Deense postzegel met opdruk (deel 1) - Postzegelblog

Deense postzegel met opdruk (deel 1)

0

Postzegels met opdruk ten behoeve van een filatelistische manifestatie waren tot 1937 onbekend in Denemarken. Maar daarna verschenen twee uitgiften achter elkaar, een in september 1937 en de andere in september 1938 (zie deel 2). Het zijn twee eenvoudige postzegels, uitgegeven in de reeks permanente zegels uitgegeven vanaf 1933. Daarvóór was de serie uitgevoerd in een iets andere vorm, waarbij ´hartjes´ in het ontwerp waren opgenomen. Die hartjes verdwenen vanaf 1933.

De oorspronkelijke postzegels waren ontworpen door J. Therchilsen en de modellen voor de drukplaten werden gemaakt door Chr. Danielsen. De eerste oplagen, van 1905 tot 1930 werden gedrukt in boekdruk.

In juli 1933 verscheen de serie zonder de hartjes en uitgevoerd in diepdruk. De waarden liepen van 1 Øre tot en met 350 Øre en de serie kende een lang leven met vele kleurwijzigingen. De 5 Øre bijvoor-beeld was eerst in groen, daarna in roodlila en later in donker roodoranje. De 10 Øre kende vier kleuren, te weten oranje, helder donkerbruin, violet en groen.

Hafnia ´76 50ste verjaardag van de Kjøbenhavns Philatelist Klub met een postzegelten-toonstelling in Charlottenborg.

De postzegel met opdruk K.P.K. 17.-26. SEPT. 19 37 in blauw verscheen op 17 september 1937. De toeslag op de zegel van 10 Øre was 5 Øre. De oorspronkelijke postzegel werd uitgegeven op 20 januari 1937 en had een oplage van 77.885.200 zegels. Van deze oplage zijn 520.000 zegels van de opdruk voorzien. De opdruk was uitgevoerd door de drukkerij J. Jørgensen & Co in Kopenhagen. Ver-kocht zijn hiervan 518.520 exemplaren en het restant is vernietigd.

Vele verzamelaars gebruikten deze zegel om een stempelafdruk te verkrijgen van de eerste dag van verkrijgbaarheid op 17 september 1937. Dat kon gedurende de openingsdag van de tentoonstelling in het tijdelijke postkantoor gevestigd in de Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen. In het postkantoor werd een bijzonder tentoonstellingsstempel gebruikt.
Het was een vrij grote tentoonstelling. Er werden 7.000 albumbladen met pakweg 200.000 postzegels getoond en dit was ook meteen de grootste tentoonstelling, tot dan toe, in geheel Scandinavië. Het was opmerkelijk dat er weinig zogenoemde catalogus verzamelingen waren, wat in die tijd normaal was maar wel veel individueel opgezette inzendingen. De tentoonstelling was een groot succes, er werden 10.800 dagkaarten, prijs 1 kroon, 3.500 kinderkaarten, prijs 50 øre en 2.870 passe-partoutkaarten, prijs 3 Kronen verkocht. Op het entreebiljet was een zegel met opdruk aangebracht en met dit biljet had men het recht om maximaal 20 van deze opdrukzegels te kopen. Er was nog een jubileumvignet voorbereid maar dat kwam niet verder dan een proefdruk.

Leuk om te weten is dat het vignet dezelfde afbeelding droeg als het 3de minivelletje dat op 17 juni 1976 werd uitgegeven voor de HAFNIA ’76. Geïnteresseerd geworden in het verzamelen van postze-gels van Scandinavische landen? Kijk dan eens op de website van NFV Skandinavië (www.nfvskandinavie.nl) of neem contact op met de PR-commissaris van de vereniging: henk.burgman@gmail.com.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DenemarkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)