Thracië, een omstreden gebied - Postzegelblog

Thracië, een omstreden gebied

0

Het gebied van Thracië wordt in het noorden begrenst door Bulgarije, in het oosten door de Zwarte Zee en verder door Europees Turkije en Griekenland. Het gebied was van groot strategisch belang en is dan ook vaak betwist.

Tot 1912 behoorde Thracië tot het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kozen de Ottomanen de zijde van de Duitsers. Na deze oorlog werd Thracië toebedeeld aan Bulgarije, tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen was onder andere Bulgarije verslagen.

Thracië werd bezet door de geallieerde Britse en Franse troepen. De postdienst werd hersteld. Bulgaarse postzegels kregen een opdruk: Thrace Interallée. De serie van negen stuks verscheen in 1919.
Bulgaarse briefkaarten werden eveneens van de opdruk voorzien. De opdruk werd niet al te precies aangebracht, waardoor vele verschuivingen optraden. Verder kwamen fouten voor in de opdruk, zoals een letter V in plaats van een letter A in Thracie en een kopstaande L in Interallée.
In 1920 verscheen een nieuwe serie opdrukken, omdat de voorraad van de eerste serie vrijwel uitgeput was. De opdrukken zijn met de hand aangebracht en bestonden uit één regel. Het kan dan ook voorkomen dat een opdruk ´kopstaand´ werd afgedrukt.

De nooduitgifte werd snel gevolgd door een nieuwe serie opdrukken die met de drukpers waren aangebracht. Nu werden kleine letters gebruikt. De serie bestond uit vier waarden. Ook hier kunnen kopstaande opdrukken voorkomen.
Tenslotte verscheen een serie met de opdruk Tracie Occidentale ofwel West Thracië.
Tenslotte bespreken we de portzegels. Hiervan werd ook een aantal Bulgaarse portzegels met een opdruk voorzien. Duidelijk is te zien dat de opdrukvorm opnieuw is gemaakt.
De opdrukken geven door de vele foutjes een mooie gelegenheid om op onderzoek uit te gaan. De zegels worden maar weinig verzameld, maar komen voor in oude verzamelingen en oude albums. Het grondgebied van West en Oost Thracië werd in 1920 overgedragen aan Griekenland. De Griekse bezetters gaven vanaf 1920 Griekse postzegels uit met een opdruk voor Thracië. De opdruk voor West Thracië bestond uit drie regels.

Onderscheid kan worden gemaakt bij de verschillende drukken van de oorspronkelijke zegels van Griekenland, uitgiften van 1911 of 1913.

Ook de serie met opdruk ´kroon´ en ´ET´ werd voorzien van de drieregelige opdruk.

Voor Oost Thracië werd een opdruk gebruikt bestaande uit twee regels.

Hier kan ook onderscheid worden gemaakt in verschillende oplagen van 1911 en 1913.
Dat de opdruk niet altijd centraal op de zegel werd aangebracht blijkt uit de verschillende hoogten, zoals bijvoorbeeld op de zegels van 3 LEGTA.

En ook hier werd de serie met opdruk ´Kroon´ en ´ET´ van de opdruk van Thracië voorzien. Toen de Griekse bezetting werd opgeheven en het grondgebied definities aan Griekenland werd toegevoegd, werden de voorraden zegels met opdruk opgebruikt en daarna vervangen door gewone Griekse zegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BulgarijeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)