De eerste officiële luchtpost vanuit Nederland naar het buitenland - Postzegelblog

De eerste officiële luchtpost vanuit Nederland naar het buitenland

0

kopjeHet hoogtepunt van verzamelen van enveloppen die worden uitgegeven ter gelegenheid van ´eerste vluchten´ is al lang voorbij. Maar nog altijd vinden eerste vluchten plaats waarbij poststukken kunnen worden meegegeven. Het zijn meestal, als men zich beperkt tot Nederland, vluchten van de KLM naar een buitenlandse bestemming. Daarbij kan men onderscheid maken als eerste vlucht bij een nieuw geopende luchtlijn of een eerste vlucht van een bepaald vliegtuigtype op een bestaande luchtlijn.

Envelop

Maar wanneer vond de eerste officiële postvlucht plaats? Het antwoord is gemakkelijk te vinden, want op 5 juli 1960 vond een herdenkingsvlucht plaats van Amsterdam naar Londen. Dit ter gelegenheid van het feit dat de eerste postvlucht plaats vond. Helaas heb ik geen envelop die met die eerste postvlucht is meegegaan, omdat er slechts 300 stuks meegegaan zijn met de KLM/AT&T middagdienst van 5 juli 1920. En daarvan zijn er niet zo veel bewaard gebleven. AT&T staat voor Aircraft Transport & Travel Ltd.

herdenkingsenvelop

Op de herdenkingsenvelop is een vliegtuig afgebeeld. Het vliegtuig echter met piloot W.G.R. Hinchliffe was een De Havilland 9 vliegtuig met registratieletters G-EAPU en niet H-NAQP zoals op de romp is te lezen. De KLM vloog in 1920 ook met gehuurde buitenlandse vliegtuigen en buitenlandse piloten. Pas op 25 augustus 1920 ging de KLM met eigen toestellen vliegen. De vlucht is heel bekend geworden. Vlak voor het Londense vliegveld Croydon moest de piloot een landing maken in een weiland. Het zicht was minimaal vanwege de mist. Na te zijn geland vroeg hij de weg en steeg weer op. Na een uur zoeken raakte de benzine op en moest hij een noodlanding maken bij Penshurst, ongeveer 21 mijl van Croydon vandaan. Hinchliffe nam de post uit het vliegtuig en ging daarmee per taxi naar Londen. Net op tijd voor de laatste bestelling kon hij de post afgeven.

In een geschreven persbericht van 3 juli 1920 opgesteld door de directeur van het postkantoor Amsterdam is voor het eerst aangekondigd dat het mogelijk was om post per luchtpost te verzenden. Precies werd aangegeven waar men poststukken met de eerste postvlucht kon aanbieden:
De Directeur van het Postkantoor te Amsterdam maakt bekend, dat de vanaf 5 dezer met de vliegpost op vertrekdagen te verzenden stukken naar Groot Brittannië en Ierland, aan het Hoofdkantoor (loket 1) en aan het Bijkantoor Mercurius, kunnen worden aangeboden tot des namiddags één uur; aangeteekenden (zonder aangegeven waarde) tot uiterlijk 12.30 namiddag.
Voorts kunnen tevens aan de Bijkantoren Tulpplein, Amstel en Kerkstraat gewone een aangeteekende correspondentie ter verzending met den luchtpostdienst worden afgegeven tot uiterlijk 12.30 namiddags.
De brief is afgebeeld in het boek ´Luchtvaart en Luchtpost encyclopedie deel 1´ van J.L.C.M. TSchroots en H.H.C. TSchroots-Boer.
Voor de ambtenaren van de postkantoren zelf was de eerste officiële mogelijkheid om post te verzenden via de luchtpost aangekondigd in dienstorder 556 van 1 juli 1920.

eerste vlucht 4

Terug naar de envelop van 1960. Met het KLM toestel, een Vickers Viscount PH-VIG met de naam ´Sir Charles E.Kingsford Smith´, gevlogen door piloot P. Snitselaar, werden 40.000 poststukken vervoerd. Voor de vlucht mochten postzegels ´bijzondere vluchten´ worden gebruikt. Daarmee werd het tarief van 30 cent voor buitenland voldaan. De twee postzegels werden gestempeld op 5 juli 1960 op Amsterdam-Centraal Station.

eerste vlucht 5

Bij aankomst te Londen werd een afdruk aangebracht van een stempel ´Arrived by KL 127 London W1 5-7-1960. Toch had ik liever een envelop gehad die met de eerste vlucht in 1920 plaatsvond is meegegaan, een wens, die waarschijnlijk nooit in vervulling zal gaan. Mocht u geïnteresseerd zijn in luchtpost? Neem dan contact op met ´De Vliegende Hollander´. Website: http://www.de-vliegende-hollander.com/.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)