Censuur in Israel in 1962 - Postzegelblog

Censuur in Israel in 1962

1

kopjeEnkele jaren geleden, tijdens Postex in Apeldoorn, keek ik terloops in een grote doos poststukken. Enveloppen voor één euro per stuk. Na enkele tientallen voor mij niet interessante exemplaren kwam ik een grote envelop tegen beplakt met 18 Amerikaanse postzegels en enkele opvallende stempels. Deze envelop en nog enkele andere eruit gevist en mee genomen om thuis verder te bekijken.

Envelop

Volgens de handelaar waren de Amerikaanse zegels niets bijzonders, vandaar dat hij deze in de doos goedkope poststukken had gedaan. En stempelafdrukken worden ook bijna niet verzameld. Vooral niet, als de poststempels niet duidelijk herkenbaar zijn afgedrukt.

poststempelMaar eerst de geadresseerde. Duidelijk een filatelistisch adres, vandaar ´filatelistisch´ gefrankeerd… Veel postzegels plakken is dat filatelistisch frankeren? Daarop zijn al talloze antwoorden gekomen en ga ik er verder niet op in. Maar het adres. De naam ´The Holy Land Philatelist´ klonk niet onbekend in de oren. Even nazoeken en jawel, het was de uitgever van een filatelistisch maandblad, ´Israel´s Stamp Monthly´ dat verscheen van november 1954 tot september 1961. En de heer Pollack had daarin een aantal artikelen geplaatst. Hij schreef ook boekjes, zoals in 1962 ´The Turkish Post in the Holy Land´.

Poststempel 2

 

Dr. Joseph L. Kurtzman was een schrijver van boeken, onder andere over Joodse kunst en synagogen. Dus de binding van deze twee adressen was duidelijk. Wat de handelaar in Apeldoorn waarschijnlijk niet belangrijk vond, was het smalle strookje aan de linkerzijde van de envelop met in rood 1016 ?. Een getal met een Hebreeuwse letter er naast. De letter staat voor de letter T (Taw). Een censuurstrook! En censuur is een van de verzamelgebieden waarvoor ik me interesseer.

poststempel 3

En ook de postale kenmerken van de envelop. Deze was per luchtpost verzonden als aangetekende brief met bericht van ontvangst. De geadresseerde moet dus zijn handtekening plaatsen als ontvangstbevestiging en dit bewijs werd dan naar de afzender teruggezonden. Of het tarief juist was? Totaal was 88 dollarcent betaald door middel van 18 postzegels. Voor die tijd toch een aardig bedrag. Die tijd?

poststempel 4

 

Op de achterzijde van de envelop was het omgevouwen deel van de censuurstrook te zien. Hierop de woorden (vertaald: geopend door censuurdienst).

poststempel 5

 

De stempelafdruk van het kantoor van verzending, Charleston, South Carolina, was heel duidelijk: 4 mei 1962. In tegenstelling tot de afdruk van het stempel van het kantoor Tel Aviv Yafo, deels op de cellotape en deels op de envelop.

poststempel 7

 

 

Het jaar 1962 was voor Israël een bijzonder jaar. Door Siemon Wiesenthal was Adolf Eichmann in 1960 opgespoord en door agenten van de Israëlische veiligheidsdienst Mossad gevangen genomen en overgebracht naar Israël. In 1962 werd hij door de Israëlische rechtbank veroordeeld voor oorlogsmisdaden en op 1 juni 1962 geëxecuteerd. Zeker een envelop om bewaard te worden, niet alleen vanwege het filatelistische belang maar zeker ook vanwege de geschiedenis van Israël in die zeer bewogen tijd.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch IsraëlNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)