Automaatstrook uit Indonesië - Postzegelblog

Automaatstrook uit Indonesië

0

pos indonesiaOp 3 oktober 1994 besloot de Indonesische PT Pos om in navolging van vele andere landen, frankeerautomaten in te voeren die bediend konden worden door de klanten zelf. Toevallig kreeg ik een ‘eerstedagenvelop’ in handen waarop een zelfklevende automaatstrook was geplakt.

fdc-1994-938.jpg

Niet zo bijzonder, maar de afbeelding op de strook trok mijn aandacht. Wat is dit voor een gebouw? Onder de afbeelding is vermeld: Gedung Sate, Bandung. De vertaling? Het Sate gebouw. Waarom deze naam? Het is eigenlijk een bijnaam voor dit door de Nederlandse architect J. Gerber in 1917 ontworpen gebouw. Gerber overleed in Bussum in 1949.

strook-1994-939.jpg   gedung-sate-1994-940.jpg

Gerber was in dienst van het Gouvernement Nederlands Indië, uitvoerder bouwwerken. Later werd hij directeur Gemeentewerken in Bussum. Hij ontwierp de watertoren in Sommelsdijk, een toren met een opvallende spits! Zo ook de spits van Gedung Sate. Het lijkt op een saté stokje.
sommelsdijk-1941.jpg gedung-sate-a.jpg

Op de foto is dit stokje goed te zien. Met zes stukjes saté eraan. Hoe meer stukjes, hoe meer aanzien en rijkdom dit voorstelde. Want elk stukje stelde één miljoen gulden voor. Het gebouw had zes miljoen gulden gekost. Het gebouw is een toeristische trekpleister geworden. Het werd in 1921 opgetrokken in de stijl van de neoklassiek. In het gebouw is voor het skelet beton gebruikt. Dat was voor het eerst in Indonesië dat dit gebeurde. Toen het gebouw gereed was werd het betrokken door de vanuit Batavia verhuisde Departement van Gouvernementsbedrijven.

gunung-sate-1996-943.jpg gunung-sate-1996-945.jpg

Het gebouw werd later afgebeeld op een postzegel van 300 Rupiah, uitgegeven op 21 maart 1996. Tevens kwam deze postzegel voor in een blokje maar nu met de waarde van 1250 Rupiah.

gunung-sate-1996-946.jpg

Gedung Sate wordt nu gebruikt door de Gouverneur van West Java. Tijdens het bezoek van mijn echtgenote en ikzelf in 1996 aan het prachtige Indonesië werden we ontvangen in dit mooie gebouw. Een moment om nooit te vergeten. Roepen postzegels bij u ook wel een mooie herinneringen op?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)