Gemenebestspelen 2002 in Manchester - Postzegelblog

Gemenebestspelen 2002 in Manchester

0

Van 25 juli tot 4 augustus 2002 vonden in Manchester de ‘XVII Commonwealth Games’ plaats. De spelen werden in het Verenigd Koninkrijk gehouden om samen te vallen met het Gouden Jubileum van koningin Elizabeth II. De postzegels voor deze Spelen werden gedrukt door Joh. Enschedé Security Print te Haarlem.

De ‘Commonwealth Games’ worden ook wel de ‘Friendly Games’ genoemd en deze waren bedoeld als voorloper voor de Olympische Zomerspelen in 2012 te Londen. De organisatie was groter dan de Olympische Zomerspelen in 1948 te Londen. Reden dat Manchester is gekozen was dat deze stad over alle benodigde faciliteiten beschikte terwijl de voorzieningen in Londen nog gebouwd moesten worden. Het belangrijkste was dat Manchester beschikte over een enorm stadion dat gebouwd werd vanaf 1999 en in 2002 was gereed gekomen met toen 38.000 zitplaatsen. Rond het sportveld in het stadion was een atletiekbaan aangelegd die na de ‘Commonwealth Games’ is verwijderd waardoor een extra ring kon worden gebouwd voor nog eens 12.000 extra zitplaatsen. Thans het stadion van de voetbalclub Manchester City met de gewijzigde naam ‘Etihad Stadium’.

Ontwerpster van de postzegels voor de ‘Friendly Games’ was Madeleine Bennett. Was ze geïnspireerd door de uitgegeven postzegels in 1884 en 1891 in de waarde van £1 of de drie zegels met afbeeldingen van schepen uitgegeven in 1969 om het langwerpige formaat te kiezen? In elk geval koos Madeleine voor dit brede formaat om ‘snelheid’ in de afbeeldingen op de postzegels te suggereren.

In het ‘City of Manchester Stadium’, bouwkosten 110 miljoen pond, werden de volgende onderdelen van de Games gehouden: de openings- en sluitingsceremonie, alle atletiekevenementen en de rugby zevens. Voor de Games werden tijdelijke tribunes geplaatst langs de atletiekbaan met een capaciteit van nog eens 3.000 zitplaatsen. De openingsceremonie werd ingeleid door vijfvoudig Olympisch kampioen roeien Sir Steve Redgrave die twee uur en drie kwartier ritmisch op een grote trom sloeg waardoor een dans- en vuurwerkspektakel losbarste. Tweeënzeventig landen namen deel aan de Games met 14 individuele sporten en drie teamsportevenementen. Koningin Elizabeth II opende de ‘XVII Commonwealth Games’.

De parade met alle deelnemers aan de Games werd voorafgegaan door Maleisië dat de Games in 1998 had georganiseerd. De spelen keren elke vier jaar terug in een ander deel van het Gemenebest. In totaal waren meer dan 4.000 mensen bij de openingsceremonie betrokken. De atletieknummers waren goed voor 48 gouden medailles. Bij de finale van de 100 meter hardlopen voor heren werden de twee Engelse favorieten, Dwain Chambers en Mark Lewis-Francis bij de start door een blessure uitgeschakeld en won Kim Collins uit Saint Kitts & Nevis de eerste Commonwealth titel voor dat land. Bij de 4 x 400 meter estafette voor dames won Australië omdat het favoriete Jamaicaanse team het stokje had laten vallen. Bij de hink-stap-sprong verbeterde de Engelse atleet Jonathan Edwards gelijktijdig het Wereld-, Olympische-, Europese- en Commonwealthrecord maar verloor de Europese titel al een week later in München. Vreugde en verdriet gaan hand in hand.

De onderdelen in de wielersport, zoals baanwielrennen, werden gehouden in het Manchester Velodrome. Het gebouw, ‘HBSC Uk National Cycle Centre’, werd in 1994 in gebruik genomen en was toen de snelste overdekte wielerbaan ter wereld. Tijdens de Games werd het wereldrecord voor teams op de 4.000 meter behaald door het team uit Australië.

Ten behoeve van de Games werd een nieuw gebouw, het ‘National Squash Centre’ opgetrokken voor enkele binnensporten. In de ‘Manchester Arena’, gebouwd in 1994, werden onder andere de sporten boksen, tafeltennis en korfbal gehouden. Netbal, een sport die lijkt op korfbal en basketbal, werd ook gehouden in de ‘Manchester Arena’. Het was toen de grootste arena in Europa.

Leuke afdrukken van stempels voor de eerste dag van uitgifte van de serie postzegels worden gevormd door een stopwatch en een chronometer. Bij de eerste daarin verwerkt de duur van de Games van 25 juli 2002 tot 4 augustus 2002. Maar waarom de plaatsnaam Henley on Thames? Zo heb ik ook stempelafdrukken gezien van Cardiff, Birmingham en andere steden, wel met andere afbeeldingen. Meer dan 20 verschillende speciale eerstedag stempels bestaan met de datum 16 juli 2002.

De deelname van gehandicapte sporters tijdens de ‘XVII Commonwealth Games’ is onderwerp geweest van vele discussies voor en na het evenement. Dit was echter geen aanleiding voor Royal Mail om een postzegel of stempel met een afbeelding van een rolstoeler af te wijzen. Integendeel, want de sport voor gehandicapten werd zeer gewaardeerd door de deelnemers en de toeschouwers. In de jaren 1962, 1966, 1970 en 1974 had men aparte ‘Commonwealth Games’ voor gehandicapte sporters gehouden onder de naam ‘Commonwealth Paraplegic Games’ maar vanwege de hoge kosten werden die niet voortgezet.

De zwem- en duikevenementen vonden plaats in het ‘Manchester Aquatics Centre’ bij de Universiteit van Manchester. Het sportcentrum werd speciaal voor de ‘XVII Commonwealth Games’ gebouwd voor een bedrag van 32 miljoen pond. Het verrees op een open vlakte dat was ontstaan door de sloop van een aantal oude fabrieken in de binnenstad. Het werd geopend op 12 oktober 2000 door koningin Elizabeth II. Het complex heeft twee 50 meter wedstrijdbaden en een duikbad van 25 meter met een diepte van iets meer dan 5 meter. Bij elkaar werden in de watersporten 50 gouden medailles verdeeld onder de 72 deelnemende landen van het Gemenebest. De Australiër Ian Thorpe zwom op de 400 meter vrije slag een nieuw wereldrecord en de Engelse zwemster Zoë Baker een wereldrecord op de 50 meter schoolslag. Australië behaalde op de Games in totaal 207 medailles (82 goud, 62 zilver en 63 brons), Engeland werd tweede met 166 medailles (54 goud, 52 zilver en 60 brons), Canada derde met 118 medailles (31 goud, 41 zilver en 46 brons).

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)