Geulem - Postzegelblog

Geulem

1

Een prentkaart uit het begin van de vorige eeuw geeft soms zonder woorden een compleet verhaal weer. Of, je kunt er een compleet verhaal bij verzinnen. Bij het zoeken naar laatste data van gebruik zijn prentkaarten een geliefd hulpmiddel omdat de afdrukken van stempels vaak bijzonder duidelijk zijn.

De prentkaart was voor mij van belang omdat op de postzegel een afdruk voorkomt van het trajectstempel Maastricht-Aken met de letter B en de datum 20 augustus 1905.
De laatst bekende afdruk was van 3 juli 1904, dus een jaar eerder. Mijn overzicht kon ik dan ook weer bijwerken. Maar wat heeft deze prentkaart nog meer te vertellen?

Ten eerste de vermelding BRIEFKAART. Dit klopte niet met het tarief van de geplakte postzegel, want het binnenlands tarief van een briefkaart was van 1 april 1892 tot 1 oktober 1908 2½ cent. Je ziet het wel vaker op dit soort prentkaarten dat het woord briefkaart is doorgehaald en er drukwerk van gemaakt is. Dat was mogelijk omdat geen boodschap op de kaart was vermeld. Het tarief voor een binnenlands drukwerk was 1 cent en daarmee was dan ook het juiste tarief geplakt, ook zonder doorhaling van het woord briefkaart, wat eigenlijk was voorgeschreven.

Maar die scheef geplakte postzegel? Dat was toch in feite ook een boodschap? Ja, de zogenoemde ‘postzegeltaal’ werd toen veel gebruikt. Deze scheefgeplakte postzegel kon verschillende betekenissen hebben maar had vrijwel altijd betrekking op de liefde! Zoals: kom spoedig, of ik hoop, of ik bemin u. Maar omdat het geen ‘woorden’ waren werd dit niet als boodschap aangemerkt.

Dat wel ruimte op de kaart was opengelaten om daarop een boodschap te schrijven zien we aan de beeldzijde van de kaart. Op het blanco ondergedeelte is alleen een datum en de voornaam van de afzender vermeld: Lena. Alleen, wat was de bedoeling van de scheefgeplakte postzegel? Geadresseerde was Mej. de Wed(uwe) A. van Leer te Dordrecht. Of was het geen opzet om de postzegel zo te plakken?

De prentkaart werd niet in een straatbrievenbus gepost maar afgegeven aan de conducteur van de trein die reed tussen Aken en Maastricht. Het dichtstbijzijnde spoorwegstation was in Schin op Geul, gelegen aan het Miljoenenlijntje. Lena gaf de kaart af op zondag 20 augustus 1905. In de stempelafdruk komt geen uuraanduiding voor, dus welk tijdstip is niet bekend. Wel dat de kaart aankwam op maandagmorgen 21 augustus 1905. Waarschijnlijk heeft de kaart de nacht doorgebracht in het postkantoor te Maastricht. Nog dezelfde morgen is de prentkaart door postbesteller nummer 27 met de eerste bestelronde meegegaan en bij de geadresseerde bezorgd. Dat is te zien aan de letter A. Bestellerstempel nummer 27 werd in gebruik genomen op 18 juni 1898 maar in 1904 waren al minstens 38 bestellers in Dordrecht in dienst. Hoe mevrouw Van Leer gereageerd heeft op de kaart zullen we nooit meer te weten komen, ook niet wie Lena was.
En de naam Geulem? Tegenwoordig is het Geulhem. En een aantal grotwoningen bestaat nog steeds aan de Geulhemmerweg. De Stichting ‘De Rotswoning’ heeft op hun website een vergelijkbare prentkaart afgebeeld met de toelichting: Rotswoningen te Geulem welke niet meer mogen worden bewoond, maar thans als bezienswaardigheid worden bezigtigd, van buiten gezien; boven de woningen ziet men de galerij, welke bij het perceel links behoort. De kaart is weer een mooie aanwinst voor de verzameling.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Jos van den Bosch op 24 februari 2015 om 07:45

    Wie meer informatie wil over trein en spoor in Zuid-Limburg, met heel veel interessante kaarten en brieven, zoeke op http://www.postvalkenburg.nl/ . Daar kan een compleet overzicht gevonden worden van alle stempels en diensten. Ook het artikel “spoor en Post in Zuid-Limburg” dat in de catalogus van Limphilex 43 stond, kan daar worden downgeload. Zeer interessante site.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)