Oorlogsperikelen in Schiedam - Postzegelblog

Oorlogsperikelen in Schiedam

3

Op 30 november 1938 werd het stadspostagentschap aan de Beijerlandschestraat in Schiedam, dat sinds 16 februari 1931 bestond, opgeheven. Een nieuw postagentschap werd op 1 december 1938 geopend aan het Wilhelminaplein.

De postagent kreeg op 1 december 1938 de beschikking over een dagtekeningstempel, een kantoornaamstempel en een lakcachet. Tijdens de oorlogsjaren verscheen op 16 mei 1942 in de Schiedamse dagbladen het volgende krantenbericht:
´In verband met een aanschrijving van hoogerhand, om de namen van enkele straaten te wijzigen, heeft de burgemeester bepaald, dat de Wilhelminahaven voortaan zal heeten Admiraal de Ruyterhaven; Wilhelminaplein wordt Rockanjeplein; Wilhelminastraat wordt Rockanjestraat; Julianapark wordt Emmapark en Julianalaan wordt Emmalaan´.
De Duitse bezetter verbood het gebruik van namen van levende personen van het Koninklijk Huis. Voor Schiedam betekende de maatregel, dat de benaming van het postagentschap aan het Wilhelminaplein de naam kreeg van het Rockanjeplein.

Een maand later kreeg de postagent een nieuw dagtekeningstempel en een nieuw kantoornaamstempel.

De naam ‘Wilhelminaplein’ werd echter, zo staat vermeld in het stempelboek, in ere hersteld. De oude stempels werden weer in gebruik genomen, volgens de brief van de directeur van het postkantoor Schiedam van 16 mei 1945.

Het dagtekeningstempel van 1938 deed dienst tot 1969. Toen werd het vervangen door een nieuw exemplaar. Op 31 december 1979 is het stadspostagentschap Schiedam-Wilhelminaplein opgeheven en vervangen door een bijpostkantoor vooruitgeschoven loket.

Kent u wellicht ook straatnamen die op last van de Duitse bezetter zijn gewijzigd, waardoor de stempels van een postagentschap of bijpostkantoor aangepast moesten worden?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Hans Kremer op 3 augustus 2011 om 18:14

  Weer een leuk stukje Cees.

  Via kranten.kb.nl vond ik het volgende:

  In het Vaderland van 27-02-1942 staat dat de burgemeester van Den Bosch opdracht gaf de naam van het Julianaplein te veranderen in Prins Mauritsplein en de Prins Bernhardtstraat in Maire Verheyenstraat.

 • Hans Kremer op 4 augustus 2011 om 01:26

  Ik heb nog eens verder gekeken wat er in 1942 in de krant stond ( kranten.kb.nl) n.a.v van het veranderen van Julianastraat in een andere naam.

  Ik kwam tegen:
  Zwijndrecht, Haarlem, Halfweg, Rijswijk, ’s Gravenhage, Voorburg, Eindhoven en Tegelen.

  Er zullen er ongetwijfeld nog meer geweest zijn.

 • Bernardus Tabbernee op 13 januari 2012 om 15:25

  Geachte Mijnheer Jansen.
  Ik ben zo vrij u iets te vragen , is de lijst Langebalkstempels in de laatste catalogus Nederland volledig ? . En is de file met name soms ergens te downloaden of te koop?.
  Bij voorbaat hartelijk dank voor de te nemen moeite.
  Met vriendelijke groeten
  Bernardus Tabbernee Rotterdam Zevenkamp

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)