Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België (deel 2) - Postzegelblog

Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België (deel 2)

0

1De Eerste Wereldoorlog had in België heel veel schade berokkend. Bij de bevrijding in november 1918 had het land gebrek aan alle mogelijke zaken. Zo ook aan postzegels. In eerste instantie kon men als men een pakje, brief of kaart wilde verzenden, contant betalen aan het loket waarna op het poststuk een aanduiding ´port betaald´ werd aangebracht.

Pas in juli 1919 kwam het normale postale leven weer op gang. De Belgische Post had natuurlijk snel postzegels nodig en opdracht werd gegeven aan de Nederlandse drukker, Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem, om een ´bevrijdingszegel´ te ontwerpen en drukken. Graveur H. Segers werkte het ontwerp uit. Als afbeelding werd gekozen de ´perron´ te Luik. Dit perron heeft niets te maken met een station van de spoorwegen. De benaming is het Franse woord voor ´perroen´, een hardstenen zuil met op de top een rijksappel en daar bovenop een kruis. Perron is afkomstig van pierre en betekent in feite ´grote steen´.

Perroen Luik

Het was een typisch beeld in enkele steden van het voormalige prinsdom Luik. De perron is het symbool van de vrijheid, autonomie en gerechtigheid. Het monument stond opgesteld op de plaats waar recht werd gesproken. Ook in Maastricht staat een perron. 3

De eerste oplage van de postzegel werd gedrukt in velletjes van 10 stuks. Slechts 500 velletjes werden in omloop gebracht vanaf 19 juli 1919. De tweede oplage werd gedrukt in vellen van 100 zegels. Deze oplage werd vanaf 27 juli 1919 verkrijgbaar gesteld. Men kan de zegels uit het velletje van 10 en de vellen van 100 goed onderscheiden. Het formaat van de zegel uit het velletje 18½ x 28 centimeter en uit het grote vel 18¼ x 28½ centimeter, dus iets groter formaat.

België 168 171 172

Tegelijkertijd met de opdracht voor de bevrijdingszegel werd een serie van 14 postzegels geleidelijk in omloop gebracht. De serie met afbeelding van ´Zijne Majesteit Koning Albert I met helm´ werd ontworpen door Jean De Bast naar een foto uit 1917 gemaakt door journalist Speaigt uit Londen. De gravure werd vervaardigd door Hebri Cheffer uit Parijs.

België 176 177 178

De waarden liepen uiteen van 1 cent tot en met 10 franc. De afbeelding van ´Koning Albert I met helm´ werd ook gebruikt voor het blokje dat verscheen op 17 februari 1938 met het gedenkteken te Nieuwpoort. Zie daarvoor deel drie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)