Izaak Walton, een beroemde Britse sportvisser - Postzegelblog

Izaak Walton, een beroemde Britse sportvisser

0

De bijbel voor elke Britse zoetwater sportvisser is ‘The Compleat Angler’ geschreven door Izaak Walton. Deze schrijver werd in 1593 geboren, de juiste datum is niet bekend, te Stafford, de hoofdplaats van het graafschap Staffordshire in midden Engeland. In het doopregister staat hij vermeld onder september 1593.

Hij groeide op in Stafford maar verhuisde in zijn tienerjaren naar Londen. Zijn vader, herbergier, was toen hij nog net geen drie jaar was, overleden. Zijn moeder trouwde daarna met een andere herbergier, eigenaar van de herberg ‘The Swan’ in Stafford. Izaak was een winkeltje begonnen in linnen en een manufactuur in textiel. Het winkeltje was in 1614 gevestigd in Fleet Street op de hoek van Chancery Lane. Het bovenstaand afgebeelde schilderij is in 1672 vervaardigd door Jacob Huysmans, een Vlaamse portretschilder die in 1660 naar Engeland was geëmigreerd.

Op de prent is twee deuren van het hoekhuis vandaan het winkeltje te zien in Chancery Lane. Vlak bij was de kerk van St Dunstan’s waarvan hij koster werd. In november 1618 werd hij lid van de vereniging van ijzerwaren handelaren, waartoe ook de linnenverwerkers behoorden. In december 1626 trouwde hij met Rachel Floud, een achternicht van aartsbisschop Cranmer van Canterbury. Zij overleed in 1640 en hij trouwde al snel daarna met Anne Ken, een stiefzuster van Thomas Ken, de later bisschop van Bath en Wells. In 1644 ging Izaak met pensioen.

Hij verhuisde naar het platteland en ging wonen in een cottage in het dorpje Stone, Shallowford. Deze cottage bestaat nog steeds en ligt aan de Worston Lane tussen een boerderij, Halfhead Farm en het spoorwegviaduct. Het kan worden bezocht van mei tot en met augustus. Na zijn pensionering nam hij zijn grote hobby, de sportvisserij intensief op. En schreef hij zijn ervaringen in notities die hij verder uitwerkte in boekvorm.

In 1653 verscheen de eerste editie van zijn boek: ‘The Compleat Angler’ dat nog vele malen zou worden herdrukt. De tekst is geschreven in proza- en versvorm. Het was een soort dialoog tussen de oudere visser Piscator en zijn leerling Viator. In de meer dan veertig jaar dat hij er aan werkte is het boek verder uitgebreid met hoofdstukken en paragrafen. De eerste druk werd verzorgd door boekhandelaar Richard Marriot die was gevestigd in Fleetstreet in Londen. Pas in 1931 werd het boek bij een herdruk voorzien van illustraties door Arthur Rackham.

De zalm groeit op in zee maar trekt in de paaitijd de rivieren op. Zelfs in de indertijd sterk vervuilde rivier de Theems is de zalm opnieuw te vinden omdat de kwaliteit van het rivierwater enorm is verbeterd. Op zalm wordt zowel met de vlieghengel als met kunstaas gevist. In de tijd van Walton was slechts de toestemming nodig van de grootgrondbezitter om in de rivier te mogen vissen op zalm. Nu zijn vergunningen daarvoor zeer kostbaar.

De snoek komt in vrijwel alle rivieren in Groot-Brittannië voor. Deze vis wordt graag gevangen door sportvissers. Legio zijn de campings gelegen aan rivieren waar men de visuitrusting kan huren of waar men de eigen hengel kan uitwerpen.

De baars wordt vooral aangetroffen in vijvers, beken, meren en kleine rivieren. Het is een geliefde vis voor de sportvissers omdat zij na beet behoorlijk kunnen terugvechten. Ze kunnen zwaar worden, tot meer dan 2½ kilogram.

De forel was een van de meest gewilde vissoorten waarop Izaak Walton viste. De River Dove in de Dovedale Valey, Peakdistrict, was de inspiratiebron voor Walton voor het schrijven van zijn boek. Hier staat het zogenoemde Fish House van Charles Cotton, een vriend van Walton. Het hotel ligt tussen de dorpjes Ilam en Thorpe. Het is een omgebouwd landhuis uit de 17de eeuw. Hier kan men dagvergunningen aanschaffen om op forel te mogen vissen. De vier postzegels werden ontworpen door Alex Jardine.

Op de prentkaart is het hotel te zien in Dovedale, thans een gebied dat wordt beheerd door de National Trust, de grootste grootgrondbezitter van Engeland. Het hotel is naar Izaak Walton genoemd.

In de vorm van poststempels werd Izaak Walton herdacht, zoals het stempel van Stafford, de plaats waar Izaak Walton is geboren.

Enkele verenigingen van sportvissers hebben eveneens enveloppen vervaardigd met afdrukken van een speciaal stempel gewijd aan Izaak Walton, zoals de ‘Pike Anglers Club’ in Norwich of gebruikten de serie om hun eigen jubileum te vieren zoals de Royal Air Force Angling Club in Stafford die in 1983 veertig jaar bestond.

Het vissen op forel is vooral geliefd in de rivier de Itchen bij Winchester. Ook Izaak Walton was daar vaak te vinden in zijn laatste levensjaren. Hij is in deze stad overleden op 15 december 1683 op de leeftijd van 90 jaar. Dicht bij deze rivier, in de kathedraal van Winchester, is hij begraven.

Op zijn graf, een zwarte marmeren plaat in de vloer, staat een gedicht met betrekking tot zijn hoge leeftijd, een uitzondering in die eeuw. In de kathedraal zijn twee gebrandschilderde ramen aangebracht waarop hij met zijn boek en op de andere met zijn leerling is afgebeeld. Het graf en de ramen zijn te zien in de kapel van ‘St John the Evangelist and the Fisherman Apostles’, de Silkstede Chapel. De ramen waren een geschenk van sportvissers uit Engeland en de Verenigde Staten en werden in 1914 aangebracht. De ramen zijn vervaardigd door James Powell and Sons van Whitefriars Glass. De volgende uitspraak van Izaak Walton is bij Britse sportvissers zeer bekend: ‘God did never make a more calm, quiet, innocent recreation than angling’. Bent u ook een sportvisser?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)