Opdrukzegels Suriname 1945 (deel 3) - Postzegelblog

Opdrukzegels Suriname 1945 (deel 3)

2

In deel 1 van de serie opdrukken van Suriname in 1945 was een brief te zien waarop naast de postzegels van 5 cent opdruk op 10 cent en 2½ cent opdruk op 7½ cent een luchtpostzegel was geplakt.

Deze luchtpostzegel, die samen met twee andere opdrukzegels, ook was uitgegeven op 12 maart 1945. Naast de opdruk van 22½ cent op 60 cent van het type Mercurius van 1941 werden ook de waarden van 2½ gulden en 10 gulden uit die serie met een opdruk voorzien.

De opdruk werd opgebracht in rode inkt door drukkerij J.H. Oliveira te Paramaribo. Ook nu werd gebruik gemaakt van 100 clichés voor de bedrukking van de vellen van 100 stuks. De oplage van de 22½ cent was 50.000 stuks (500 vellen) en van de twee andere zegels elk slechts 9.700 stuks (97 vellen). De opdrukken waren beslist niet perfect en op alle drie de zegels kunnen dan ook vele vlekken en spatjes worden ontdekt van de rode inkt.

Verder zijn vele beschadigingen te zien aan de cijfers en de letters.

De 5 Gld is bekend in velpositie 91 met een puntig einde van de krul in plaats van een bal. Maar er moeten zich in dat vel nog drie of vier andere zegels hebben bevonden met een puntig einde.

Misvormde cijfers 2 van 22 komen voor, zoals ingedeukte bovenzijde;

Verschoven balkje over de oude waarde 60 en vette letters en cijfers van de opdruk;

Gevlekte opdrukken.

Maar de bekendste fout die voorkomt is het kopstaande cijfer 1 in de breuk ½. Deze fout komt twee maal in een vel voor, op posities 9 en 51. Het voorbeeld met het blokje van vier laat de zegel linksboven zien in positie 51. In totaal bestonden er dus duizend zegels met opdruk kopstaande 1.

In het veldeeltje van zes stuks is de bovenste zegel in het midden voorzien van een opdruk met het kopstaande cijfer 1. Dit is velpositie 9.
Door verkeerde inleg zijn twee vellen voorzien van een kopstaande opdruk 22½ met blokje. En in die twee vellen komen vier opdrukken voor met de kopstaande 1 in ½. Een zeer zeldzame opdrukzegel! Misschien zit de zegel in uw verzameling?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • aadb op 2 juni 2015 om 23:54

    Pas geveild op catawiki een aantal opdrukken met o.a op de 5 gulden geen GLD maar GID ook puntig eind was aanwezig plus de kopstaande 1 gestempeld
    Kortom een leuk kavel wat voor een mooie prijs door de koer is aangeschaft .Ook een 1/2 vel postfris van de 22 1/2 met kopstaande 1 ging weg voor een lage prijs slechts 42 euro voor een zeldzaam vel deel

  • aadb op 3 juni 2015 om 00:17

    Kijk eens op facebook bij spaarpostzegel daar staan vel delen(25 series) afgebeeld van alle drie de waarden

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)