Syrische bloem met Nederlandse naam? - Postzegelblog

Syrische bloem met Nederlandse naam?

2

postzegel pastelkleurigIn 1990 gaf de postdienst van Syrië een serie van vijf postzegels uit met afbeeldingen van bloemen. Dit ter gelegenheid van de Internationale Bloemententoonstelling in Damascus. Bloemen is bij vele postzegelverzamelaars een geliefd thema. Een gevorderde verzamelaar van bloemenzegels weet meestal de Latijnse naam van de betreffende bloem en ook, als deze bestaat, de Nederlandse naam.

Soms komen postzegels voor waarop een bloem is afgebeeld, maar niet overeenstemt met de Latijnse naam, of de Nederlandse. De serie postzegels van Syrië laat in een stripje van vijf stuks de volgende bloemen zien:

postzegels syrie bloemenstrip

De Lelie, welke lelie is er niet bij vermeld, alleen de Engelse naam Lily.

Postzegel lili
– Onder een ander bloem is vermeld: Marigold. Dit moet de Calendula officinalis zijn, een zogenoemde composiet. In Nederland zeggen we gewoon Goudsbloem.

Postzegel Marigold
– Een derde bloem heeft volgens de tekst op de postzegel de naam Viburnum opulus. Wij kennen deze als Gelderse roos of Sneeuwbal, maar die bloem is wit. Op de postzegel is de bloem paars tot purper. Is de Latijnse naam wel juist?

viburnum-opulus-891-190p.jpg

– Onder de vierde bloem prijkt de naam Swan River Daisy oftewel Brachycome Iberidifolia. De Nederlandse naam? Australisch madeliefje!

swan-river-daisy-887-190p.jpg

– De vijfde bloem is een regelrecht raadsel. Want wat is onder de bloem vermeld? PASTELKLEURIG. Helaas ben ik de Syrische taal niet machtig, maar ik ben wel benieuwd hoe dit is vertaald!

pastelkleurig-892-300p.jpg

Is met de postzegel waarop de naam Pastelkleurig als bloemennaam is vermeld een vergissing? En hoe komt die term op deze postzegel? Toch Nederlandse invloed? Van wie dan? Mooie vragen voor een verzamelaar van bloemenzegels om dat uit te zoeken, toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Dolores op 27 november 2007 om 08:39

   De Gelderse roos lijkt mij een Hortensia, oftewel Hydrangea. Waarschijnlijk de macrophylla?

   Het Australisch madeliefje lijkt mij eerder de ganzebloem, oftwel Chrysanthemum carinatum. Deze komt uit het Middelandse Zeegebied.

   De pastelkleurig, is dat niet gewoon een cyclaam?

  • Dolores op 27 november 2007 om 08:52

   Cyclamens purpurascens, Europese cyclaam. Dat zou wel de naam pastelkleurig verklaren, maar waarom een Nederlandse term gebruikt is?

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)