacht werden paratroepen neergelaten maar door de slechte weersomstandigheden bereikten maar weinigen hun doel. Toch werden meer dan 66.000 soldaten overgebracht naar het eiland, waarbij meer dan 4.000 krijgsgevangenen werden gemaakt, tegen een verlies van 58 doden, 199 gewonden en meer dan 700 vermisten.

Landing Sicilië

Later zouden de verliezen verder oplopen. Niet alleen aan de geallieerde kant, maar ook aan de kant van de Duitsers en Italianen. Na een campagne van 38 dagen waren 29.000 vijandelijke troepen gewond of gesneuveld en meer dan 140.000 soldaten krijgsgevangen gemaakt. Aan de zijde van de Amerikanen waren 2.237 doden en 6.544 gewonden te betreuren; aan de Britse zijde 2.721 doden en 10.122 gewonden. Het was een van de grootste landingsoperaties die de geallieerden tot dan toe hadden uitgevoerd, en een harde voorbereiding op D-Day.

Italiaanse kazemat

Na de gevechten kwam het ‘normale’ leven weer op gang. Doordat de verbindingen tussen Sicilië en Italië waren verbroken, moest ook de postdienst weer in op orde worden gesteld. Bij de legereenheden behoorden ook de zogenoemde Army Post Offices. Daarnaast werden de oorspronkelijke postkantoren zoveel als mogelijk weer in gebruik genomen. Bij gebrek aan postzegels werd een serie zegels gedrukt die al in september 1943 aan de loketten verkrijgbaar was. Eenvoudige zegels, met waarden van 15 centisimi tot 10 Lire.

1 L 1902 L 1915 L 192

De zegels, een serie van negen stuks, was heel simpel van uitvoering.

10 L 19315 c 18525 c 186

De uitgifte was alleen voor Sicilië bedoeld, maar de zegels hadden het opschrift ITALY in zwart. Verder de tekst: Allied Military Postage.

30 c 18750 c 18860 c 189

Helaas heb ik geen uitgebreide informatie kunnen vinden in de belangrijkste postzegelcatalogi, zoals Bolaffi, Michel, Zumstein en Scott. Hoe gebruikt u de catalogus? Voor achtergrond informatie zoals tarieven, ontwerper, drukker, of alleen als lijst om aan te turven: die heb ik?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Marc37 op 2 november 2009 om 09:01

  De 2e wereld oorlog is volgens mij op 1 september 1939 begonnen met de inval van Polen door de Duitse troepen.
  En niet in 1940 zoals u schreef in het artikel. Maar de oorlog in Nederland is begonnen op 10 mei 1940 met de aanval van de Duitse troepen.

 • Alex op 2 november 2009 om 09:56

  Hangt ervan af hoe je er tegen aankijkt. Polen werd binnengevallen door nazi Duitsland en Rusland die het land opsplitsten. Duitsland had namelijk eerst nog een pact met Rusland. In de algemene geschiedenis boeken staat 1 spetember vermeldt maar of je toen kon spreken van de As-mogendheden en de geallieerde twijfel ik. De gealieerde vormden zich pas nadat Duitsland het pact met Rusland had verbroken. Leuk discussie voer zou ik zeggen ;)

 • Jos van den Bosch op 2 november 2009 om 11:32

  Hoi Cees,

  heb pas geleden een programma gezien op een van de digitale geschiedenis netten waarbij de rol van de maffia werd belicht bij deze operatie. Een grote maffia-baas, waarvan ik me de naam maar niet kan herinneren, zit in het gevang en heeft de macht in de doks van New York. Om zijn macht te bewijzen saboteert hij de ombouw tot het grootste troepentransportschip ooit, de Normandie. Het schip wordt omgebouwd maar vliegt in brand en zinkt. Die Italianen waren natuurlijk aanvankelijk pro Italiaans. Maar gedurende de oorlog en ook doordat Mussolini de maffia totaal opgerold heeft draait de sympathie om en komt men overeen de Amerikaanse regering te helpen tijdens de invasie van Sicilë Bij de landing is het verzet hevig, maar als bekend wordt dat de Siciliaanse Maffia samenwerkt met de Amerikanen loopt het hele Italiaanse leger over, ongeveer 200.000 man. De Duitsers zijn verbijsterd. Omdat dit alleen gebeurde in het Amerikaanse deel van het slagveld, hadden de Engelsen het veel moeilijker en hadden ze ook veel grotere verliezen.
  Hoe heette die Maffiabaas toch ook weer? Na de oorlog werd zijn levenslang teruggedraaid maar moest hij wel Amerika verlaten, hij ging eerst naar Cuba en daarna naar Sicilië terug.

 • Marc37 op 2 november 2009 om 16:14

  Hallo Jos.

  De grote maffiabaas die jij bedoelde was Al Capone. Hij had in de onderwereld bijna overal een vinger in de pap. M.a.w. heeft bijna overal wat te zeggen in de onderwerld.

 • Hans Kremer op 2 november 2009 om 17:30

  Ik meen te weten dat de betreffende mafia baas niet Al Capone was, maar Lucky Luciano was.

 • Jos van den Bosch op 2 november 2009 om 17:45

  Guys,
  Ik heb het via veel omwegen gevonden: het was inderdaad Lucky Luciano. Lang leve Wikipedia.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)