Ich bin ein Berliner - Postzegelblog

Ich bin ein Berliner

4

KennedyOp 26 juni 1963 hield president John F. Kennedy van de Verenigde Staten een toespraak in Berlijn. Een toespraak die wereldberoemd zou worden vanwege de enkele Duitse woorden die Kennedy sprak: Ich bin ein Berliner.

Kennedy hield zijn toespraak voor het Rathaus Schöneberg gelegen aan de Rudolph-Wilde-Platz. Hij bezocht de stad om de steun van de Verenigde Staten aan de Bondsrepubliek Duitsland te onderstrepen. Bijna twee jaar eerder was de Duitse Democratische Republiek, de DDR, begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur, de afscheiding tussen Oost- en West-Berlijn. Het hoogtepunt van de zogenoemde ´Koude Oorlog´. Het bezoek werd door de Berlijnse inwoners enorm gewaardeerd, vooral toen Kennedy de beroemde woorden sprak: ´Ich bin ein Berliner´. Want de inwoners van Berlijn vreesden, dat de Russen ook West-Berlijn wilden bezetten. Meer dan 150.000 mensen hoorden de toespraak aan.

2

De toespraak was helemaal gereed toen Kennedy te kennen gaf om een zin tussen te lassen. Hij gebruikte daarvoor een deel van zijn toespraak die hij een jaar eerder in New Orleans had gehouden. Hij vroeg zijn tolk, Robert Lochner, enkele worden te vertalen in het Duits. De woorden: ´I am a Berliner´. Kennedy kwam op het idee vanwege de woorden die hij in New Orleans gebruikte: ´civis Romanus sum´.

3

Kennedy schreef snel het zinnetje op een stukje papier met daarboven in fonetisch: ´Ish been ein Bearleener´.

4

Ter gelegenheid van het bezoek van Kennedy werd filatelistisch aandacht geschonken door middel van speciale enveloppen en bijzondere stempels. Zoals het stempel van BERLIN 12 met een afbeelding van het Amerikaanse wapen met de adelaar.

8

Eerder bezocht Kennedy de toenmalige hoofdstad van de Bondsrepubliek, Bonn, op 23 juni 1963. Daarna ging hij nog naar Frankfurt.

6

Een jaar na de gewelddadige dood van Kennedy op 22 november 1963 werden in de Bondsrepubliek en in Berlijn op 21 november 1964 twee postzegels uitgegeven in de waarde van 40 Pfennig. De postzegel met de tekst Deutsche Bundespost had een oplage van 20 miljoen stuks. De zegel met daarbij de tekst Berlin had een oplage van 7½ miljoen stuks.

7

Op een eerstedagenvelop is een afbeelding aangebracht waarbij Kennedy achter de microfoon staat  met daaronder de woorden: ´Ich bin ein Berliner´. Deze woorden hebben een enorme indruk achtergelaten. Maar sommigen vonden, dat één woordje volkomen misplaatst was, het woordje ´ein´. Want een ´Berliner´ is een soort gebak van gefrituurd gistdeeg gevuld met confituur of banketbakkersroom en bedekt met poedersuiker. Anderen echter zeggen, dat de zin wel goed is, omdat Kennedy bedoelde dat hij ´één met de mensen van Berlijn was´. Hoe zou Kennedy zijn toespraak hebben gehouden als deze plaats zou hebben gevonden in Hamburg? ´Ich bin ein …´??? Op 25 november 1963, drie dagen na de moord op president Kennedy, werd de Rudolph-Wilde-Platz omgedoopt tot John-F.-Kennedy-Platz.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDR PoliticiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Rob op 25 februari 2014 om 16:26

  Eigenlijk zei Kennedy; dat er zoveel bereikt was in deze stad, zodat iedereen er trots op zou moeten zijn als hij of zij kon zeggen: ich Bin ein berliner

 • Philip Levert op 26 februari 2014 om 09:56

  In goed Duits is het “Ich bin Berliner’.
  Had de tolk Lochner moeten weten, foei.
  In Hamburg had Kennedy kunnen zeggen:
  ‘Ich bin Hamburger’.

  It is me what, it is me what.

 • Jos van den Bosch op 26 februari 2014 om 10:24

  Als hij in den Bosch was geweest had hij gezegd: Ik ben een Bossche Bol,
  Trouwens dat gebak staat bij ons ook bekend als een Berliner Bol.
  Wie denkt er nu in Gods naam aan een Berliner bol bij zo’n historische uitspraak.
  In mijn bewondering voor Kennedy heb ik daar in 51 jaar nog nooit aan gedacht.

 • Arthur Köller op 5 augustus 2022 om 14:59

  Ik ben op zoek naar eerste dag enveloppen
  President Kennedy in Berlijn 26 juni 1963

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)