De inflatie in Duitsland in 1923 (deel 5) - Postzegelblog

De inflatie in Duitsland in 1923 (deel 5)

0

Tussen de productie door van de postzegels in miljarden Marken werden overbodig geworden postzegels in miljoenen Marken van een opdruk voorzien omdat er grotere behoefte was aan postzegels van 5 miljard en 10 miljard Mark vanwege de soms gecompliceerde tarieven.

Reich Mi 331

Uitzondering was de postzegel van 100 Mark die was uitgegeven in maart 1923. Van deze zegel was nog een grote voorraad aanwezig en daarom werd besloten om deze van de opdruk 1 miljard Mark te voorzien. De zegel verscheen op 7 november 1923 vlak na de uitgifte van de zegel van het type korfdeksel.

Reich Mi 333
Reich Mi 334

 

Reich Mi 336
Reich Mi 337

Op 16 november 1923 werden aan het assortiment twee opdrukzegels van 5 miljard Mark en twee van 10 miljard Mark toegevoegd.

Reich Mi 332
Reich Mi 335

 

Reich Mi 334B
Reich Mi 336B

Een dag later, op 17 november 1923, gevolgd door weer een zegel van 5 miljard Mark en een van 10 miljard Mark. Tevens werden twee zegels met doorsteek tanding van 5 miljard Mark en 10 miljard Mark uitgegeven.

Reich Mi 335B

Als laatste opdrukzegel werd de waarde van 10 miljard Mark op 20 miljoen Mark op 19 november 1923 in verkoop genomen. In verband met de geldsanering (men wilde een einde maken aan de inflatie door de Duitse Mark te herwaarderen) werden geen postzegels meer geproduceerd in miljarden. De drukkerijen hadden de handen vol aan de productie van de nieuwe postzegels in Pfennig, afgeleid van de zogenoemde Rentenmark. De nieuwe postzegels moesten op 1 december 1923 uitkomen. In de tussenliggende periode was het chaos. De tarieven stegen enorm snel. Daarom werd bijvoorbeeld voor een brief binnen Duitsland, waarvoor een dag eerder 20 miljard Mark moest worden betaald, de dag daarna dezelfde postzegel van 20 miljard Mark, zonder verdere aanduiding, verkocht voor 80 miljard Mark.

Reich Mi 338
Reich Mi 339

En daar waren ze dan. De nieuwe postzegels in het oude korfdeksel model, bedrukt met alleen een cijfer. De uitgiftedatum was 1 december 1923 en de oude zegels in miljoenen en miljarden Marken werden onmiddellijk ongeldig verklaard voor de frankering. De Rentenmark was de voorloper van de Reichsmark die in oktober 1924 van kracht werd.

Reich Mi 340
Reich Mi 341

De zes nieuwe postzegels hadden de frankeerwaarden 3 Pfennig tot en met 100 Pfennig.

Reich Mi 342
Reich Mi 343

De Rentenmark stond gelijk aan 1 miljoen miljoen (ofwel 1 biljoen) oude zogenoemde Papiermarken. Ja, het staat er goed, 1.000.000.000.000 is gelijk aan 1 Rentenmark! Hoe was men aan dat bedrag gekomen? Men had de waarde van landerijen en grondbezit een vaste koers gegeven gebaseerd op de pachtopbrengsten, omdat deze ‘stabiel’ was. Dat was de basis voor de berekening. Op 24 augustus 1924 werd de Rentenmark gelijkgesteld met de dan geïntroduceerde Reichsmark. Was daarmee de rust teruggekeerd? De tijd zou het leren! U kent het vervolg dat uiteindelijk zou leiden tot de Tweede Wereldoorlog.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)