50 jaar Royal Air Force in 1986 - Postzegelblog

50 jaar Royal Air Force in 1986

0

De Royal Air Force (RAF) werd op 1 april 1918 opgericht door samenvoeging van het Royal Flying Corps en de Royal Naval Air Service (RNAS). De luchtmacht viel onder verantwoordelijkheid van het Britse Ministerie van Luchtmacht dat drie maanden eerder was opgericht, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De RAF beschikte bij de oprichting over 2.949 vliegtuigen en 103 luchtschepen afkomstig van de RNAS.

Het belangrijkste vliegtuig van de RAF was de Airco DH 9, een lichte bommenwerper, in dienst genomen vanaf november 1917. Het vliegtuig was ontworpen door Geoffrey de Havilland. Een variant van dit vliegtuig, de DH 9A, werd in maart 1918 in gebruik genomen. In totaal werden 1.997 vliegtuigen van dit type gebouwd.

Maarschalk van de RAF, Hugh Montagu Trenchard, geboren op 3 februari 1873 in Taunton, speelde een zeer belangrijke rol bij de oprichting van de RAF. Hij wordt de ‘vader van de Royal Air Force’ genoemd. In de zomer van 1912 had hij leren vliegen en op 31 juli 1912 haalde hij zijn vliegbrevet. Hij werd benoemd tot tweede in bevel van de Central Flying School en bekleedde hoge posities in het Royal Flying Corps. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd hij op 31 maart 1919 door Winston Churchill benoemd tot hoofd van de Royal Air Force. Hij overleed op 10 februari 1956.

Luchtmaarschalk baron Hugh Caswall Tremenheere Dowding, geboren op 24 april 1882 te Moffat in Schotland, had een lange militaire loopbaan. Begonnen in augustus 1900 als tweede luitenant in het Royal Garrison Artillery corps stapte hij over naar de luchtmacht. Hij werd in augustus 1914 piloot bij het  zevende sqaudron. Dit sqaudron was op 1 mei 1914 opgericht met als basis Farnborough. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij benoemd tot lid van de vaste commissie van de RAF als groepskapitein. In juli 1936 werd hij bevelhebber van het RAF Fighter Command. Hij zou in juni 1939 met pensioen gaan maar door de dreigende oorlog bleef hij aan. Onder zijn leiding won de RAF in de herfst van 1940 de ‘Battle of Britain’, de luchtslag tegen de Duitse Luftwaffe. Hij overleed op 15 februari 1970 in Royal Tunbridge Wells.

De Hawker Hurricane wordt in een adem genoemd met de Supermarine Spitfire als een van de beste jachtvliegtuig van de RAF gedurende de Tweede Wereldoorlog en vooral vanwege de rol van deze jager gedurende de ‘Battle of Britain’. Het toestel was ontworpen door Sidney Camm en vloog voor het eerst op 12 oktober 1937. Er werden 1.326 vliegtuigen van dit type gebruikt tegen 957 Spitfires in de Slag om Engeland. In totaal werden meer dan 14.000 Hurricanes gebouwd. Het afgebeelde vliegtuig op de prentkaart werd gevlogen door Squadron Leader Denis Smallwood van het 87ste Squadron.

Luchtmaarschalk Sir Arthur Travers Harris, geboren op 13 april 1892 in Cheltenham, werd beroemd met zijn bijnaam ‘Bomber Harris’. Hij was de leidende persoon bij de bombardementen van Duitsland gedurende de Tweede Wereldoorlog als bevelhebber van het Bomber Command van de RAF. Zijn credo was: De Nazi’s hebben wind gezaaid en zullen storm oogsten. Dat vanwege de bombardementen van de Luftwaffe op steden als Warschau, Rotterdam, Londen, Coventry en nog talrijke andere steden. Hij liet Duitse steden bombarderen, Berlijn vanaf november 1943 tot zijn controversiële bombardement op Dresden op 13 februari 1945 die een vuurstorm ontketende. Harris overleed op 5 april 1984 in het plaatsje Goring in Oxfordshire.

De Avro Lancaster was een van de zware viermotorige bommenwerpers van de Royal Air Force. Het toestel vloog voor het eerst op 9 januari 1941 en kwam in gebruik bij de Britse luchtmacht vanaf februari 1942. De ‘Lanc’ zoals de bemanning het toestel noemde, werd een van de meest succesvolle nachtbommenwerpers gedurende de Tweede Wereldoorlog en meer dan 156.000 vluchten werden uitgevoerd. Op de prentkaart vliegt een Lancaster boven het 16de eeuwse Burghley House. Dit landhuis had Luchtmaarschalk Hermann Goering van de Luftwaffe op het oog als zijn vakantiehuis als de oorlog met de Britten in zijn voordeel was beslist. Hij had een verbod uitgevaardigd dat dit landhuis beslist niet mocht worden gebombardeerd.

De Hawker Typhoon was een jachtbommenwerper die gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit toestel was de opvolger van de Hurricane en werd eveneens ontworpen door Sidney Camm. Het toestel vloog voor het eerst op 14 februari 1940. Het toestel werd uitgerust met raketten in 1943 en speelde een belangrijke rol bij de landing in Normandië in juni 1944. De jachtbommenwerper werd in de tweede helft van 1944 vervangen door de Hawker Tempest. Arthur William Tedder, geboren op 11 juli 1890, was een Britse luchtmachtcommandant. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was hij Chef staf van de Luchtmacht. Hij deed vooral dienst in het Midden Oosten waar hij de rang van luchtmaarschalk had. Hij speelde een belangrijke rol met zijn luchtmacht rond de Slag om El Alamein. Hij overleed op 3 juni 1967.

Charles Frederick Algernon Portal, geboren op 21 mei 1893 te Hungerford, was eveneens Chef staf van de Luchtmacht. Hij was grote voorstander van strategische bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog op Duitse industriële gebieden. Hij was opperbevelhebber van Bomber Command. Hij overleed op 22 april 1977. Oorspronkelijk was de De Havilland Mosquito een jachtbommenwerper maar werd later ingezet als jachtvliegtuig. Het deed vooral dienst als markeerder van doelen boven Duits grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de bommenwerpers, de zogenoemde Pathfinder-missies. Op 25 september 1942 werd met Mosquito’s een precisiebombardement uitgevoerd op het Gestapo hoofdkwartier in Oslo. Ze haalden ook vele V-1 raketten neer. Op 11 april 1944 werd weer een precisiebombardement uitgevoerd, dit maal op het Centraal Bevolkingsregister in Den Haag. Gebouw Kleykamp, waarin het Bevolkingsregister was gehuisvest, werd volledig verwoest.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog bezat Groot-Brittannië 385 militaire vliegvelden. Een daarvan was de vliegbasis Scampton, ongeveer 10 kilometer ten noorden van de stad Lincoln. Het vliegveld bestond al tijdens de Eerste Wereldoorlog, aangelegd door het Royal Flying Corps. Hier was een squadron gestationeerd met vliegtuigen van het type Royal Aircraft Factory F.E.2b. Dit vliegtuig werd vooral ingezet tegen Duitse Zeppelins. In 1919 werd het vliegveld gesloten maar heropend in 1936 als basis voor bommenwerpers. In het stempel op de eerstedag envelop is een Lancaster bommenwerper opgenomen en de naam van het vliegveld: Scampton.

In 1942 waren hier twee squadrons Lancaster bommenwerpers gestationeerd waaronder squadron 617. Dit squadron voerde in 1943 een aanval uit op de Duitse stuwdammen en het squadron kreeg de bijnaam Dam Busters. Operatie Chastise had de opdracht om de Möhnedam en de Ederdam in het Ruhrgebied te vernietigen. De operatie werd geleid door Guy Gibson en vier van de acht Lancasters konden de Möhnedam raken met stuiterbommen. Helaas werd Gibson door een misverstand op 19 september 1944 in zijn Mosquito neergeschoten door de bemanning van een Lancaster. Hij stortte neer bij Steenbergen en ligt daar begraven op de katholieke begraafplaats. Hij is afgebeeld op een postzegel van Jersey uitgegeven op 16 mei 2018. Heeft u de Britse oorlogsfilm gezien die in 1955 werd vervaardigd met Richard Todd als Guy Gibson?

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)