Eindelijk is de Tweede Kamer aan de beurt. Op dag 36 (31 maart 2022) van de oorlog met Rusland gaf president Zelensky een speech voor het Nederlandse parlement. Een indrukwekkende speech met verwijzingen naar het verleden van onze natie. Na afloop was er staande ovatie van de aanwezige parlementsleden. Bijna allemaal want de fractie van FvD was afwezig om de bekende redenen. We gaan na of onderdelen van zijn speech terug zijn te vinden in de oorlogsfilatelie.
Gerelateerde artikelen
Verwijzingen
President Zelensky en zijn adviseurs bereiden zich goed voor elke speech voor elk parlement in de wereld. Elke keer wordt er teruggegrepen naar gebeurtenissen uit het verleden, dat het land markeert als een belangrijke historische geschiedenis die nooit wordt vergeten. Zelensky maakt graag historische verwijzingen.
Zo memoreerde hij Winston Churchill in Westminster (Engeland), herinnerde hij aan de Berlijnse Muur in de Bondsdag (Duitsland), de Tweede Wereldoorlog in het Europees Parlement, betreurde hij Pearl Harbour (WOII) de aanslagen van 11 september in het Amerikaanse Congres. In de Israëlische Knesset vergeleek hij de Russische invasie met de Holocaust, een verwijzing ook naar Zelensky’s Joodse afkomt. Dat laatste viel niet goed in de Knesset. Israël stelt zich in dit conflict neutraal op.
Nederlandse verwijzingen
Bombardement Rotterdam (WOII – 14 mei 1940)
De duo-foto van de Zuiderkerk geeft een beeld van de kerk vóór en ná het bombardement en de brand van 90 Duitse bommenwerpers, waarbij ongeveer 800 mensen het leven verloren. Meer dan 24.000 woningen werden vernietigd, waardoor 80.000 Rotterdammers hun huizen en bezittingen verloren. Nederland capituleerde na deze brute overmacht.
Op een sfeervolle en suggestieve wijze met kruitdampen nog in de lucht symboliseert de verruïneerde kerk de verwoeste Rotterdamse stadskern.
Zelensky: De Tweede Wereldoorlog begon met één land, daarna was de hele wereld in oorlog. ‘De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden’, zei Zelensky over de Duitse bombardementen in 1940.
450 jaar 1 april (1572 – 2022)
1 april in Den Briel
Geuzen waren aanvankelijk Nederlandse edelen, tegenstanders van de Spaanse koning Filips II. Later verwees de term naar de strijders die over land of water de Spanjaarden bevochten. Aan het begin van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse koning gedroegen de watergeuzen zich op zee als zeerovers en maakten ze de kustdorpen onveilig. Later werden de geuzen steeds beter georganiseerd. Door de Geuzenopstand die begon met de herovering van Den Briel in 1572 en het feit dat Prins Willem van Oranje zich bij de geuzen aansloot, stegen deze opstandelingen in aanzien. Om Leiden van de Spaanse bezetting te bevrijden, staken de geuzen dijken door. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 zorgde een storm ervoor dat de polders rond de stad onder water liepen en de Spaanse soldaten op de vlucht sloegen. De volgende dag voeren de geuzen via de Vliet de stad binnen, met aan boord vaten haring en wittebrood voor de hongerige bevolking.
De uitdrukking ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’ zou daarvandaan komen. Dat grapje slaat op de Spaanse hertog Fernando Ãlvarez de Toledo die het gezag heeft over Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog en die dus een flinke flater slaat door Den Briel te verliezen. In Den Briel wordt sinds 1966 jaarlijks op 1 april de bevrijding van de stad door de watergeuzen in 1572 gevierd en als historisch kostuumstuk nagespeeld. Tot die tijd was de historische gebeurtenis eerst als eeuwfeest en later achtereenvolgens als vijftig-, vijfentwintig- en vijfjarig jubileum herdacht. Het feest heeft sinds 1966 een steeds professioneler karakter gekregen. Alva hoorde hiervan, maar hij vond het niet noemenswaardig Den Briel verloren te hebben. De opstand zou zich echter spoedig uitbreiden over de Nederlanden, waarmee bleek dat hij de betekenis van de inname zwaar onderschat had. Men zegt ook weleens: Op 1 april verloor Alva zijn Bril (d.w.z. Den Briel). De inname van Den Briel werd een bekende gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog, en de opmaat voor de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Persbericht PostNL: De 1e gouden postzegel uit de serie komt uit op 1 april 2022 en gaat over de inname van Den Briel. De inname van dit stadje door de Watergeuzen in 1572 was het startsein voor andere steden en dorpen in de Nederlanden om samen met prins Willem van Oranje in opstand te komen tegen de Spaanse landsheer, koning Filips II van Spanje. Met de uitgifte in 2022 van 4 gouden postzegels besteedt PostNL aandacht aan het herdenkingsjaar 1572, een keerpunt in onze geschiedenis en de aanzet tot de geboorte van Nederland. Op de gouden postzegels uit de serie Geboorte van Nederland staan afbeeldingen van markante gebeurtenissen uit die tijd in relatie tot de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen Spanje. Elke postzegel uit de serie Geboorte van Nederland kost € 50,- en is gemaakt van 24-karaats goud. Wie een abonnement neemt voor € 200,- ontvangt gratis een luxe bewaarbox.
Zelensky verwees ook naar 1 april 1572, toen de watergeuzen de Spanjaarden verdreven uit Den Briel. ‘Morgen herdenken jullie de verdrijving van de tirannie, 450 jaar geleden. De tolerantie en verscheidenheid in Europa die daardoor ontstaan is, wordt nu aangevallen.’ Zelensky koppelde deze dag (1 april) aan de actuele strijd van zijn land tegen de Russische tirannie en legde ook een link met de kernwaarden, die destijds werden bevochten, zoals de vrijheid van godsdienst. Zelensky ziet zelfs in ‘Den Briel’ de start van een verenigd Europa.
MH17 (Malaysia Airlines-vlucht 17)
In zijn speech verwees de Oekraïense president ook naar het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. ‘Die daad is niet te vergeven. Degenen die de bevelen hebben gegeven moeten ter verantwoording worden geroepen.’ Malaysia Airlines-vlucht 17 (ook wel MH17 aangeduid of als KL4103) was een vaste lijndienst in de burgerluchtvaart vanaf Schiphol Amsterdam naar Kuala Lumpur. Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk, nadat het toestel geraakt was door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment de Russisch-Oekraïense Oorlog gaande. Aan boord waren 298 mensen: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. Er waren geen overlevenden.
Op de souvenirvellen met de kop onder ‘UKRAINE MALAYSIA AIRLINES BOEING 777 CRASH SHEET OF 6 STAMPS’ staan ??afbeeldingen van een Boeing 777 en wat vermoedelijk de plek is waar deze neerstortte, inclusief een raketwerper. De verkoper (eBay) verduidelijkte dat dit velletje nep is, en een snelle controle bij de Oekraïense Filatelistische en Numismatische Post in een email bevestigde dat dit geen officiële postdiensten in Oekraïne zijn. Men denkt dat het labels of ‘assepoesters’ zijn die door particulieren zijn gemaakt. Ze voegden eraan toe dat alle postzegels op eBay die de Volksrepubliek Loehansk en de Volksrepubliek Donetsk tonen, ook geen uitgaven van Oekraïne zijn. Deze zegels zijn uitgegeven door de bezetters van deze Oekraïense provincies.
Het meest snijdend was in Zelensky toespraak zijn verwijzing naar de Russische annexatie van Oost-Oekraïne in 2014. Zelensky: ‘Jullie voelden dat toen MH17 beschoten werd’.
Meer info:
Toespraak Zelensky op 31 maart 2022:
https://nos.nl/video/2423343-kijk-hier-de-volledige-toespraak-van-zelensky-in-tweede-kamer
450 jaar Geuzenstad 1 april Brielle: https://www.1aprilbrielle.nl/
Alle ‘War’ blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/war-in-ukraine/
Reacties (2) Schrijf een reactie
Luisterde naar hr. Zelensky en begreep dat hij 1 april 1572 Den Briel, Alva, i.d.d. 450 jaar geleden bedoelde. Goed dat je het hier opneemt want dit is geen algemene kennis meer (vaderlandse geschiedenis, 80-jarige oorlog met alle wapenfeiten daar in)
Toegevoegd: Gouden postzegel inname van Den Briel en nepzegels MH17.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)