Flensburg, een Deens-Duitse stad - Postzegelblog

Flensburg, een Deens-Duitse stad

0

De stad Flensburg ligt in het noorden van de Bondsrepubliek Duitsland in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Maar dat is niet altijd zo geweest. Flensburg kent een bewogen geschiedenis. De stad werd in de 13de eeuw gesticht en was tussen 1450 en 1864 een van de belangrijkste zeehavens van Denemarken, gelegen aan het Flensburger Fjord.

De stad werd in 1864 door het Pruisische leger veroverd tijdens de Tweede Duits-Deense oorlog. De oorlog was het gevolg van politieke spanningen tussen Denemarken en de Duitse Bond over de status van de hertogdommen Sleeswijk en Holstein. Deze hertogdommen wilde Denemarken integreren en daarmee de zelfstandigheid als ‘staat’ ontnemen die in het Protocol van Londen in 1852 was afgesproken. Bismarck, toenmalig minister-president van Pruisen, verklaarde samen met Oostenrijk de oorlog aan Denemarken. Zijn opzet was om de twee hertogdommen voorgoed uit handen van Denemarken te halen. De korte oorlog werd door de gezamenlijke legers van Pruisen en Oostenrijk gewonnen en de twee hertogdommen werden bezit van Pruisen en Oostenrijk. Bismarck werd in 1867 Bondskanselier van de Noord-Duitse Bond.

In 1870 werden beide gebieden een Pruisische provincie bij de oprichting van het Duitse keizerrijk. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Flensburg van 1 mei 1945 tot 23 mei 1945 de regeringszetel van het Derde Rijk. Hitler had op 1 mei 1945 een telegram gezonden naar de Duitse grootadmiraal Karl Dönitz waarin werd geregeld, dat hij tot rijkspresident en opvolger van Hitler was benoemd. Na de capitulatie kwam Flensburg binnen de Britse bezettingszone te liggen. Maar op 17 mei 1945 arriveerden Russische troepen die de Duitse regering op 23 mei 1945 arresteerde op het Duitse stoomschip Patria.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Flensburg enkele malen aangevallen door geallieerde bommenwerpers. Dat gebeurde op 18 en 19 augustus 1942, 1 oktober 1942, 19 mei 1943, 13 november 1943, 15 april 1944 en diverse keren tussen 7 maart en 3 mei 1945. Daarbij werd grote schade aangericht aan woonwijken en haven installaties en het marine complex.

Een van de markantste gebouwen in Flensburg was vrijwel onbeschadigd uit de oorlog gekomen. Het was de zogenoemde Nordertor die deel uitmaakte van de in 1345 begonnen bouw van de stadsmuur rond het toenmalige Flensburg. In die stadsmuur was een poort gebouwd die in 1595 en 1596 werd vervangen door het huidige gebouw. Het uit rode baksteen opgetrokken gebouw heeft een trapgevel. Het is enkele malen gerestaureerd en in 1914 voorzien van een uurwerk.

De gebouwen rondom de Nordertor, zoals de armenhuizen, werden afgebroken waardoor de poort op een soort verkeerseiland kwam te liggen. In 1990 werd het plein waarop de poort stond ingrijpend opnieuw ingericht. Het uurwerk werd uit de gevel verwijderd en overgebracht naar de kerktoren van de St. Michael kerk. Aan de rechterzijde van het poortgebouw verrees een glazen overkapping en in 2006 een enorme glazen gevel in blauwe kleur van het wetenschapsmuseum ‘Phänomenta’.

De twee gebouwen vormen grote tegenstellingen, oud en zeer modern. Het idyllische karakter van het gebouw, de bezienswaardigheid van de stad, was hiermee volledig verdwenen. De bovenstaande foto is in juli 2011 genomen door Soenke Rahn.

Twee postzegels werden gewijd aan de Nordertor in de serie Duitse bouwwerken. Ook in de serie met inschrift Berlin werden de twee zegels opgenomen. De zegel in groene kleur werd uitgegeven op 7 januari 1966 en de rode op 17 februari 1967. Het ontwerp van de postzegel werd vervaardigd door de Hamburger graficus Otto Rose die het gebouw niet in werkelijkheid heeft gezien maar het overnam van prentkaarten en foto’s. Zijn ontwerp stak hij in een koperen plaat uit waardoor de details heel goed overkwamen. De twee postzegels werden in een miljarden oplage gedrukt. Het bleven echter de enige postzegels tot nu toe die zijn gewijd aan Flensburg.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Duitsland Oostenrijk Duitse rijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)