Gordon Bennet Cup - Postzegelblog

Gordon Bennet Cup

0

Stempel Zürich 1909-10-03In een doosje met prentbriefkaarten vond ik een leuke kaart uit 1909 met een afbeelding met betrekking tot de ‘Gordon Bennett Wettfliegen’ van 30 september tot en met 3 oktober 1909 te Zürich in Zwitserland.

De kaart was verzonden naar een mevrouw in Leeuwarden met de naam Wellan-Zürich. Geen verder adresaanduiding, maar blijkbaar toch besteld gezien de afdruk van het bestellerstempel F.35 (de zesde bestelling van die dag!).

kaart adreszijde

Zoals altijd ben ik nieuwsgierig naar achtergronden. Wat voor wedstrijden waren dat daar in Zürich? En waar kwam de naam Gordon Bennett vandaan? Zoals vaak geeft Wikipedia een antwoord op vele vragen. De Gordon Bennet Cup is de hoofdprijs voor een regelmatige gehouden wedstrijd met gasballonnen.
Een wedstrijd die werd gesponsord door James Gordon Bennett jr., een sportieve miljonair uit de Verenigde Staten. Hij was eigenaar van een krantenimperium, de ‘New York Herald’. De wedstrijd had een eenvoudig doel: wie komt het verste met een gasballon opgestegen vanuit dezelfde locatie. De eerste wedstrijd met 16 gasballonnen vond plaats op 30 september 1906 in Parijs met als vertrekpunt de Tuilerieën, vlak bij het Louvre. De wedstrijd werd gewonnen door een andere Amerikaan, Frank Purdy Lahm, een indertijd beroemde luchtvaartpionier die aan de wieg stond van de Amerikaanse luchtmacht. Zijn mede bemanningslid was Henry Hersey. Zij bereikten een afstand van 641 kilometer in iets meer dan 22 uur.

Kaart ballonnen voorzijde

Ook in de jaren daarna vonden wedstrijden plaats. In 1907 te St. Louis in de Verenigde Staten (het land van herkomst van de winnaar werd de startplaats van de volgende wedstrijd) gewonnen door de Duitser Oscar Erbslöh en in 1908 te Berlijn door de Zwitser Theodor Schaek met zijn ballon ‘Helvetia’. In 1909 dus in Zwitserland, in Zürich.

Droogstempel

De prentbriefkaart werd uitgegeven door de ‘Schweiz Aero Club’ en het is dan ook logisch dat op een van de afgebeelde ballonnen de naam ‘Helvetia’ prijkt. In de linker bovenhoek van de kaart was met een droogstempel in reliëf de naam van de club geperst.

Courant 1909 no 49

Dat de gasballonwedstrijd ook in de pers aandacht kreeg blijkt uit de voorpagina van het geïllustreerde weekblad ‘Die Schweizer-Familie’ van 9 oktober 1909 die de wedstrijd van 3 oktober 1909 uitgebreid behandelde.

Stempel Zürich 1909-10-03

Maar ook postaal werd de wedstrijd herdacht in een eenvoudig poststempel met de tekst ‘Gordon Bennet-Flieger Zürich. De winnaar van de wedstrijd was weer een Amerikaan die in Parijs woonde: Edgar W. Mix met zijn metgezel André Roussel. Met hun gasballon ‘America II’ bereikten zij een afstand van 1121 kilometer in een tijd van iets meer dan 35 uur. Vorig jaar, op 28 augustus 2015, vond de 59ste wedstrijd plaats vanuit Pau in Frankrijk. Deze werd gewonnen door de Zwitser Kurt Frieden. Dus dit jaar mag weer een wedstrijd plaatsvinden vanuit Zwitserland, alleen, dat gaat niet door. De wedstrijd vindt op 15 september 2016 plaats vanuit Gladbeck in Duitsland. Onze zuiderburen hebben ook al vaak de start van de wedstrijd om de Gordon Bennet Cup georganiseerd vanwege de vele overwinningen die zij hebben behaald. Tot nu toe tien maal! En Nederland? Ook al hebben wij bekende ballonvaarders gekend, zoals Jo en Nini Boesman en Pamela Visscher, is het nog geen enkele maal gelukt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)