Groeten uit Duitsland (3) - Postzegelblog

Groeten uit Duitsland (3)

0

Duitsland kent 16 deelstaten incl Berlijn, Bremen en Hamburg. Duitsland als geheel kan in drie gebieden worden verdeeld: de laagliggende Duitse vlakte in het noorden, het centrale Duitse hoogland, en in het zuiden, de uitlopers van de Centrale Alpen. We vervolgen onze reis in Duitsland uit de top 100 met de nummers 13 t/m 16.

13. Romantische Route

De Romantische Route begeleidt zijn bezoekers over een afstand van bijna 400 kilometer vanWürzburg naar Füssen in de Allgäu. Wie deze route volgt, wordt rijkelijk beloond. Schitterende residenties, hoofse pracht en praal en middeleeuwse vakwerkromantiek wisselen elkaar af. En ook als langeafstandsfietsroute of wandelroute doet de Romantische Route zijn naam alle eer aan.


Drie schitterende middeleeuwse stadjes vindt u tijdens de route: Rothenburg ob der Tauber (uit de Top 100, nummer 5), Dinkelsbühl en Nördlingen. Rothenburg is op afstand het mooiste stadje. Nördlingen is uniek vanwege de stadsmuur met weergang die compleet bewaard gebleven is. En Dinkelsbühl is heel kleurig en vrolijk.


Bovendien is de Romantische Route een echte festivalroute: van mei tot diep in de herfst worden er historische feesten gehouden met wijn en bier en worden er in de open lucht en op originele locaties concerten en voorstellingen gegeven, waarbij er heerlijk kan worden gegeten en gedronken.


Romantiek, druiven en de Alpen. De Romantische Route ontsluit een afwisselend cultuurlandschap dat zich uitstrekt van de Main via de wijnregio Franken tot de toppen van de Alpen. Tussen Würzburg en Füssen loopt de route door het lieflijke Taubertal, de geologisch interessante Nördlinger Ries, het schilderachtige Lechfeld en de mooie Pfaffenwinkel met de Wieskirche in de prachtige Beierse hoogvlakte naar de door vier meren omgeven sprookjesachtige koningskastelen tegen de achtergrond van het beschermde natuurgebied van het Ammergebirge als legendarisch epicentrum van de romantiek.


Meer info:
http://www.romantischestrasse.de/index.php?id=erleben&L=8

14. Erfurt (oude binnenstad, Krämerbrücke en Kathedraal)

Erfurt de hoofdstad van Thüringen, gelegen op het kruispunt van oude Duitse en Europese handelsroutes. Bekend van 25 kerken, torens en 142 bruggen. Erfurt is een levenslustige en gastvrije stad met middeleeuwse charme en een rijke geschiedenis. Ontmoetingspunt van grote denkers en dichters.

De bruggen overspannen de Gera en zijn zijtakken en de grachten langs de voormalige stadsmuur. De beroemdste is ongetwijfeld de Krämerbrücke, de langste over de gehele lengte met huizen bebouwde en bewoonde brug in Europa.

Noodgeld Erfurt (1920 – 1921)


Meer info: https://www.erfurt-tourismus.de/

15. Brandenburger Tor Berlin

Wie heeft hem niet gezien als je Berlijn bezoekt ? We hebben de Brandenburger Tor altijd in onze portemonnee in munten van 10, 20 en 50 cent als ‘souvenir’.


De Tor is het bekendste bouwwerk van Berlijn. De poort werd naar een ontwerp van C. G. Langhans op de Pariser Platz midden in het centrum gebouwd van 1789 tot en met 1791. Na de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 was de Brandenburger Tor 28 jaar lang niet meer toegankelijk. De poort is een symbool van het heden en het verleden van Berlijn.

Brandenburger Tor tijdens het koninkrijk Pruisen ca 1885. Foto: Leopold Ahrendts (1825–1870).

Het bouwwerk wordt gedragen door zes Dorische zuilen en is alleen voor voetgangers geopend. De beroemde Quadriga, de met vier paarden bespannen strijdwagen met daarin Victoria, de godin
van de overwinning, werd in 1794 op de poort geplaatst. De Brandenburger Tor is een geliefdobject op Duitse zegels.

Brandenburger Tor tijdens het gedeelde Berlijn (1985). Foto: Joergsam.

 

DDR, 20 Mark, uitgegeven na val van de muur (schaars).

 

Brandenburger Tor op automaatzegels

 

Op 12 juni 1987 hield president Ronald Reagan (USA) de inmiddels bekende toespraak voor deBrandenburger Tor: ‘Mr. Gorbachev, tear down this wall’. Twee jaar later was de Muur verleden tijd.
Bron:  Ronald Reagan Presidential Library


Op 9 november 1989 is de Muur gevallen. Op 3 oktober 1990 werd Duitsland weer 1 land. In 2015 (25 jaar jubileum) is deze speciale 2 euro munt uitgebracht met de Brandenburger Tor op de
achtergrond en het volk dat voorop loopt.

200 jaar Brandenburger Tor (1791-1991)

In 1991 werd het herdenkingsjaar ‘200 jaar Tor’ groots gevierd met speciale zegel en munt.

Zelfs in 2017 ontwerpt PostNL postzegels met de Brandenburger Tor erop.

Nederland, uit de serie Europese hoofdsteden: Berlijn.

Multilaterale Hertogpost 2017: combinatie vel Luxemburg / Nederland met de Brandenburger Tor

Reden: de Duitse post is ook aanwezig tijdens de postzegelbeurs.
Meer info: http://www.brandenburg-gate.de/

16. Zugspitze en Partnachklamm in Garmisch-Partenkirchen

De Zugspitze is een van de bekendste bergen in de Alpen. Met een hoogte van 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Zeer geliefde bestemming voor toeristen wereldwijd te bereiken oa vanaf Garmisch met de ‘Zahnradbahn’ of met twee kabelbanen.


Op de top gekomen is een 360°-Panorama uitzicht bij mooi weer met meer dan 400 bergen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italie te zien. Wandelingen bovenop de Alpen tijdens de zomer en winterperiode waar het ijs niet smelt zijn populair onder de toeristen. Duitsland hoogstgelegen postkantoor is gevestigd op de Zugspitze. Sinds kort is een nieuw poststempel beschikbaar. Ontwerp stempel: Schneefernerhaus. Vroeger was hier het hoogstgelegen hotel van Duitsland, nu is een weerstation gevestigd.

Kaart Zugspitze met Münchner Haus.

 

100 jaar Weerstation Zugspitze (2000)

Edelweiss komt oa voor in de Alpen. De bloeitijd is van juni tot augustus. Ze worden ongeveer 20 cm hoog. Het zijn witviltig behaarde planten met bloemhoofdjes in groepen omgeven door een sierlijke ster van wit viltige blaadjes, meestal te zien als rotsplantjes. Edelweiss wordt traditioneel gebruikt in volksgeneeskunde als remedie tegen buik- en ademhalingsziekten.
Een tweede attractie is de Partnachklamm (700 meter lang en 80 meter diep). De klamm is hetvertrekpunt voor meerdere wandelingen (hele jaar) en kan over een ijzeren brug worden bereikt. In de wintertijd zijn bijzondere ijssculpturen te zien.

4e Olympische Winterspelen 1936 in Garmisch-Partenkirchen

Het Duitse Rijk organiseerde zowel de Olympische Zomer- en Winterspelen in 1936.

Poster 4e Olympische Winterspelen 1936 in Garmisch-Partenkirchen

1936: Gouden medaille, speciale kaart en serie

Tijdens openingsceremonie Winterspelen 1936: Rudolf Hess, Henri de Baillet-Latour (IOC voorzitter) en Adolf Hitler (van links naar rechts). Foto: Duits Federaal archief

Meer info:
http://zugspitze.de/de/sommer
https://www.gapa.de/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Duitsland Oostenrijk Zwitserland Burchten,Kastelen en Paleizen Kerken PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)