Transvaal (deel 1) - Postzegelblog

Transvaal (deel 1)

0

kopjeDe Zuid-Afrikaanse Republiek (ZAR) kent een bewogen geschiedenis. Vanaf 1852 tot 1877 was het een zogenoemde Boerenrepubliek met een eigen bestuur. De Republiek had ook eigen postzegels. Deze zegels, gedrukt in boekdruk door Adolf Otto te Güstrow in Mecklenburg, hadden waarden van 1 penny rood, 6 pence blauw en 1 shilling blauwgroen.

Transvaal Mi 2
Transvaal Mi 4B

De uitgifte van de drie postzegels vond plaats in 1869 en 1870. Op 1 september 1870 volgde de uitgifte van de 1 penny in zwart. Ze komen ongetand voor maar ook met een doorsteek tanding. Later zijn de postzegels  gedrukt door drukkerijen in Zuid-Afrika. Een drukkerij was van M.J. Viljoen te Pretoria en de andere van J.P. Borrius te Potchefstroom. Een prachtige naam voor een stad die een samenvoeging is van de namen Potgieter, chef van de Voortrekkers gelegen aan de stroom van de Mooirivier. De Voortrekkers, Nederlandse afstammelingen van de blanke kolonisten van de voormalige Kaapkolonie, hadden geweigerd het Britse bewind te erkennen. Omdat het Boerenbestuur geen daadkracht had en er veel onderlinge verdeeldheid was konden de Britten de Republiek annexeren.

Transvaal Mi 63

Prompt werden de aanwezige voorraden postzegels in beslag genomen en voorzien van een opdruk V.R. en TRANSVAAL. De uitgifte van deze zegels vond plaats op 1 juli 1877. De letters V.R. staan voor Victoria Regina, de Britse vorstin.

Transvaal Mi 80

Op 26 augustus 1878 kwam een serie van zes postzegels uit, gedrukt door Bradbury, met de afbeelding van Koningin Victoria. De frankeerwaarden waren van 1 penny tot en met 2 shilling. Later aangevuld, in 1880, met nog een postzegel in de waarde van ½ penny.

Transvaal Mi 7

De Boeren kwamen echter in opstand en in 1880 en 1881 vond de Eerste Boerenoorlog plaats. De Boeren wisten het land te heroveren. Een van de belangrijkste personen was Paul Kruger die de orde en het eigen gezag wist te herstellen. Hij werd president van de Republiek die op 16 december 1880 te Heidelberg was bekrachtigd. Deze dag werd Dingaansdag genoemd. In augustus 1882 werd de eerste postzegel uitgegeven door de Republiek, een Britse zegel met opdruk EEN PENNY.

Transvaal Mi 10

De serie postzegels van 1869 werd als basis genomen, de originele drukplaten waren nog aanwezig, om in 1883 nieuwe zegels te drukken in de waarden van 1 penny tot en met 1 shilling. Ze werden in de Republiek zelf gedrukt, o.a. door Davis. Toen werd besloten om een geheel nieuwe serie postzegels te laten ontwerpen en drukken. De keuze viel op de drukkerij van Joh. Enschedé te Haarlem en de ontwerper werd J. Vürtheim. De serie zou een turbulente toekomst tegemoet gaan, maar dat zien we in deel 2.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Zuid Afrika



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)