Postzegels hoge waarden met inschrift Reichspost in 1900 (deel 2) - Postzegelblog

Postzegels hoge waarden met inschrift Reichspost in 1900 (deel 2)

4

1De postzegels in de hoge waarden van 1 Mart tot en met 5 Mark, uitgegeven tussen 1900 en 1920, worden door verzamelaars ook wel ´de representatieve voorstellingen van het Duitse Keizerrijk´ genoemd. Deze waarden waren specifiek bedoeld ter frankering van pakketten en van waardebrieven.

2De postzegel met de waarde van 1 Mark werd uitgegeven vanaf 1 april 1900. Omdat verschillende herdrukken zijn vervaardigd kunnen kleurverschillen worden onderscheiden, van licht tot donker rood.

3

Geheel afwijkend van kleur is de waarde vervaardigd in een karmijnbruine kleur. Slechts weinig gebruikte exemplaren zijn van deze zegel bekend.

4

Volgens de postale voorschriften moesten de postzegels van 1 Mark tot en met 5 Mark bij gebruik op poststukken van twee stempelafdrukken worden voorzien. Zegels met één afdruk komen voor, maar zijn dan meestal op verzoek gestempeld.

5

Ter gelegenheid van het Wereld Postcongres dat in 1984 werd gehouden in Hamburg werd door de postadministratie van de DDR een zogenoemde zwartdruk vervaardigd. Deze ongetande zwartdruk is in opdracht van de Oost-Duitse Postdienst vervaardigd en was niet geldig voor de frankering.

6

De serie van 1 Mark tot en met 5 Mark komt voor met een opdruk Specimen. Zegels met opdruk Specimen waren o.a. bestemd voor de Union Postale Universelle (UPU) in Bern om deze op hun beurt te zenden naar alle aangesloten postadministraties als ´bewijs´ dat poststukken, gefrankeerd met het toegezonden model postzegel, officieel door de betreffende postadministratie was uitgegeven, dus geldig voor de frankering.

7

De postzegel met de waarde van 2 Mark werd uitgegeven vanaf 1 juni 1900.

8

Type I (open bladornament)

9

Type II (gesloten bladornament)

Van deze zegel bestaan twee typen. Het eerste type heeft een open bladornament rechts naast het cijfer 2. Het tweede type heeft een gesloten bladornament. Het tweede type komt minder voor. Met een goede loep is het onderscheid duidelijk te zien.

Untitled-10

Echt gebruikte exemplaren met mooie afdrukken van de stempels, zijn meestal moeilijk te vinden.

Untitled-11

De postzegel met de waarde van 3 Mark werd uitgegeven vanaf 1 augustus 1900.

12

Type I: Het borstpantser van de keizer rust op het paard; het bovenlichaam van de keizer helt naar achter over en de teugel hangt in een lichte boog en loopt naar boven toe breder uit.

Type II: Tussen de onderzijde van het borstpantser en de rug van het paard is meer ´wit´ aanwezig; de keizer zit rechtop op het paard en de teugel is recht en overal even breed.

Om de twee typen te kunnen onderscheiden kan ook hiervoor het beste een goede loep worden gebruikt.

13

De postzegel met de waarde van 5 Mark werd uitgegeven vanaf 15 december 1900. De postzegel werd in twee typen vervaardigd.

14

Type I: Het cijfer 5 is dik uitgevoerd waarbij het boveneinde van het cijfer dik uitloopt en boven links is afgestompt.

15

Type II: Het cijfer 5 is dunner uitgevoerd waarbij het boveneinde van het cijfer spitser uitloopt en boven links niet is afgestompt. Type II komt het meeste voor.

16

Verder kan men nog een type onderscheiden, in catalogi type III genoemd, maar in feite een retouche van het type I. Daarbij is het rode middengedeelte naar links verschoven en is door middel van witte drukinkt enkel ´vlekjes´ aangebracht.

17

Net als de zegels van het type ´Germania´ werden ook de postzegels van 1 Mark tot en met 5 Mark voorzien van opdrukken China, Marokko en Turkije.

De serie verloor in Duitsland de geldigheid voor de frankering op 31 december 1902 toen de postzegels met het inschrift REICHSPOST werd vervangen door DEUTSCHES REICH.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Specimen Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)