Kinderpostzegels 1986: kind en cultuur - Postzegelblog

Kinderpostzegels 1986: kind en cultuur

2

fdc-kind-86De postzegelafbeeldingen tonen het begrip cultuur, gezien door kinderogen. De visuele elementen van de drie kinderpostzegels verwijzen naar kunstvormen. Johannes Itten (1888-1967, theoreticus Duitse Bauhaus en kleurenleer) geeft daarvan een cultuuromschrijving in drieën: inzien, kunnen & beleven.


Cultuuromschrijving in drieën: inzien, kunnen & beleven

nvph-1363nvph-1364

nvph-1365

  • Het lijnenspel verwijst naar muziek en literatuur (55 cent, inzien).
  • Kleur en perspectief verwijzen naar beeldende kunsten en bouwkunst (65 cent, kunnen).
  • Licht en speelvlak/podium verwijzen naar podiumkunsten (75 cent, beleven).

Vel Kinderpostzegels 1986

nvph-1366

De pluriformiteit van de kunst (verschillende invalshoeken die bijvoorbeeld tot uiting komen bij de Maastrichter Stars, op de Gerrit Rietveld Academie & in de Stopera) op deze drie kinderzegels treedt op de voorgrond door een verticale tekst en horizontale afbeeldingen. Een praktisch gevolg van de verticale teksten is de verkeerde manier, waarmee de postzegels in verticale stand op poststukken zijn geplakt. Men is daarbij van de tekst uitgegaan (zoals ze ook in het velletje zijn opgenomen), de afbeeldingen zijn oppervlakkig bekeken.

Kinderzegelaffiche nader bekeken

kind86aff

Voor de affiche van de (60e serie) kinderpostzegelactie 1986 Kind en cultuur zijn de kinderpostzegels (nvph 1363/65) van grafisch ontwerper René van Raalte als uitgangspunt gebruikt. De overmatig schuin geplaatste gele contourlijn van het kindergezicht (ontleend aan de 65 cent kinderzegel) op de voorgrond verbindt de drie disciplines/elementen van de affiche en de drie postzegels.

Muziek & literatuur (beleven)

Op het linker gedeelte van de affiche liggen (in verticale stand) op een rechthoekig stuk papier (tweekleurig gelinieerd) uitgeknipte papierstrookjes met liniatuur op een wanordelijke manier op en onder elkaar. Het gelinieerde papier verwijst door de lijnstructuur naar muzieknotenschrift en schrijfkunst.

Beeldende kunsten & bouwkunst (kunnen)

Voor een driehoekig, ruimtelijk opgesteld vlak staat een vierkant geplaatst, waarop een achtkleurig kleurenspectrum is aangebracht. Een verwijzing naar perspectief, kleur en ruimtelijkheid in beeldende kunsten en bouwkunst.

Podiumkunsten (inzien)

Rechtsonder een ruimtelijke illustratie (van bovenaf, perspectivisch gezien) van de toneelkunsten verbeeld door een podium met voorzetstukken.

Onherkenbaar, maar toch linkshandig

kind86kind86gesp

nvph-1364-gr

De zwart-wit foto (links) uit het jaarboek Nederlandse postzegels 1986 (blz. 73) heeft ontwerper René van Raalte gebruikt voor het ontwerp van de 65 cent kinderpostzegel 1986 (nvph 1364). Opvallend is dat het meisje (behoorlijk achterover gekanteld op de postzegelafbeelding) linkshandig tekent, terwijl deze afbeelding het vervaardigen (kunnen) van beeldende kunsten (o.a. tekenen) promoot. Ik kan me in het geheel niet voorstellen dat een linkshandige persoon hét aangewezen voorbeeld kan zijn voor deze activiteit. Om ontwerptechnische reden heeft Van Raalte het rechtshandig tekende meisje (rechts) spiegelbeeldig een plaatsje op de postzegel gegeven wat op de postzegel niet is te zien.

fdc-kind-86

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 3,78 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • FrancRossi op 23 oktober 2016 om 11:02

    Welke artikelen zijn van de bloggers die juist Bate steeds zo laag waarderen??

  • Jos van den Bosch op 25 oktober 2016 om 10:22

    Zeg, wat is er aan de hand met die bloggers op Postzegelblog? Is de ‘pleuris’ uitgebroken of zo? Beginnen we te katten? (zie de reacties op mijn artikel en dat van Cees) Kom op ‘schrijverts’ niet onderling gaan zitten katten, maar leuke artikelen schrijven om je publiek te vermaken, interesseren en misschien aan het postzegelen te krijgen. Aan de slag!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)