Olympische Zomerspelen 1948 (deel 1) - Postzegelblog

Olympische Zomerspelen 1948 (deel 1)

1

olympische spelen 1948Vanwege de Tweede Wereldoorlog had men twaalf jaar lang geen Olympische Spelen meer gezien. De laatste van voor de oorlog was in 1936 in Berlijn. Zes steden hadden zich voor de Zomerspelen van 1948 kandidaat gesteld en Londen werd gekozen. De Spelen waren zeer sober, dit vanwege de ingestelde rantsoenen en gebrek aan materialen.

Gb 2½ d

Het Wembley Stadion, het voetbalstadion van toen, werd geschikt gemaakt voor andere sporten. Zoals een atletiekbaan die werd aangelegd. Het Olympisch Dorp bevond zich in Uxbridge waar de deelnemers werden gehuisvest in de barakken van een voormalige militaire kazerne. Met de voeding was het slecht gesteld omdat brood, boter, melk en vlees nog steeds ‘op de bon’ waren. Het Empire Pool, dat vlak bij lag, werd gebruikt voor zwemmen en de zaalsporten. De Theems werd gebruikt voor de roeiwedstrijden en de opgeknapte velodrome van Herne Hill voor de wielerwedstrijden.

Gb 3 d plaatfout 3 a

In totaal deden sporters uit 59 landen deel aan de Spelen. Duitsland en Japan waren niet uitgenodigd, maar Hongarije, Oostenrijk en Italië, die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitsers stonden, mochten wel deelnemen. De Sovjet-Unie deed niet mee. Nederland was zeer succesvol met de vier gouden medailles van Fanny Blankers-Koen. In totaal behaalde Nederland 19 medailles, waarvan vijf goud, twee zilver en negen brons.

Gb 1 sh

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen gaf de Britse Postdienst een serie van vier postzegels uit op 29 juli 1948. de oplagen waren relatief hoog. meer dan 155 miljoen voor de 2½ penny, 32½ miljoen voor de 3 pence, meer dan 24 miljoen voor de 6 pence en meer dan 32 miljoen voor de 1 shilling. Tegenwoordig geven vrijwel alle landen in de wereld Olympische postzegels uit. Maar hoe was dat in 1948? Opvallend was, dat de serie van Groot Brittannië gebruikt werd als basis voor postzegels met opdruk voor slechts enkele Britse gebieden. Waarom juist deze gebieden werden gekozen is een vraag die ik nog nergens beantwoord heb gezien.

Bahrain 2½ Annas
Bahrain 3 Annas
Bahrain 6 Annas
Bahrain 1 Rupee

Om te beginnen met Bahrain. Het is een groep van 33 eilanden in de Perzische Golf waarvan het grootste 55 kilometer lang is en 18 kilometer breed. De hoofdstad is Manama. De serie postzegels werd op dezelfde dag uitgegeven als die van Groot-Brittannië, 29 juli 1948. Het sjeikdom stond onder bescherming van de Britse kroon en werd pas onafhankelijk op 15 augustus 1971.

Kuwait 2½ Annas
Kuwait 3 Annas
Kuwait 6 Annas
Kuwait 1 Rupee

Dan Kuwait, ook een Brits protectoraat aan de Perzische Golf. De serie had dezelfde uitgiftedatum, 29 juli 1948.

Muscat 2½ Annas

Muscat 3 Annas

 

Muscat 6 Annas

Muscat 1 Rupee

Een uitgifte die wat moeilijker is te vinden in de postzegelcatalogus is die van Oman, ofwel toenmalig Oost Arabië, het sultanaat Muscat. Alleen een waardeaanduiding in Annas en Rupee geeft aan dat de serie op 29 juli 1948 werd uitgegeven in dit zuidoostelijke deel van het Arabische Schiereiland. De hoofdstad was Muscat. Het sultanaat Muscat was onafhankelijk, maar de postdienst werd geheel verzorgd door de Britten. De oplage van de serie was klein, nog geen 75.000 stuks.

Morocco 25 cts
Morocco 30 cts

 

Morocco 60 cts
Morocco 1 pta 20 cts

Na de drie Arabische landen volgden twee uitgiften in Noord Afrikaanse gebieden. De serie met opdruk MOROCCO AGENCIES geeft al aan, dat de zegels werden gebruikt door de Britse postkantoren die in Marokko gestationeerd waren. De waarden waren uitgedrukt in Spaanse valuta, centimos en pesetas.

Tangier 2½ d
Tangier 3 D

 

Tangier 6 D
Tangier 1 Sh

En als laatste: Tangier. Ook in Tanger was de Britse postdienst actief omdat de stad zelf geen eigen postdienst had. Daarnaast waren ook de Franse en Spaanse postdienst in de stad vertegenwoordigd. Tanger was op 27 november 1912 via een verdrag tot internationale zone verklaard. Dat duurde tot 29 oktober 1956 toen de stad Tanger deel ging uitmaken van Marokko. En dat was het dan! Geen andere Britse gebieden die met postzegels aandacht schonken aan de Olympische Spelen van 1948 te Londen. Geen Canada, geen Australië, geen Zuid-Afrika, niets!

Gb 3 d plaatfout kroon detail
Gb 3 d plaatfout kroon a

En toch ben ik niet uitgekeken op de 24 postzegels die werden uitgegeven. Het blijft altijd spannend om plaatfouten te vinden, niet alleen bij de oorspronkelijke zegels, maar ook bij die met de opdrukken. Een van de bekendste plaatfouten is de witte vlek linksonder aan de kroon bij de postzegel van 3 pence. Deze plaatfout komt voor op de tweede postzegel van links op de onderste rij in het vel met plaatnummer 1.

Gb 3 d plaatfout 3 a
Gb 3 d plaatfout 3 a detail

Er komen nog meer plaatfouten voor. Zoals op de zegel boven de zegel met de witte vlek in de kroon. Daarbij is het streepje tussen de twee krullen van het cijfer vervormd tot een haakje. En ook de andere waarden vertonen plaatfouten, zoals de waarde van 1 shilling, waarbij op één zegel het gebied van Land’s End op de globe is vergroot door een wit vlekje. De postzegelcatalogus van Stanley Gibbons geeft nog veel meer plaatfouten aan en het is leuk om deze te zoeken. De oplage van de moederserie is enorm groot zodat het vinden van de plaatfouten op de zegels van Groot-Brittannië niet zo moeilijk is, maar wel op de zegels met de opdrukken! Gaat u ook op zoek? Hebben andere landen ook aandacht besteed aan de Olympische Zomerspelen van 1948? U zult verrast zijn, maar dat leest u in deel 2.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Lars op 31 juli 2016 om 11:37

    Ik denk dat er voor Bahrein, Koeweit en Muscat (Oman) is gekozen, omdat de posterijen hier onder direct bestuur vielen van de Britse posterijen. Bijna alle zegels die in Groot-Brittanië na WOII werden uitgegeven zijn ook overdrukt voor deze landen en de postkantoren in Marokko. Tot 1957 als ik mij niet vergis. Daarna begonnen Bahrein, Koeweit en Muscat (Oman) hun eigen zegels uit te geven.
    PS: De zegels met alleen een waardeaanduiding werden ook gebruikt in het emiraat Dubai en vanaf 1950 ook in het emiraat Qatar. Beide stonden ook onder Brits protectoraat.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)