Boete voor gebruik postzegel... - Postzegelblog

Boete voor gebruik postzegel…

0

We kennen allemaal het systeem, dat de Post ons extra laat betalen voor een besteld poststuk dat niet of te laag is gefrankeerd. Dat gebeurde vroeger met portzegels. Maar de postdienst van de Verenigde Staten, de USPS, kwam op 12 januari 1983 met een verrassing! Een serie van 7 postzegels, een briefkaart en een voorgefrankeerde envelop. Niks bijzonders?

De serie zegels en de twee postwaardestukken waren bestemd voor gebruik door regeringsinstanties in de USA. Ze dienden als proef voor een nieuw afrekensysteem tussen de USPS en de officiële instanties. Sinds 1911 waren geen dienstzegels meer verschenen, dus voor de Amerikaanse verzamelaars was dit volkomen nieuw. De postzegels, in de waarden van 1c, 4c, 13c, 17c, 20c, 1 dollar en 5 dollar, werden ontworpen door Bradbury Thompson uit Riverside, Connecticut (hij was lid van de Citizen’s Stamp Advisory Committee) en waren alleen verkrijgbaar in Washington D.C.

Maar ook verzamelaars hadden natuurlijk behoefte aan deze zegels en postwaardestukken. Daarom waren ze ook verkrijgbaar via de postkantoren met een filateliebalie. Om te voorkomen, dat de zegels door de verzamelaars zouden worden gebruikt, werd een waarschuwing op de zegels en de postwaardestukken aangebracht: boete bij particulier gebruik 300 dollar!

Ook op de briefkaart van 13c en de envelop van 20c werd die waarschuwing gedrukt.

De afdruk van de postzegelwaarde op de envelop was op een bijzondere manier aangebracht: in reliëfdruk.

En de postzegels van 20c verschenen in rollen, dus boven en onder ongetand.

Of de zegels en postwaardestukken, ondanks de waarschuwing toch zijn gebruikt door particulieren? Ik heb nog nooit een brief gezien met een dergelijke zegel gefrankeerd ontvangen. U misschien wel? En wie betaalde de boete van 300 dollar?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)