Censuur in Engeland - Postzegelblog

Censuur in Engeland

0

Het was midden in de Eerste Wereldoorlog dat de heer Ruys de Perez uit Bloemendaal een brief schreef naar Harmer, Rooke en Co in Londen. De aangetekende brief werd verzonden op 28 januari 1916. De firma hield postzegelveilingen in Fleet Street en bestond al vanaf 1 januari 1909 en had sindsdien een goede naam opgebouwd.

De samenwerking tussen Ernest George William Harmer (op de foto achter zijn bureau) met Mark Rooke bleek zeer succesvol, want in 1910 kwamen al 24.736 kavels onder de hamer.

Nu terug naar de brief. De envelop was gekocht op het postkantoor waarbij de postzegel van 12½ cent al was voorbedrukt. Door verzamelaars een postwaardestuk genoemd. Het tarief voor een brief was toen 12½ cent. De afzender had zelf al een afdruk aangebracht van een stempel AANGETEKEND alsmede van de datum 28 januari 1916.

Een postzegel van 10 cent werd door de afzender bijgeplakt als aantekenrecht.  Het betrof een aangetekende brief, daarom  werd door de postambtenaar het gewicht (11 gram) naast de postzegels geschreven. Een aantekenstrookje van Bloemendaal werd opgeplakt. Daarna werden de postzegels gestempeld met het langebalkstempel nummer 1 van Bloemendaal op 28 januari 1916 tussen 4 en 5 uur namiddag.

De brief is te Londen aangekomen en voorzien van een afdruk van een stempel REGISTERED in rode inkt.

Daarna is de brief in handen gesteld van de censuur dienst die de envelop openmaakte en na controle sloot met een gegomde censuur strook.
Op de strook is nummer 55 vermeld, waarschijnlijk het nummer van degene die de censuur heeft uitgevoerd.

Op de strook aan de achterzijde van de envelop is de volledige tekst te lezen: Opened by Censor 55.

De afzender! De heer P.J.B. Ruys de Perez, een zeer bekende naam uit de Tweede Wereldoorlog. Was het de ´Boy´ Ruys de Perez, die bij het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 commandant was van de 1-ste JaVA op het vliegveld Ypenburg? De 1ste Luitenant-vlieger die met zijn jachtvliegtuig, een D-21 met nummer 222, deelnam aan de luchtgevechten, maar door een haperende mitrailleur helaas niets kon uitrichten? Nee, dat kon niet, want hij was op 7 juni 1909 in Bloemendaal geboren. Dan moest het zijn vader zijn, die dezelfde voorletters had als zijn zoon. Pierre Jean Baptiste Ruys de Perez, die later in het verzet ging, werd opgepakt en ter dood veroordeeld. Hij stierf op 15 augustus 1942 voor een vuurpeloton in de duinen bij Bloemendaal.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)