Museum voor Communicatie wordt COMM - Postzegelblog

Museum voor Communicatie wordt COMM

1

Den Haag is midden in het centrum een prachtig vernieuwd en heringericht museum rijker geworden. COMM, voorheen het Museum voor Communicatie, opende op vrijdag 3 november 2017  zijn deuren.  Het museum, gevestigd op het adres Zeestraat 82 in Den Haag, werd in 1929 opgericht onder de naam Het Nederlandsche Postmuseum.

21e eeuw communicatiemaatschappij

Het heropende museum laat de bezoeker de impact en de vaardigheden van de communicatie in talrijke toepassingen zien en vooral ervaren met de nieuwe opzet. Het publiek wordt er aan het experimenteren gezet met en denken over het gebruik van o.a. de smartphone, digitaal pesten en privacy. Door betrokkenheid spreekt het voor jong en oud tot de verbeelding. Met andere woorden de communicatie-maatschappij van de 21e eeuw staat in COMM centraal. Foto’s van postzegels en brieven spelen er een rol spelen als decoratieve aankleding.

Beeld: COMM, najaar 2017. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

De vier museumvloeren van COMM

Het museum COMM bezit vier etages. De posthistorie speelt ook een rol in het museum. Deze collectie is te zien op de 2e en 3e verdieping:

1e:  Inpact communicatie

De impact van de communicatie op de persoon: info o.a. over lichaamstaal, maar ook over  verleiden en de sociale functie van roddelen.

2e: Communicatie-updates

Thema communicatie updates: info over belangrijkste ontwikkelingen in de communicatie. Via interactief spel ervaren op welke wijze tempo en tijdsomstandigheden van communicatie-middelen door de jaren heen zijn veranderd.

Filatelistische insteek: hier staat de zogenaamde postzegeltafel, waarin diverse emissies, drukproeven en ontwerpen te zien zijn. Aan weerskanten van de tafel hangen klaplijsten met daarin de postzegelcollectie Nederland en Overzeese Gebiedsdelen. Pas vanaf half november gemonteerd na het aanbrengen van de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen.

Hier is ook te bewonderen de in 1847 in Mauritius uitgegeven postzegel de Blauwe Mauritius, die het Postmuseum in 1995 zonder onderhandelen van de bezitter verwierf *).

Tevens zijn hier (en ook op de 3e etage) diverse objecten op het gebied van posthistorie te zien, waaronder de 17e eeuwse brievencollecties Doesburg en De Brienne.

3e: Communicatie-middelen

Centraal staan communicatie-middelen: welke spelen nu en vroeger een rol in de geschiedenis van de post tot internet en codetaal?

Filatelistische insteek: zie 2e etage.

4e: Verleden, heden en toekomst

Centraal stellen van verleden, heden en de toekomst van communicatie bij elkaar.

*Blauwe Mauritius

*) De eigenaar van Blauwe Mauritius-postzegel feliciteerde de zojuist benoemde Postmuseum-conservator met zijn nieuwe functie en voegde daar meteen ook nog aan toe de ongebruikte blauwe Mauritius in het museum te willen bewonderen. De door deze mededeling verbijsterde  conservator verontschuldigde zich dat het museum deze postzegel helaas nog niet in bezit heeft. Het gesprek eindigde tenslotte met de koop van de wereldberoemde postzegel voor de vraagprijs zonder dat er over onderhandeld werd.

Volgens een artikel in het Financieel Dagblad van 28 oktober 2017 beschikte het Postmuseum in de negentiger jaren van de vorige eeuw over miljoenen. Door de verzelfstandiging en privatisering van het voormalige PTT-staatsbedrijf onder leiding van Wim Dik werd ervoor gekozen het Postmuseum op eigen benen te laten staan. Met een bruidsschat van tientallen miljoenen guldens werd het museum ondergebracht in een stichtingsvorm om voort te leven als Museum voor Communicatie. Met dit geld (o.a. ook bestemd voor afwikkeling van pensioenen, VUT-regelingen en andere sociale verplichtingen) kon het museum nog jaren voort, maar het maakte de instelling ook lui. Het museum bleef te veel hangen in het verleden, ging niet met de al maar veranderende tijd mee. Het verval zette onvermijdelijk in. Een vernieuwingsslag bleek noodzakelijk noodzakelijk te zijn.

Bronnen:
Commerciële FD-uitgave Museum voor Communicatie
Financiële Dagblad 28 oktober 2017: museumexploitatie
Telegraaf 25 oktober 2017: Postmuseum als feniks uit de as herrezen
Filatelie 11 [2017] recensie ‘170 Jahre Blaue Mauritius’ uit Deutsche Briefmarken-Zeitung

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Guidio op 9 september 2018 om 11:13

    Ik heb een dagzegel waareacties ik weinig of niks kan van vinden er staat op de dagzegel (dagzegel loonklasse 12 1/2 IV OF V)als iemand hier meer over weet hoor ik het graag

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)