De geschiedenis van het postzegelverzamelen 12, Het eerste postzegeltijdschrift - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 12, Het eerste postzegeltijdschrift

1

Edward_Loines_PembertonGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 12, het eerste postzegeltijdschrift.

Gezien de turbulente ontwikkeling van de filatelie in 1862 (alhoewel die term toen nog niet gebruikt werd) kon een tijdschrift uitsluitend gewijd aan het postzegelverzamelen niet lang meer uitblijven.

boys_own_magazine

In de zomer van 1862 plaatste Thomas William Kitt een advertentie in ‘Boy’s own Magazine’ waarin hij aangaf een postzegeltijdschrift uit te willen geven en op zoek was naar medewerkers. Het plan kwam echter niet van de grond. Thomas Kitt gaf later aan dat hij wel talloze antwoorden kreeg, doch vooral verzoeken om inlichtingen in plaats van toezeggingen tot medewerking. Kitt dufde het niet aan.

Onder degenen die met Kitt gecorrespondeerd hebben behoorden o.a. A. Perris en E. Moore uit Liverpool. Zij durfden het wel aan en op 15 december 1862 verscheen het eerste nummer van ‘The Monthly Advertiser’ Een algemene titel, maar wel uitsluitend gericht op postzegelverzamelaars. Thomas Kitt werkte uiteindelijk ook mee aan dit blad evenals L.E. Pemberton (portretfoto bovenaan dit artikel) en de in deel 9 van deze reeks beschreven Frederick W. Booty.

Vanaf het derde nummer ging het blad volledig over naar de uitgever E. Moore & Co. waarbij de titel werd gewijzigd in ‘The Stamp Collectors’ review and Monthly Advertiser’.

Het tijdschrift heeft geen lang leven gehad. Na negentien nummers waarvan het laatste in juni 1864 verscheen, werd het blad opgeheven.

 

Klik hier om alle 19 nummers te bekijken.

Bij het doorkijken van deze nummers valt op hoe levendig en uitgebreid de postzegelhandel toen al was. En dan te bedenken dat een complete Nederland verzameling nog maar uit drie zegels bestond. In het laatste nummer is te zien dat er melding wordt gemaakt van nieuwe Nederlandse postzegels, die de auteur duidelijk niet erg bijzonder vindt. Tevens wordt bij het lezen van de nummers duidelijk hoeveel vervalsingen er toen al waren.

 

wordt vervolgd op 1 oktober.

 

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.

4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.

5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.

6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.

7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.

8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.

9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.

10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.

11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)