10 cent kinderzegel 1966 is ook persoonlijke postzegel geworden! - Postzegelblog

10 cent kinderzegel 1966 is ook persoonlijke postzegel geworden!

0

NVPH 870 - Kinderzegel 1966Door toeval en samenloop van omstandigheden zijn drie foto’s van een kinderpostzegelkind van drie maanden in de openbaarheid terechtgekomen. Maria Rodtriquez – Cortes is nu inmiddels 58 jaar geworden, maar de zekerheid dat ze nu met haar man nog in Amsterdam woont, is uiteraard onbekend.

Kinderzegels 1966

Een foto is het meest geëigende middel om de ontwikkeling van baby, kleuter, schoolkind, puber en adolescent vast te leggen. Voor de kinderzegelemissie 1966 fotografeerde Carel Blazer deze vijf levensstadia. De modellen vond hij in en buiten zijn kennissenkring.

  • 10 cent: baby van drie maanden, Maria Cortes in Amsterdam.
  • 12 cent: kleuter, de dochter van vriend en kunstschilder S.C. Lixenberg. Het meisje staat voor een schilderij van de vader.
  • 20 cent: schoolkind, de naam van de zwemmer in het openluchtzwembad van Oisterwijk is onbekend.
  • 25 cent: puber, de 16-jarige dochter Dominga Blazer van de ontwerper / fotograaf Carel Blazer poseert op een zonnige dag met een bromfiets in het Vondelpark.
  • 40 cent: adolescent, naam onbekend, werkt als vakantiewerker in een paardenmanege.

Via een foto in de Libelle van 14 november 1986 maakte de filatelie voor het eerst kennis met de inmiddels 20-jarige Maria.

In een Amsterdamse crèche vond fotograaf /ontwerper Carel Blazer het jongste, drie maanden oude kind, Maria Cortes, geschikt om als fotomodel voor een kinderzegel te dienen. Het weekblad Libelle heeft in een artikel op 14 november 1986 enige aandacht aan de inmiddels toen 20-jarige Maria geschonken:
“De fotograaf heeft een prachtige babyfoto van me gemaakt en die hebben we natuurlijk altijd bewaard. De postzegels trouwens ook. Iedereen in de familie heeft er eentje van. Mijn vader en moeder, beiden van Spaanse afkomst, werkten alle twee in die tijd. Mijn moeder bracht me altijd naar de crèche niet ver van haar werk.
Vroeger, toen ik zelf met kinderpostzegels langs de deur ging, had ik er vaak voordeel van. Als iemand de deur open deed, liet ik mijn postzegel zien en dat was blijkbaar een goede reclame, want ik verkocht er steeds heel veel door.”

In 1985 kreeg een bestuurslid van een Amsterdamse postzegelclub contact met de voorzitter van de Spaanse Sociëteit in Amsterdam. Hij bezat een foto, waarvan hij vertelde dat het baby-meisje ooit op een postzegel heeft gestaan. Bij het bekijken van de foto zei het bestuurslid: “Ze heet Maria!”, waarop de voorzitter meteen antwoordde: “Inderdaad, het is een oom-zegster van me.”

Naderhand heeft het bestuurslid naast bijgaande foto van de 14-jarige Maria nog meer familie-achtergronden toegevoegd. Het meest opvallende is het feit dat ze al op 19-jarige leeftijd is getrouwd met Andrés Rodriquez. Het overtuigende bewijs daarvan is de trouwfoto op de bedankkaart met daarop een Spaanse bedanktekst de datum 21 juli 1984. De tekst luidt: “Hartelijk bedankt voor uw felicitaties, telegrammen en cadeautjes, maar vooral uw aanwezigheid, waarmee u deze dag onvergetelijk voor ons maakte. Andréas en Maria.”

Voor een compleet blok, waarin de rode typografische bedrukking van landsnaam en waarde-inschrift van de vijf licht groene kinderzegels ontbreekt , is in de Speciale Catalogus 2024 (blz. 60) het geweldig hoge bedrag van 7500,00 euro genoteerd!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)