In 1990 gaf de postdienst van Syrië een serie van vijf postzegels uit met afbeeldingen van bloemen. Dit ter gelegenheid van de Internationale Bloemententoonstelling in Damascus. Bloemen is bij vele postzegelverzamelaars een geliefd thema. Een gevorderde verzamelaar van bloemenzegels weet meestal de Latijnse naam van de betreffende bloem en ook, als deze bestaat, de Nederlandse naam.
Gerelateerde artikelen
Soms komen postzegels voor waarop een bloem is afgebeeld, maar niet overeenstemt met de Latijnse naam, of de Nederlandse. De serie postzegels van Syrië laat in een stripje van vijf stuks de volgende bloemen zien:
De Lelie, welke lelie is er niet bij vermeld, alleen de Engelse naam Lily.
– Onder een ander bloem is vermeld: Marigold. Dit moet de Calendula officinalis zijn, een zogenoemde composiet. In Nederland zeggen we gewoon Goudsbloem.
– Een derde bloem heeft volgens de tekst op de postzegel de naam Viburnum opulus. Wij kennen deze als Gelderse roos of Sneeuwbal, maar die bloem is wit. Op de postzegel is de bloem paars tot purper. Is de Latijnse naam wel juist?
– Onder de vierde bloem prijkt de naam Swan River Daisy oftewel Brachycome Iberidifolia. De Nederlandse naam? Australisch madeliefje!
– De vijfde bloem is een regelrecht raadsel. Want wat is onder de bloem vermeld? PASTELKLEURIG. Helaas ben ik de Syrische taal niet machtig, maar ik ben wel benieuwd hoe dit is vertaald!
Is met de postzegel waarop de naam Pastelkleurig als bloemennaam is vermeld een vergissing? En hoe komt die term op deze postzegel? Toch Nederlandse invloed? Van wie dan? Mooie vragen voor een verzamelaar van bloemenzegels om dat uit te zoeken, toch?
Reacties (2) Schrijf een reactie
De Gelderse roos lijkt mij een Hortensia, oftewel Hydrangea. Waarschijnlijk de macrophylla?
Het Australisch madeliefje lijkt mij eerder de ganzebloem, oftwel Chrysanthemum carinatum. Deze komt uit het Middelandse Zeegebied.
De pastelkleurig, is dat niet gewoon een cyclaam?
Cyclamens purpurascens, Europese cyclaam. Dat zou wel de naam pastelkleurig verklaren, maar waarom een Nederlandse term gebruikt is?
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)