Voorbeeldzegels - Postzegelblog

Voorbeeldzegels

84

Soms worden door postadministraties al vóór de officiële datum van uitgifte exemplaren van de nieuwe zegel aan de filatelistische pers verstrekt, zodat die er tijdig over kan berichten. Deze zegels zijn te herkennen aan opgedrukte woorden zoals “specimen” of “muster”, “muestra” etc. Bekend zijn de Duitse zegels met het stempeltje “MUSTER” (afb. 1).  Maar er zijn ook andere varianten.

1_munster_voorbeeldzegel

Zwartdrukken

Voor zover mij bekend komt het verschijnsel “zwartdrukken” hoofdzakelijk in Oostenrijk voor. De Oostenrijkse postadministratie verstrekt aan de pers in zwart gedrukte exemplaren van haar nieuwe emissies. Meestal gaf Oostenrijk deze zwartdrukken uit in ongetande vorm, en geplakt op speciale bladen met gegevens over de nieuwe emissie.

2_gendarmerie_osterreich

In ieder geval één keer week Oostenrijk hiervan af. Toen gaf men een blokje van 4 zwartdrukken uit, getand en gegomd. Dit betrof de Europazegel uit 1988. In dat jaar werd op 13 mei in Salzburg de zogenaamde  Europadag georganiseerd. Dit betrof een “trilateraal” filatelistisch overleg tussen de landen Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. De deelnemers aan deze vergadering kregen het blokje uitgereikt. In een beperkte oplage waren ze ook te koop bij de Oostenrijkse PTT.

3_europa_1988_republik osterreich

Streep erdoor

Wat ook voorkomt is dat de pers de originele zegel krijgt, waar een diagonale streep door is gezet. Meestal is dit door de linker of rechter onderhoek, maar soms wordt het ook bij een bovenhoek gedaan. Dit om te voorkomen dat deze gratis zegels in het postverkeer gebruikt gaan worden.

4_slovensko_3sk
De overeenkomst tussen al deze variaties is dat deze zegels NIET geldig zijn. Ze mogen dus niet als postzegel gebruikt worden.

Verzamelwaardig?

Zijn deze “voorbeeldzegels” verzamelwaardig? Ja natuurlijk, je mag verzamelen wat je wilt. Zijn ze ook filatelistisch? Hierover lopen de meningen uiteen.

De een zegt: “Neen, je mag de zegel niet als postzegel gebruiken, dus is het niet filatelistisch; je kunt het vergelijken met een foto, een plakplaatje of sluitzegel”.  De ander zegt: “Wel filatelistisch natuurlijk! Het is een aanwinst in je verzameling als je maar even uitlegt waar een “muster”  voor dient. Een derde zegt: “alleen als deze zegel van de originele drukplaat afkomstig is, hebben ze –althans voor de gespecialiseerde verzamelaar- filatelistisch belang. Een vierde mening die ik hoorde: “Alleen als ze in de catalogus staan”. (Michel Spezial-Katalog van Oostenrijk geeft noteringen van de zwartdrukken).

Zelf vind ik het leuk om in mijn verzameling een “munster” postzegel naast de echte te zetten. Mag je een dergelijke zegel opnemen bij een wedstrijdtentoonstelling? Wellicht dat een jurylid hierop wil reageren?

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is voorzitter van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Oostenrijk SloveniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (84) Schrijf een reactie

 • paul op 22 juni 2009 om 10:01

  Ja, wel verzamelwaardig. Geven een beeld van een (eind-)fase in postzegelontwerp en -produktie, en dragen daarmee bij aan de historie.

 • Rein op 22 juni 2009 om 15:49

  @Paul

  Hoezo “fase”. Het is een aparte “druk” danwel een daaraan toegevoegd “stempel”.

  De Oostenrijkse zwartdrukken kunnen niet vam de originele cylinders/platen worden gemaakt omdat de echte zegels meerkleurig zijn….. Ze staan dan ook geheel buiten het productieproces voor de eigenlijke postzegel.

 • Lars op 22 juni 2009 om 16:07

  Ja, zeker verzamelwaardig! Vooral de zegels met een opdruk.
  Van landen als Sint Vincent en Tuvalu kom je ze vaak tegen, die werden toen der tijd ook aan verzamelaars verkocht. Ikzelf heb een paar zegeltjes/blokjes van o.a. Finland, Hongarije, Cyprus, Hong Kong, Mongolië en Bahrein.
  Tot zover ik weet is Duitsland gestopt met het ‘Muster’ opdrukje. Nu worden er een soort fototjes van de zegels uitgedeeld aan de pers, maar ook aan handelaren.

 • Albert Haan op 22 juni 2009 om 16:17

  Ze zijn zeker verzamelwaardig.
  Een proefdruk dan? Deze kon je ook niet postaal gebruiken, en word toch zeer gewaardeerd op een tentoonstelling.
  Je kunt dit zegel als een vooraankondiging beschouwen.
  In een verzameling kun je zeker een zegel gebruiken, mits je erbij zet waarom. (filatelistische kennis!).

 • Rein op 22 juni 2009 om 17:26

  @Albert

  Wat is een proefdruk??? En bij welk drukprocede? Of is het net zo simpel als “een proefdruk is een proefdruk als het in de catalogus staat en heeft derhalve ook toegang tot een tentoonstelling” …..

  En hoever gaat de filatelistische kennis van de voorbijgaande juror? Precies, tot in de catalogus!….

 • Albert Haan op 22 juni 2009 om 23:53

  @ Rein jij weet wel beter.
  En niet zo tegen de jury schoppen.
  Ik kan er ook niets aan doen als je slechte evaringen hiermee hebt gehad.

 • Rein op 23 juni 2009 om 06:22

  @Albert

  Bij thematische verzamelingen of posthistorische weet de jruy misschien inhoudelijk nog wel iets, maar bij de klassieke, druktechnische???

  Goede adviezen over hoe je een object opzet, prima.. GREX etc, hanteren!!???

  Maar op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de laatste 50 jaar van de moderne filatelie???

  Persoonlijke postzegels worden in geen enkel reglement genoemd, maar zouden niet toegestaan zijn? Lamenielachen!

 • dolores op 23 juni 2009 om 11:35

  Ikzelf hoef geen “proefdrukken” in mijn verzameling. Specimen, als je het zou kunnen vergelijken met monstertjes die uitgedeeld worden bij de drogisterij? ook niet echt.

  Vooralsnog bestaat mijn verzameling uit postzegels, fdc’s, covers een paar voorgefrankeerde kaarten, en maximumkaarten, en een paar leuke beursdingetjes en hebbedingetjes zoals een kaart met 3 zegels en stempels en dergelijke. Vind ik al meer dan uitgebreid genoeg eerlijk gezegd en ongetwijfeld zal er ook “voorgemaakte” “verzameltroep” tussen zitten.

  Maar wil iemand dit wel verzamelen gaat vooral uw gang!

  Mijn idee is: verzamel niet iets omdat je denkt er ooit rijk mee te worden, of enkel omdat dat materiaal hogelijk gewaardeerd wordt in filatelistische kringen. Dan doe je het allang niet meer voor jezelf. Als je je album opendoet moet je helemaal gelukkig zijn met wat je daar allemaal ziet is mijn idee en niks meer. Dwalen de gedachtes al meteen af naar misschien is het wat waard en wie weet en wat anderen ervan zeggen….dan ontzeg je jezelf verzamelplezier. Lekker slim. Ik word dus wellicht niet echt serieus genomen met mijn verzameling, maar het is wel een streling voor het oog aan het worden, en niet vanwege moderne vellen van exotische eilanden en dat is voor mij eigenlijk het belangrijkste.

  Geen proefdrukken dus. Het past niet in de verzameling zoals ik ‘m wil hebben.

 • dolores op 23 juni 2009 om 11:39

  En als een jury door de manier van jureren nog wel probeert voor te schrijven wat “Filatelistisch geaccepteerd en gewaardeerd verzamelgedrag” is, en mensen gaan daar in mee….dan is dat jammer voor hen. Ik ga daar echt geen ander spul voor verzamelen.

 • toon op 23 juni 2009 om 13:19

  Dolores, jij verwoordt eigenlijk in jouw eigen stijl de klassieke uitspraak:
  “Alles mag, Niets moet!”
  Veel plezier met je (eigen) verzameling!

 • Rein op 23 juni 2009 om 16:44

  @Toon

  Ook al bijna klassiek aan het worden:

  “de heren politici in Den Haag hebben geen voeling meer met wat er leeft”

  Ofwel de KNBF bobo’s en hun juroren leven in hun eigen wereldje van regeltjes en elkaar de lintjes toekennen….

 • dolores op 23 juni 2009 om 19:25

  Sommige heren politici in Den Haag hebben helemaal geen gevoel. Moet toch hartstikke zeer doen iedere ochtend je haar insmeren met waterstof perioxide…

  @Toon, dat wil nog niet zeggen dat ik grenzeloos maar van alles in mn album sodemieter. Er zit wel degelijk lijn in, en ik beperk me wel degelijk, maar niet door te kiezen voor 1 bepaald motief, of 1 bepaald land of periode, of 1 bepaald soort zegel.

  Ik weet niet wat een jury ervan zou vinden, als je voor een ander soort benadering kiest en een tentoonstelling opzet met bijvoorbeeld de titel: MIJN FAVORIETEN.

 • toon op 23 juni 2009 om 20:16

  je kan het altijd proberen, Dolores, je krijgt veel lof of er komt en desillusie.

 • Albert Haan op 23 juni 2009 om 22:55

  @ Rein, Toon, Dolores, ieder die dit leest en verzamelt: Verzamel wat je wilt, als je het maar met je plezier doet en leuk vindt.
  Rein, niet ieder is drukker en met die materie bekend. Die heeft dit speciaal gebied en die heeft dat. Ik vraag je toch ook niet hoe je glas maakt?
  Ja uit kwarts zand, soda en kalk, maar tussen glas en glas is weer veschil.
  Net als bij de drukker.
  Ieder mag laten zien wat hij fijn vindt.
  Als we maar plezier in onze hobby hebben.

 • Rein op 24 juni 2009 om 00:02

  @Albert

  Ik ben geen drukker! Kom ook helemaal niet uit die branche…

  Op tentoonstellingen wordt er van uit gegaan dat je competitief meedoet en dan mag juist niet een ieder laten zien wat hij fijn vindt! Dan gelden er regeltjes en zijn er regelneven die het je zuur maken…

 • Alex op 24 juni 2009 om 08:26

  Rein sinds wanneer moet je competitief meedoen met tentoonstellingen?????
  Ooit wel eens gehoord van meedoen buiten mededinging of van propaganda tentoonstellingen???
  Ook al zal je meedoen in de wedstrijd klasse wat dan nog dat je weinig punten haalt. Als je je eigen collectie wilt laten zien op jouw manier dan zal de mening van de jury je toch niet interreseren. Als je echt geeft om je collectie te laten zien zal het jury rapport je niets doen en gewoon meedoen aan tentoonstellingen, anderzijds wil je in mijn ogen alleen maar een gouden medaille halen Rein door je eigen regels te maken zodat je het krijgt!

  Ik doe ook mee met tentoonstellingen en zal echt niet luisteren en handelen naar de jury wanneer ik zogenaamd mijn collectie niet representatief of interresant genoeg is voor hen.
  Vraag maar aan een aantal bloggers hier want deze kennen mij al een sinds mijn jeugd tijdperk en weten dat ik niet naar onzin luister om mijn collectie volgens de regeltjes te maken. Ik luister alleen naar advies om het overzichtelijker te krijgen voor de leek of wanneer ik geattendeerd wordt op foutjes die ik heb gemaakt in mijn beschrijving.

  Tevens gaat de kennis van de jury echt wel verder dan de catalogus. Maar als jij vindt van niet dan ligt er een schone taak voor je om die kennis uit te werken en in boekvorm of in een PDF formaat op je website te zetten, zoals ik doe. Het is niet de eerste keer dat je hierover klaagt. Toch!!!

  Dus stop met klagen en ga er eens wat aan doen.

 • Rein op 24 juni 2009 om 08:57

  @Alex

  Ik heb geen problemen met hoe de jury naar de presentatie kijkt! Daar hebben ze echt wel kijk op gekregen inmiddels.

  “Tevens gaat de kennis van de jury echt wel verder dan de catalogus. Maar als jij vindt van niet dan ligt er een schone taak voor je om die kennis uit te werken en in boekvorm of in een PDF formaat op je website te zetten, zoals ik doe. Het is niet de eerste keer dat je hierover klaagt. Toch!!!

  Dus stop met klagen en ga er eens wat aan doen.”

  Het is niet de 1e keer dat ik klaag en het zal zeker niet de laatste keer zijn zo lang ik zie dat verzamelingen niet op filatelistische kennis adequaat worden beoordeeld!

  Het is prachtig dat je je eigen pbulicaties op het net voor iedereen beschikbaar maakt! Chapeau!

  Maar duidelijk heb je er geen flauw benul van wat ik al op het net heb staan…. :)

 • Rein op 24 juni 2009 om 09:02

  @Alex

  Even snel via m’n FTP programma geteld: 2473 HTML-files…..

  Goed voor bijna 32MB aan tekst [incl. html-instructies)

 • Alex op 24 juni 2009 om 11:12

  @ Rein

  Ik weet wel degelijk wat je op het net heb staan.
  Een hoop tekst met weinig illustraties als ik het maar voorzichting uitleg. Daarnaast een hoop gebroken links naar andere pagina’s en weinig structuur.
  De gemiddelde verzamelaar die meer wilt weten verdwaalt of haakt af door de chaos.
  (slechte html-instructies)???

 • Rein op 24 juni 2009 om 13:01

  @Alex

  Genoeg gekat??

  Het valt met de illustraties best mee alleen niet met de tijd nodig om alles te voorzien van plaatjes…. Maar dat zul je wel merken als je zelf zo ver bent…

  Met HTML-instructies heeft dit alles niets van doen!

  Ceterum censeo… dat het met de filatelistische kennis beoordeling uitermate slecht gesteld is op tentoonstellingen!

 • Jacqueline van der Pas op 24 juni 2009 om 13:28

  @Alex en @ Rein, eerlijk is eerlijk, ik lees lang niet alle postzegelsites. Bovendien ligt mijn kennisniveau als het postzegels aangaat heel ver beneden het peil van de echte doorgewinterde filatelisten zoals jullie. Daar waar anderen de filatelistische waarde van de postzegels heel belangrijk vinden, ben ik meer van het uiterlijk van de zegels :-) Zoveel mensen zoveel wensen. Daarom vind ik de diversiteit aan sites, qua inhoud, uiterlijk, noem het maar op, zo fantastisch. Er is dus voor elk wat wils te bekijken en lezen. Mooi toch!

 • Alex op 24 juni 2009 om 14:32

  @ Rein.
  Misschien is mijn laatse opmerking een beetje krom uitgekomen.
  Maar wanneer jij vindt dat de filatelistische kennis (beoordeling) slecht gesteld is dan heb jij toch een goede bron voor hen. Maar als iemand zich verder wilt verdiepen en ontwikkelen kan je niet verwachten dat tekst alles oplost. Een afbeelding erbij spreekt meer voor zich dan 1000 woorden. Het maakt ook makelijker om het te begrijpen omdat er dan “vergelijkingsmateriaal” aanwezig is voor deze mensen.
  Of wist jij alles en hoe het eruit zag toen jij begon????

 • Rein op 24 juni 2009 om 14:59

  @Alex

  als je mijn recente sites bekijkt of mijn bijdragen op Stampboards of het Argentina forum dan zie je dat je de plank volledig misslaat!

  De Argentijnen moesten het volledig zonder herkenbare plaatjes doen in hun recente Bondspublicaties en in hun catalogi. Tony Rubiera is een jaar geleden begonnen om bij de emissie 1935 daar verbetering in aan te brengen en ik heb sinds maart dit jaar al een 200 bijdragen [gedetailleerde plaatjes] geleverd tot een beter inzicht in de Argentijnse zegel sinds 1889!

 • Rein op 24 juni 2009 om 15:06

  @Alex

  De rubriek Nederland is – al vanaf februari 1983- een bijna monopolie bron voor informatie over de Nederlandse zegels die sinds 1980 zijn uitgegeven.

  De NVPH heeft met deze informatie niets NADA gedaan om de prut Speciale Catalogus op een hoger peil te brengen…

  Tegen dit soort onwil helpt geen geslijm noch opbouwende kritiek.

  Dinosauriers sterven vroeg of laat vanzelf uit…. 80 jaar of 100 jaar maakt niets uit!

 • Alex op 24 juni 2009 om 15:16

  Welke plank sla ik mis?????

 • Rein op 24 juni 2009 om 15:39

  @Alex

  Het is zeker nog niet perfect ;)

  http://www.galeoptix.nl/fila/at_pers.htm

  of

  http://www.galeoptix.nl/fila/arg_1976.htm

 • Rein op 24 juni 2009 om 15:42

  Of

  http://www.stampboards.com/viewtopic.php?f=13&t=11377&p=498250

  Te weinig plaatjes????

 • Alex op 24 juni 2009 om 18:15

  Kijk dat van stampboards spreekt tenminste. De rest is na het lezen nog veel vraagtekens.

 • Rein op 24 juni 2009 om 20:59

  @Alex

  Goed dat er vraagtekens overblijven. Kan er nog over worden nagedacht!

 • dolores op 25 juni 2009 om 03:03

  @Jacqueline, dat is vooralsnog ook mijn benadering hoor. En zeker geen oninteressante op de langere termijn denk ik als je bijvoorbeeld een beetje vat krijgt op welke veranderingen de ontwerpen of de onderwerpen in de loop van de tijd hebben ondergaan. Niet dat ik daar al veel vat op heb,:-) maar het leuke is: je kunt vasthouden aan je eigen smaak, en wat je zelf eventueel wilt verzamelen, en tegelijkertijd “leer” je ook postzegels die je persoonlijk niet heel erg aanspreken, of waar je eerst overheen keek, zeer waarderen. Zonder kennis van tandjes en die figuren die je ziet als je de postzegel tegen het licht houdt, is dat even mooi.;-) Met wat interesse en inderdaad, sites bekijken/lezen en een beetje bakkeleien over of delen van postzegels kom je al een heel leuk eind!

 • dolores op 25 juni 2009 om 03:06

  Vervolg….leg er dan nog een keertje wat literatuur ofzo naast, of een boek over kunst en design, of een leuk artikel, en zowaar…het leeft!

  Wie zij dat postzegels verzamelen saai is?

  Met alle respect overigens voor andere benaderingen en degenen die wel geinteresseerd zijn in tandjes en die figuren die je pas ziet als je de zegel tegen het licht houdt. (watermerken?) en niet te vergeten die gaatjes!!! (perfins??);-)

 • Rein op 25 juni 2009 om 08:01

  @Dolores

  Historisch gezien zijn de druktechnische en de posthistorische filatelie de oudste en hebben organisatorisch de macht altijd naar zich toe getrokken gehad. De Beeldfilatelie had in de jaren 1930 grote voorvechters als van Peursum en Baronesse van Heerd Kolff – de laatste was zo’n beetje de enige vrouw in de Nederlandse filatelie! Beeldfilatelie werd pas laat door de beide andere loten van de filatelie als een beetje volwaardig gezien en moest in Nederland ook van naam veranderen want tegenover een Topical [USA] is Beeld toch veel te simpel… Consequentie was dan wel dat de Beeldfilatelie een zwaar academisch gebouwde fundering heeft gekregen waarbij tegelijkertijd de theoretische onderbouwing van de beide andere loten als kind met het waswater is weggegooid. Denk aan de hier gedulde Catalogus-verzamelingen als aparte categorie op tentoonstellingen! “REGLEMENT VOORDRUKALBUMBLADEN en
  CATALOGUSINZENDING” ….

  Hoe gekker hoe beter! Alles mag mits maar gereglementeerd!

 • Rein op 25 juni 2009 om 08:22

  @Dolores

  Voordat we van het eigenlijke draad-onderwerp geheel afdwalen!

  Voorbeeld! Waar is de vrouw gebleven in de filatelie?

  Had na de Baronesse de vrouw niets meer te vertellen en te vertellen???

  Wannneer zat er voor het laatst een vrouw in het bestuur van onze grijsaard de KNBF??? Of is daar slechts plaats voor professoren en uitgediende generaals?

  Wijlen Does Steiner heeft ooit geprobeerd een prijs in te stellen naast de Kortewegs, de Wallers, v.d. Willigens en de Costerussen…

  Het grote voorbeeld in de filatelie is mannelijk! Uit der aard???

 • Rein op 25 juni 2009 om 08:34

  Van de 64 Costerus-ridders [!] zijn er slechts 2 vrouw:

  Does Steiner-Spork [1984]

  en

  Baronesse van Heerdt-Kolff [1939]

  zie

  http://www.knbf.nl/costerusweb.htm

 • Rein op 25 juni 2009 om 08:46

  Bij de 32 van der Willigen-medaiiles voor literatuur zit ook maar een dame:

  mevr. Beereboom-Lubben

  [publicaties op posthistorisch gebied!]

  de enige gedecoreerde – van de 3 dames – nog in leven….

  Misschien toch ergens nog bij de Beeldfilatelist een hooggewaardeerde vrouw????

 • dolores op 25 juni 2009 om 17:15

  @Rein, ik heb ook niet de meest vooruitstrevende indruk van onze KNFB, en was ook best verbaasd dat er een hele organisatie van speldjes was en eervolle vermelding dit en dat…maar verders als nieuweling en wellicht andere generatie deert het me niet. Leuk voor die mensen, ik zie nog wel eens ineens een bekend gezicht van het blog. Het is ook een beetje Nederlandse verenigings en bondscultuur denk ik alhoewel je soortgelijke cultuur volgens mij nog veel en veel erger in andere landen aantreft. Een wereldje waar je niet zo makkelijk inkomt ofzo? Ik heb nooit de wens gehad daar ook deel van uit te maken, ook niet in de toekomst en vind het al heel wat dat ik lid ben van 2 verenigingen.:-)

  Wat zou het veranderen voor je als dat cultuurtje wat progressiever zou worden? Voor mij persoonlijk niet zo heel veel namelijk.

 • Albert Haan op 25 juni 2009 om 23:42

  @ Dolores, via de vereniging kun je, in het Bondsbestuur terecht komen, je hoeft je maar te melden. Op de laatste Jaarvergadering in Apeldoorn zaten genoeg vrouwen. Zij die zich geroepen voelt sta op.

 • Rein op 26 juni 2009 om 00:01

  @Albert

  Het ging mij erom niet zo zeer dat er in het bondscultuurtje te weinig vrouwen zitten… Die mogen al gauw secretariaatswerkzaamheden doen – notuleren enzo…

  Maar om vrouwen die een hoop filatelistisch inhoudelijke verworven kennis uitdragen en daarvoor beloond worden! Kennelijk zijn dat toch weer die heertjes die elkaar voordragen…

 • Rein op 26 juni 2009 om 11:05

  @Albert en @Dolores

  ” Dolores, via de vereniging kun je, in het Bondsbestuur terecht komen, je hoeft je maar te melden. Op de laatste Jaarvergadering in Apeldoorn zaten genoeg vrouwen. Zij die zich geroepen voelt sta op.

  Dit is weer zo’n typisch mannelijke taktiek van inkapseling! Doe met ons mee dan je kun je wat bewerkstelligen!

  Dit werkt nooit! Je compromitteert je aan de dictatuur van de meerderheid en wat er op dit moment haalbaar is… Niets, NADA!

  De vrouwelijke 8-mei beweging bleef binnen de R.K. en wat is er vanover??? Ratzinger c.s. die beweert dat de Protestantse Kerk geen kerk is…. En dus ook geen volwaardige gesprekspartner. Oecumene betekent terug naar de eenheid onder Rome….

 • Rein op 26 juni 2009 om 11:16

  @Dolores

  “Wat zou het veranderen voor je als dat cultuurtje wat progressiever zou worden? Voor mij persoonlijk niet zo heel veel namelijk.”

  Zo lang je de hobby in je eentje kun genieten met de nodige zij-instroming dankzij het internet? Prima! Hier en daar een ruilbeurs bezoekend om aan materiaal te komen en contacten via het net opgedaan in levende lijve te ontmoeten? Moet voldoende zijn!

  Laat dan de KNBF maar beweren de spreekbuis te zijn van 30.000 verzamelaars en de zwijgende meerderheid daaromheen. En de persoonlijkke postzegels blijven verbieden op tentoonstellingen zonder daarvoor de reglementen te hebben kunnen aanpassen…

  Wat biedt een Bond dat een lokale club al niet aanbood? En met veel meer inzet van enthousiaste vrijwilligers??

  Je hebt intussen wel begrepen dat ik mijn eigen netwerk heb waarbij ik de georganiseerde filatelie als orgaan – niet als individuele personen – niet erg hoog heb staan.

  Als ik kanker op de jurering dan laat dan onverlet de bewondering die ik heb voor b.v. het onderzoekswerk in de moderne postgeschiedenis door Frans Hermse. Maar ook hij zit ingekapseld…

 • dolores op 26 juni 2009 om 13:25

  @Rein, ik begrijp je punt wel denk ik.

  Ik heb het verenigingsleven altijd gemeden en nu ik wel lid ben heb ik weleens het idee wat meer bij te dragen (toch hulde aan de met name oudere mensen die op hun leeftijd veel tijd en energie daarin steken!) maar anderzijds deins ik dus enorm terug, simpelweg om de redenen die jij noemt.

  Het idee om koffie te zetten, een redactie op me te nemen of te notuleren omdat veel heren daar niet heel vaardig in zijn, om aanwezig te mogen zijn bij vergaderingen (terwijl beslissingen vaak al vast liggen en een inbreng meestal pas op prijs gesteld wordt als de beslissers het even niet meer weten) en om veel en vaak een ander in zijn belangrijkheid te mogen bevestigen…dat spreekt me ook niet echt aan.

  Nogmaals: met alle respect aan de mensen ook op dit blog die zich wel inzetten.

  Ik ken inderdaad voorbeelden van vrouwen die vol enthousiasme in een bestuur begonnen en aanliepen tegen een muur van toch (oudere) herencultuur die simpelweg met negeren en andere kleinigheidjes de dame snel wisten te temperen. Helaas werd daarmee ook haar enthousiasme getemperd. Prima dat ze er was als ze dat dan zo perse wilde, maar verder niets asjeblieft leek de boodschap.

  Oftewel wat groffer gezegd: niet teveel praatjes hebben. Ken je plaats. :-)

  De pz vereniging waar ik lid van ben heeft een kei van een vrouwelijke voorzitster, ik heb er bewondering voor hoe zij haar plaatsje heeft, en deze vervult. Mijn vereniging is ook geen lid van de KNFB meen ik, het is me laatst uitgelegd hoe dat zit, maar in ieder geval dat merk ik ook, geen overkoepelend iets, de vereniging staat op zichzelf.

  Kortom: ook zonder Bond kan je inderdaad prima postzegelen en wellicht meer en beter die rol spelen die je zelf wenst te spelen, desnoods een tijdje geen rol.

  Nogmaals dit is geen gekanker naar de KNFB toe of jury’s, maar de boodschap van mij is toch ook wel: ik heb de Bond niet nodig om met plezier te kunnen postzegelen.

  Maar lijkt me toch een postieve ontwikkeling, dat je ook zonder vereniging of Bond zoveel mogelijkheden hebt je hobby te beoefenen?

 • dolores op 26 juni 2009 om 13:43

  @Rein

  Denk denk *Dol zit na te denken* frons *diepe denkrimpel in het hoofd*

  Ja dat klopt wel denk ik dat de Bond slechts representatief is voor een gedeelte van de verzamelaars, en voor een gedeelte van de filatelie. Als dat is wat je bedoelt. En dat bijvoorbeeld de pp verzamelaars hun ei niet kwijt kunnen bij de Bond/in een tentoonstelling mochten ze dat willen.

  Maar…met gekanker enzo bevestig je wel de “macht” van de Bond en die ze mi niet hebben. Misschien is de Bond zelf ook al wel tot de conclusie gekomen dat hun reikwijdte beperkt is, en voelen ze zich ook weleens machteloos staan tov de nieuwe ontwikkelingen en hoe dat intergreren in de bestaande structuur? Toegeven doen mensen ook niet zo graag, en bestaande structuren omverwerpen al helemaal niet uit angst voor chaos.

  You can’t beat the system. Je kan er wel iets tegenover zetten en dmv gesprek kijken hoe/of al deze ontwikkelingen wat meer op 1 lijn kunnen komen. Als mensen dat zouden willen, als dat de filatelie ook meer op een hoger plan brengt, als dat de filatelie meer verdieping zou geven en als er meer ruimte/mogelijkheden zouden ontstaan voor de originelen, creatievelingen, andersdenkenden, jongelui, nieuwe benaderingen, frisse winden.

  Ik denk dat dat best een heel goed idee zou zijn!!!

 • dolores op 26 juni 2009 om 13:48

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een reactie van de Bond. Met daarbij als uitgangspunt dat de huidige cultuur/structuur/regels en mogelijkheden dus blijkbaar niet aantrekkelijk zijn voor een aantal filatelisten en eerder beperkend en benauwend werken dan iets toevoegen aan de hobby. Groei, verdieping, nieuwe ideen, en meegaan met nieuwe ontwikkelingen lijkt uitgesloten te worden (systeemwerking!), en is dat wenselijk?

 • dolores op 26 juni 2009 om 14:03

  @Albert, dat is ’t ‘m nu juist. Relatief nieuwe en jongere mensen kiezen er nu voor om het internet op te gaan en geen gebruik te maken van de mogelijkheden die de Bond kiest, danwel een rol te spelen binnen de huidige filatelistische structuur. Ik kan je zo al vertellen dat ik daar echt mijn ei niet in kwijt zal kunnen, en dat zou toch een signaal naar de Bond toe moeten zijn? Zeker als de klacht is: vergrijzing en leegloop van de verenigingen.

 • Albert Haan op 27 juni 2009 om 00:46

  Zo is het niet, de Bond is flexibeler dan je denkt.

 • dolores op 27 juni 2009 om 02:22

  @Albert, misschien heb je gelijk, en heb ik vooroordelen. Maar ik heb ook niks tegen de Bond en zaken zoals de cursussen en de bibliotheek dat vind ik – alhoewel ik er geen gebruik van maak- echt wel positief.

  Maar…De Bond is wel afhankelijk van leden en er lijkt nu toch iets te ontstaan als kloof tussen filatelie oude stijl en filatelie nieuwe stijl om he zo te noemen.

  De Bond zou misschien best wat jonge mensen kunnen gebruiken, maar die hebben er niet zoveel trek in. Dat ligt niet alleen aan de Bond, dat is ook deze tijd.

  Een misschien beetje vreemd voorbeeld: Mijn volkstuinvereniging doet mee aan “natuurlijk tuinieren”. Niet dat de Bond aan het natuurlijk tuinieren moet, of postzegels op Kringlooppapier zou moeten stimuleren, maar het is meer: volg de nieuwe ontwikkelingen (dat zullen ze ook vast doen) maar maak daar ook een steeds weer terugkerend agendapunt van, omdat – de naam zegt het al – er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zullen zijn. Hou dat proces gaande en zie discussie als onderdeel van dat proces. Ik weet wel dat men vaak de voorkeur geeft aan “geen woorden maar daden” maar feitelijk hoeft de Bond niet veel meer te doen dan zich vergewissen van ontwikkelingen en veranderingen in het “postzegelen”, en deze gewoon aan te nemen.

  Mijn tuiniersvereniging heeft ook geen discussie gevoerd over of ecologisch tuinieren daadwerkelijk zo gezond is omdat er onderzoeken zijn die anders beweren blabla…het is maatschappelijk nogal “in” en er is een nieuwe manier van met de natuur omgaan aan het ontstaan. Dus laat men dat niet liggen, en er wordt creatief op ingespeeld door bijvoorbeeld het algemene groen vol te zetten met bodembedekkers, struiken wilde planten etcetera. De hele wijk komt er nu wandelen vanwege het hoge botanische en ecologische gehalte.

  Het lijkt misschien een rare vergelijking, maar het groen is nu zo’n terrein waar inzichten de afgelopen decennia enorm veranderd zijn, en men het zich niet permiteert jaren met een nieuwigheid te wachten omdat men nu eenmaal de regels stelt.

  Ik kan me de teleurstelling dus wel voorstellen als je moet constateren dat de Bond zo niet werkt. Al zou de helft van de filatelisten, of desnoods de 16-jarigen pp’s hebben/verzamelen/ruilen met hun favoriete popgroep erop, de regels zullen zoals het er nu op lijkt niet veranderd worden.

  En dat is opmerkelijk en eigenlijk een ouderwetse manier van werken. Het past niet meer in deze tijd.

 • dolores op 27 juni 2009 om 02:30

  Iets korter gezegd: de Bond zou toch op z’n minst kunnen nadenken over aanpassing van regels/beleid aan de ontwikkelingen in Postzegelland ipv andersom?

 • Rein op 27 juni 2009 om 11:06

  @Albert

  De Bond is zo flexibel als de PVDA na een verkiezingsnederlaag die ze zelf als een overwinning ervaren….

  Of zoals de struisvogel met zijn kop in het zand die zich afvraagt waar de rest van zijn lichaam is gebleven…..

 • Jos van den Bosch op 27 juni 2009 om 12:01

  Een pittige discussie! Heel interessant inderdaad. Een algemeen verschijnsel op dit moment is dat men zich niet meer wil organiseren. Bijvoorbeeld lid worden van een vakbond. Ik ben wel lid en heb dat als zeer positief ervaren vooral wanneer je in moeilijk vaarwater komt. Vervolgens wordt je door 50 collega’s gevraagd hoe het zit en wat je allemaal gedaan hebt. Wordt zelf lid van een bond, daar hebben ze geen oren naar, maar wel klagen als ze gepakt worden door de werkgever.
  Zo moet je het ook zien met de Bond, organisatie maakt sterk, het geeft meerwaarde. Door de versnippering van de filatelisten doen de postbedrijven wat ze willen en laten we de richting van onze hobby bepalen door het commerciële gewin.
  In onze postzegelclub hebben we altijd het standpunt ingenomen dat we moeten proberen het gewone verzamelen te verheffen naar filatelie. Voor heel veel postzegelaars is het alleen een kwestie van hokjes vullen, handelen, vaak ook proberen geld te verdienen. Dat er vaak een hele wereld achter zit weten ze niet eens te zwijgen van enig begrip daarvoor. Als je schilderijen gaat verzamelen moet toch ook enige kennis aanwezig zijn over de schilders en het schilderen, zo ook voor postzegels. En of je dat nu doet aan de hand van gewone postzegels of persoonlijke zegels of aantekenstrookjes of wat dan ook, maakt niets uit. In groter verband kun je dan gebruik maken van de kennis van anderen. Je abonneert je op een blad, bijvoorbeeld, of je gaat eens naar een tentoonstelling. je verdiept je in de geschiedenis achter de zegels. Dan wordt het sparen van Duitsland, of van dinosauriërs zinvol en leerzaam. Het heeft meerwaarde. En dat is enkel en alleen de taak van de Bond: probeer mensen zo ver te krijgen dat ze filatelie bedrijven, een hoger niveau bereiken. Dat kun je ook alleen, natuurlijk, maar waarom zou je de makkelijke weg kiezen als het ook moeilijk kan, nietwaar? Vergeet een ding niet: de Bond dat zijn wij zelf, de Bond is niet zaligmakend en al helemaal niet bepalend, niemand in de Bond dicteert jou wat je leuk te vinden hebt of niet. Door onze zorgcultuur zijn we te verwend en denken “dat het dan maar van de Bond moet komen”. Nogmaals: wij zijn de Bond en we moeten het zelf doen. Dus wie moeten er nadenken over aanpassing van regels en beleid? Wie zou zich wat moeten aantrekken van de ontwikkelingen in postzegelland: Wij! Wie steekt zijn kop in het zand? Juist!

 • Rein op 27 juni 2009 om 14:17

  @Jos

  Wat een idealisme!

  De Bond houdt niet tegen wat de posterijen nuttig vinden voor hun bedrijfsvoering. Integendeel ze drinkrn gezellig een borreltje 1 of 2x per jaar en gaan weer uit elkaar.

  “Nogmaals: wij zijn de Bond en we moeten het zelf doen. Dus wie moeten er nadenken over aanpassing van regels en beleid? Wie zou zich wat moeten aantrekken van de ontwikkelingen in postzegelland: Wij! Wie steekt zijn kop in het zand? Juist!”

  Op je lokale werkvloer heb je enige invloed! Klopt. Op landelijke niveau ligt alles vast in 5-jarenplannen [afgekeken van onze socialistische vrienden van achter het gordijn] en internationaal liggen de tentoonstellingsregels al helemaal vast. De aziatische tijgers hebben echt hun eigen belangen en daar komt NL niet eens aan toe.

  Op Europees niveau wordt nog steeds geredeneerd dat grootschalige tentoonstellingen de nieuwe verzamelaars aan zullen trekken.

  En daar gaat het geld dus heen – met evenementen in Zuid-Limburg waar behalve vanuit de grensstreek geen hond naar toe komt….

  Dat je ook tentoonstellingen kunt organisieren op het net hebben de Tsjechen begrepen en sinds vorig jaar ook de Duitse Bond. Maar ja, dat is een stap te ver voor een 100-jarige! Die krijg je niet meer achter het scherm…

  Inderdaad, Jos! Jij en ik bepalen het toekomstige gezicht van de filatelie. O.a. door wat we hier nu doen via het blog. De Bond staat daar buiten, weet niets van deze discussie en al ze het al wist blijven inhoudelijke reacties uit en krijgen we toch vooral oproepen om idealistisch en flexibel te blijven! Wie 100 jaar heeft gehaald doet de volgende 100 jaar op z’n sloffies….

 • Jos van den Bosch op 27 juni 2009 om 15:05

  Hee die Rein, ik ken je weer!
  Het idealisme c.q. realisme heeft plaats gemaakt voor een tunnelvisie. Aardig getraumatiseerd in de loop de jaren, begrijp ik. De filatelie wilde niet wat jij wilde. Ja dat heb je zo als je in een club of vereniging zit, dat wil men misschien ook wel eens wat anders en dan is het moeilijk aanpassen.
  Jij denkt dat je op landelijk/lokaal niveau nog enige invloed hebt. Laat ik je uit de droom helpen, niets! De commercie gaat volledig buiten ons om en laat god en de hele wereld links liggen om hun doelen te bereiken. Maar daar hebben we in het verleden toch voor gekozen en masse: het neo-liberalisme. Het volk krijgt de regering die het verdiend. Met het postzegelen is het net zo. Lekker afzijdig staan, laat de anderen het maar fiksen. En nu het blijkbaar mis gegaan is trekken we ons terug op postzegelblogs en internetsites die ook door geen hond worden gelezen behalve de happy few. Daar komt ons hobby niet mee uit het slob. Of die überhaupt uit het slob gehaald moet worden is de vraag. Tegenwoordig zijn alle hobby’s waarbij je niet alles direct voorgeschoteld krijgt ( zoals op het internet of via de computer) uit de gratie, want dan moet je ook zelf wat doen. En het organiseren van een tentoonstelling, zelfs ene in Zuid-Limburg, kost tijd en geld en gezien de vele uren die we voor het scherm (Tv of comp.) moeten doorbrengen, hebben we daar geen zin meer in. (Kijk maar eens wat met de voortuinen gebeurt…)
  Het interesseert de Bond geen donder wat er gebeurt, als het maar de filatelie bevordert. En als jouw pogingen om dit te doen via het net succesvol zijn, zal daar zeker aandacht voor zijn en zal men proberen mensen te stimuleren daaraan mee te doen. In Duitsland en in Tsjechië is dat blijkbaar al gelukt. Dus Rein niet zo zwartgallig en je trauma’s niet zo laten overheersen, inderdaad: als het de laatste honderd jaar gelukt is, zal het de komende honderd jaar ook wel lukken. Het aantal postzegelverzamelaars wordt minder maar het zijn er toch nog een hele hoop hoor.

 • Rein op 27 juni 2009 om 16:33

  @Jos

  Ik zie dat trauma-team nog niet door die tunnel vliegen!!

  “trekken we ons terug op postzegelblogs en internetsites die ook door geen hond worden gelezen behalve de happy few. Daar komt ons hobby niet mee uit het slob. Of die überhaupt uit het slob gehaald moet worden is de vraag.”

  Postzegels verzamelen verzamelen was toch altijd al een hobby van de happy few die op zijn studeerkamertje de mooiste theorien uitwerkte t.b.v. het ultieme artikel… Dat mee het graf in ging…. Nu wordt er tenminste wat afgeschreven via het internet! En kan iedereen het zijne/hare ermee…

 • dolores op 27 juni 2009 om 16:47

  @Jos,

  “Een pittige discussie! Heel interessant inderdaad. Een algemeen verschijnsel op dit moment is dat men zich niet meer wil organiseren. Bijvoorbeeld lid worden van een vakbond. Ik ben wel lid en heb dat als zeer positief ervaren vooral wanneer je in moeilijk vaarwater komt. Vervolgens wordt je door 50 collega’s gevraagd hoe het zit en wat je allemaal gedaan hebt. Wordt zelf lid van een bond, daar hebben ze geen oren naar, maar wel klagen als ze gepakt worden door de werkgever.”

  Toen ik begon met verzamelen wist ik niets af van een Bond. Ik heb geen klachten, ik voel me niet gepakt en ik heb ook geen eisen dat ik dit of dat wil van de Bond.

  Maar ik hoor niets anders dan een algehele klacht over leegloop van de verengingen, vergrijzing van de filatelie, waar is de diepgang etcetera…en een oproep tot suggesties de filatelie en de Bond weer wat nieuw leven in te blazen.

  Ik ben niet begonnen met klagen! Ik denk gewoon mee. En sommige ideeen zijn misschien waardevol en andere ideeen niet, dat weet ik ook niet, ik ben geen bleeidsmaker.

  Natuurlijk wil ik dan niet horen: word zelf lid dan kan je dingen veranderen. Dan hou ik geen tijd over om deze hobby te beoefenen op mijn manier, daar pas ik voor.

  Ik en met mij nog vele anderen ben een levend voorbeeld van voortzetting van de filatelie en dan blijkbaar op een wat andere manier dan vroeger gebruikelijk was. Neemt niet weg dat ik alle kennisoverdracht, weetjes en ervaringen bizonder op prijs stel!! maar de nieuwer filatelist heeft geen of weinig weet van het keurslijf van filatelie “oude stijl”.

  De Bond kan niet lekker functioneren zonder de filatelist. En inderdaad: zonder filatelist geen Bond. Wil een Bond een rol spelen dan zal deze toch bereid moeten zijn om

  1) zijn (of is het haar?) rol onder de loep te leggen (weer eens wat anders dan een postzegel onder je loep) Ondersteunend? Toevoegend? Wat houdt dat overkoepelend in? Signalerend?

  2) veranderingen/ontwikkelingen mee te nemen in het beleid.

  Dus niet alleen maar zeuren: de verenigingen lopen leeg, het gaat niet zo goed, kom op leden met suggesties!

  Maar: goh er is een verschuiving merkbaar van een deel van de filatelisten naar de pp (bijvoorbeeld). Internet is voor een aantal filatelisten een belangrijk medium geworden om niet alleen de hobby te delen en te ruilen maar ook onderzoekjes te doen en te publiceren
  En zo kan ik nog wel meer bedenken.

  Niet zeuren over alles wat niet goed gaat of zou gaan, leegloop, vergrijzing.
  Ik merk op MP of Stampboards weinig van vergrijzing of leegloop, RaRa hoe kan dat????

  De filatelie is niet dood, integendeel!!

  Misschien luistert de Bond wel teveel naar de wensen en klachten van hen die heimwee hebben naar de goede oude tijd en ligt het inderdaad niet zozeer aan de Bond, maar aan de oudere filatelist. Of is dat hetzelfde?

  Overigens: niks maar dan ook niks mis met de oudere traditionele filatelist, maar denk eens na over die leraarachtige houding dat dat overgebracht moet worden op de jongeren op precies dezelfde manier als dat vroeger gebeurde! Vroeger had je geen pc, vroeger had je geen vrouwen met een grote mond op het internet die ineens Slavka door je strot heb proberen te douwen of vrouwen die een blog overnemen en stukjes schrijven over postzegels.

  Niet dat de Bond een dictatuur is en het Internet de democratie, dat zou wat overdreven en ook erg beledigend zijn maar ik wil toch even kwijt: Spanje heeft vrij pijnloos kunnen overstappen naar een democratie door gebruik te blijven maken van oude structuren en voorzieningen door Franco bewerkstelligd. Maar er is wel iets NAAST ontstaan. Democratische ideeen, veel meer openheid en interesse voor andere landen, en de wens het isolement op te heffen. Langzaamaan is de dictatuur verbrokeld en heeft plaatsgemaakt voor een democratie met alle moderne waarden en normen en problemen die daarbij horen. Nu doet Spanje mee als volwaardig lid van De Europese Unie, Navo en nog veel meer, en dat in 25 jaar tijd. Meer dan geneog voorbeelden van landen waar dat veel en veel minder vlekkeloos is verlopen!!! Mijn mening is dat een heel belangerijk onderdeel is geweest in dat proces: de contacten, de moeite die gedaan is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden.

  Ik neem dus een beetje terug wat ik zei over de bestaande structuren, misschien zijn die voorlopig best ok, maar is de Bond naar wat ik zo verneem, hoor, lees niet helemaal meer representatief voor een deel van de verzamelaars.

  Dichten dus die kloof, en niet door van mij als jongere dan te gaan verlangen dat ik in het Bestuur ofzo ga.

 • dolores op 27 juni 2009 om 16:50

  Even in het kort: van de oudere en zeer gewaardeerde filatelist ga ik echt niet verwachten dat deze mijn manier van verzamelen overneemt of deelt en een pc nerd wordt.

  Van een Bond mag ik toch wel het hoofdstuk: nieuwe ontwikkelingen in de filatelie op de agenda verwachten? Noem het “filatelie nieuwe stijl” voor mij part.

 • dolores op 27 juni 2009 om 16:54

  @Jos, niet de internetfilatelist zit in een isolement, de Bond moet daarvoor uitkijken.

 • dolores op 27 juni 2009 om 17:04

  Als je zo hard leden, jongeren en steun/aanhang nodig hebt, dan ga je met je regels mensen toch niet uitsluiten? Das toch loeidom????? Dat is echt niet slim!!! Laat maar komen die “rare” ideeen en tentoonstellingen, beoordeel niet met goed fout, promoten die hap!

 • Rein op 27 juni 2009 om 17:07

  Via de nieuwe stijl filatelie [via het internet voorlopig :) ] kun je per direct anderen van informatie voorzien en je nieuwe vondsten melden. Of dat nu de her-ontdekking is van een nieuwe variant van Argentina 1882 dat ik vandaag heb doorgestuurd naar het Filateliaargentina forum of de ontdekking van een inspirerende nieuwe postzegel-ontwerpster…

  De oude media kunnen daar niet tegen op – 6 weken productietijd – en de oude organisatie moet eerst een werkgroep instellen die verslag zal moeten uitbrengen op de eerstvolgende jaarvergadering…..

  Lichtelijk gechargeerd natuurlijk, maar toch….

  De laatste heldendaad van de Bond was het tot leven laten komen van de Studiegroepen [rond 1968, naar het Duitse idee van de ArGe = Arbeits Gemeinschaft] en daar geld in stoppen.

  Maar de kruideniersmentaliteit kon ook daar niet uitblijven – onder het mom van de vervuiler betaalt en je moet maar op eigen benen leren staan…. En wat waren die Studiegroepen vreselijk ondankbaar toen ze geen lid niet meer wilden worden van diezelfde Bond!! Foei!

  Enfin, lees het 5-Jarenplan er maar op na!

 • Rein op 27 juni 2009 om 17:14

  Het Beleidsplan:

  http://www.knbf.nl/Beleidsplan-versie%203.0.pdf

 • Rein op 27 juni 2009 om 17:24

  Oeffff, 4-jarenplan…..

 • dolores op 27 juni 2009 om 18:36

  @Rein, de bedoelingen zijn bizonder goed. Er zijn ook suggesties in verwerkt die ook op het blog (ook door mij) eerder zijn gedaan, en jeugd en vrouwen zijn aandachtspunt. Thumb up. ;-)

  Wat ik een beetje jammer vind is dat ik de enige vrouw ben die deelneemt aan de discussie op internet – hopelijk zijn er binnen de Bond of vanuit de verenigingen meer vrouwen die ook weleens een zegje doen – want nu weet ik niet of ik en mijn mening representatief is voor een bepaalde groep van verzamelaars.

  Waar ik wel een beetje (nogal) voor terugdeins in dit 4-jarenplan is het gezamelijke aspect. Ik snap het wel, “de handen ineen slaan” “met zn allen”, zaken waarmee Nederland binnen en paar jaar een ernstige oorlog te boven is gekomen toen ik nog niet eens in de buik van mijn moeder zat.

  Maar….moet je voorstellen, je zit lekker te postzegelen en te internetten. Tamelijk nieuw op dit terrein, je snapt er soms de ballen niet van, en loopt zelfs wel eens boos weg van het internet omdat een paar druiloren uit een ver land willen dat je voor hen op zoek gaat naar een of ander duur velletje en dat even opstuurt naar de andere kant van de wereld. Bij sommige ruilingen is de ruilpartner met de noorderzon vertrokken, afijn de gebruikelijke postzegelshit. Geen nood, pc uit, er is ook nog een vereniging en een meelevende familie en de praatjes met de postzegelhandelaar ik vermaak me opperbest. De ideeen groeien in het hoofd, worden soms uitgewerkt en meestal door gebrek aan tijd of andere oorzaken niet.

  Duikt er ineens een Bond op je dak, of je vereniging WE MOETEN DE HANDEN INEENSLAAN HET GAAT NIET GOED EN WAT GAAN WE ERAAN DOEN

  Wat ga ik doen??? Ik ben aan het postzegelen, zeur niet!!! De landen a t/m z moeten nog geordend worden en er ligt nog een doos met afweekspul, mijn postzegelvriendinnetje uit Amerika heeft mij een hele stapel info gestuurd oa over design te weten Postmark Paris a story in stamps van Leslie Jonathan, stamp design van Wiliam Finlay en dan een hele stapel van die meneer die een land heeft verzonnen en daar tal van postzegels bij heeft gemaakt. Dat moet/wil ik vreselijk nodig nog gelezen worden, in een stoel, onder de appelboom!!!

  Je zou er toch accuut je vereniging voor verlaten als ik iedere keer van mn artikeltjes en gefreubel af gehaald zou worden om een stelletje tiener-etters die het trappenhuis aan het grafiteren zijn aan het postzegelen te brengen????

  Een sportvisser wil sportvissen, een liefhebber van radio grafisch bestuurbare autootjes wil autootjes radiografisch besturen, een tuinierder wil tuinieren, sommige mensen willen in het bestuur, en de meesten willen best wel een keertje een klein rolletje op zich nemen, eens een foldertje verspreiden of een vergadering bijwonen.

  Maar ik zeg in alle bescheidenheid: zet het persoonlijke plezier van de mensen voorop. En baseer niet al teveel beleid op alle vreselijke berichten dat de filatelie ten dode is opgeschreven, want dat is niet zo, en dat er allerlei andere zaken gedaan moeten worden behalve postzegelen want dat verzinnen we zelf. Ik ben er ook ingetuind: doe dit, doe dat. Maar zelfs van internet ben ik weleens weg omdat ik me realiseer dat mn albums gesloten blijven.

  Overigens lijkt het erop dat de Bond zich dit toch realiseert en voorlopig de oude lijn vasthoudt, dus wederom: Thumb Up.

  Ik persoonlijk mis nog steeds zoiets als meer aandacht voor experimentele, non traditionele filatelie oude en nieuwe stijl, immers er zijn al mensen geweest die aan het pionieren zijn geweest! Zit daar niet ook wat leuks in??? Maar of ik er veel gebruik van zal maken? Ik heb al geen tijd voor mn artikelen. :-(

 • Rein op 27 juni 2009 om 18:51

  @Dolores

  Hoe zo aandachtspunt????

  “Andere activiteiten

  De bond zal de samenwerking met Jeugd Filatelie Nederland (JFN) actief voortzetten. Het adagium “de jeugd heeft de toekomst” blijft van kracht. Daarenboven vraagt het feit aandacht
  dat veel nieuwe leden van verenigingen herintreders zijn, veelal in de leeftijdsklasse 40-55
  jaar. Ook vormen vrouwen een niet te verwaarlozen doelgroep. Bekeken zal worden op welke wijze deze doelgroepen de komende tijd actief kunnen worden benaderd.”

  De Jeugd laten we dus aan de JFN over!!!!

  En Vrouwen??? Ook niet te verwaarlozen! Wat/wie verwaarlozen we nog meer???

  En dat noem jij Thumbs Up????

  – Jelajerotse –

 • dolores op 27 juni 2009 om 18:58

  @Rein,

  Via de nieuwe stijl filatelie [via het internet voorlopig :) ] kun je per direct anderen van informatie voorzien en je nieuwe vondsten melden. Of dat nu de her-ontdekking is van een nieuwe variant van Argentina 1882 dat ik vandaag heb doorgestuurd naar het Filateliaargentina forum of de ontdekking van een inspirerende nieuwe postzegel-ontwerpster…

  Ik vind het magnifiek. Wie weet zal ik in de toekomst weleens gebruik maken van de Bondsbibliotheek en andere voorzieningen van de Bond, en daar ook echt dankbaar voor zijn en er plezier in hebben, maar vooralsnog biedt het internet een schat aan mogelijkheden.

  Het zou best leuk zijn als het ook wat meer teruggekoppeld zou worden door de Bond/Nederlandse filatelie – positieve houding tov, interesse in de internet ontwikkelingen, in het tijdschrift wordt dat al gedaan – maar het vereist wel wat tijd en pc gebruik om overzicht te krijgen of een indruk te krijgen van Nederland & de filatelie in de wereld.

  Vordert het Argentijnse ondezoek? Ik geloof het wel he! Zonder pc had dat een stuk lastiger geweest.;-)

 • dolores op 27 juni 2009 om 19:02

  @Rein,

  Hoe zo aandachtspunt????

  Hahahahahaha, nou ja een beetje positieve benadering kan toch geen kwaad dacht ik? Hahahaha

  Maar je hebt wel gelijk, het wordt genoemd, meer niet. En ik ga benaderd worden, en moet mijn plekje onder de appelboom en artikelen zuchtend en steunend verlaten, omdat…

  Ja waarom eigenlijk?

 • dolores op 27 juni 2009 om 19:05

  Lieve Bondsleden, waarom ga ik benaderd worden? Of mogen de vrouwen de grafititerende puber etters onder hun hoede nemen zodat de heren kunnen vergaderen over het behoud van de traditionele filatelie?

 • dolores op 27 juni 2009 om 19:37

  Sorry dat is niet aardig van me. *blush* maar ik weet het ook allemaal niet hoor, die Bondszaken en hoe je dat zo moet besturen enzo.

 • Albert Haan op 27 juni 2009 om 23:03

  Na dit alles gelezen te hebben, spijt het mij dat ik dat gedaan heb.Al die tijd had ik kunnen postzegelen.
  Ik heb de katalogus uit Essen hier nog liggen. Ik geloof dat ik dat ga lezen.
  heb ik veel meer aan.
  Af en toe wens ik dat de PC er nog niet was, wat had ik dan een tijd om filatelie te bedrijven.:)

 • dolores op 27 juni 2009 om 23:20

  @Albert, Wat had je dan verwacht? Allerlei geweldig intelligente oplossingen voor de problemen waar de Bond en de filatelie mee te kampen heeft?

  Soms heb je wel eens een uitstapje nodig om weer eens te ervaren hoe prettig het thuis is. ;-)

 • Rein op 27 juni 2009 om 23:31

  @Albert

  je kunt tegelijkertijd polemiseren via dit blog als ook bijdragen leveren aan Stampboards and Filateliaargentina.

  @Dolores

  In Argentina mogen ze wakker liggen van wat ik ze aandraag. Ongelovelijk dat van een emissie uit 1882 nog niet echt goed bekend was wat ik ze net heb voorgehouden.

  Daar is denk ik nog sterker dan hier het oude heren cultuurtje dat ooit 50 jaar geleden een onderzoek heeft gepubliceerd of een medaille op een nationale tentoonstelling heeft gehaald en daar op nog steeds teert en wier schrifturen kritiekloos worden geciteerd en overgeschreven….

  Verplichte literatuur voor jureerders die dus niet verder komen dan de State of the Art uit 1950-1960…

 • Rein op 27 juni 2009 om 23:36

  @Dolores

  Soms lijkt het me alles zo simpel!

  De verzamelaar heeft in eerste instantie materiaal nodig om wat er mee te doen.

  als dat via de dagelijkse post thuis niet meer lukt dan is het toch makkelijk te realisieren om een beginnende verzamelaar aan een start-hoeveelheid zegels te helpen?

  Kijk op de ruilbeurzen b.v. Antwerpia hoeveel mensen er in de grabbelton bezig zijn of uit de 5c stockboeken! Die zitten stampvol materiaal dat voor anderen overbodig is! Als iedereen zijn/haar overbodig materiaal ter beschikking stelt – via de jeugdclub maar ook via de organisatoren van zulke beurzen….

  Dan is de basis gelegd!

  wordt vervolgd….

 • Rein op 28 juni 2009 om 12:43

  Sinds februari probeer ik me te verdiepen in de zegels van Argentina.

  Vanwaar de interesse?

  Vanaf een Australisch forum waar ik zocht naar informatie resp. informatie kon uitdragen over de zelfklevende zegels van Australia!

  Zit daar een Argentijn met prachtige scans van watermerken!

  Kom daar hier eens om!

  Hoe kom ik aan Argentijns materiaal?

  Ruilbeurs in Antwerpen leverde nog niet veel op. Andere beuren op korte termijn niet beschikbaar. Dan zoeken op het internet (Ebay) naar massa waar. Want dat heb je nodig – gewoon een platte basis voor verdere verdieping!

  Voor enkele eurootjes enkele honderden zegels – gewoon spul, niks geen materiaal waar de handel aan zou kunnen verdienen!

  wordt vervolgd….

 • Rein op 28 juni 2009 om 13:26

  @Dolores

  op mijn melding over een “nieuwe” variant van de 1882 12c van Argentina wordt met ongeloof gereageerd!

  http://www.filateliaargentina.com.ar/foro/viewtopic.php?f=95&t=1822

 • dolores op 28 juni 2009 om 16:27

  Je hebt wel een fantastisch onderzoeks-object te pakken Rein! Klasse, en wat een werk zeg! Dan is de pc zo super.

  Postzegelen is een erg individuele aangelegenheid, en dan krijg je denk ik al snel dat de contacten met andere verzamelaars gaan over:
  – ruilen
  – (be) leren, dit is niet negatief bedoeld
  – delen van zorgen en klachten over uitgiftebeleid van de TNT,
  – eventueel handelen, geld en waarde kwesties

  Dat was althans mijn indruk als nieuweling in het veld en dat was ietwat teleurstellend.

  Juist het samenwerken, niet op organisatorisch niveau maar echt op het niveau wat jij bijvoorbeeld doet is zo leuk, en zo belangrijk omdat je daardoor dingen naar boven haalt die anders onontdekt waren gebleven. Een frisse discussie, of openlijk brainstormen op het internet houdt de zaak gaande.

  @Rein ik zit ook te denken over dat idee van jou van “starters pakket” als ik het zo mag noemen. dat is natuurlijk een fantastisch begin voor een verzamelaar en het scheelt je minstens dat moeilijke eerste jaar waarin je er eerst achter komt dat de helft van je postzegels CTO’s zijn, de andere helft van woestijnlanden of exotische staatjes met vraagtekens, en slechts een klein deel interessant is om mee verder te gaan. Dat scheelt je ook vragen als: wat moet ik ermee, hoe nu verder?

 • dolores op 28 juni 2009 om 16:30

  @Albert,

  Zie je nou wel dat een ogenschijnlijk langdradige zeikerige discussie wel degelijk zin kan hebben. ;-)

 • Rein op 28 juni 2009 om 20:35

  @Dolores

  Zo net van René Jacobsohn *(Zürich, CH) een mailtje of ik de verzamelde werken van hem op CD wil + een artikel over een 2 jaar geleden door hem gevonden nog niet eerder ontdekte zegel van Argentina!

  Kijk dat gaat tussen de bedrijven door in internationale samenwerking…

 • Rein op 28 juni 2009 om 20:42

  @Dolores

  45 jaar geleden kreeg ik ook van cracks in het veld materiaal – om niet – als bjdrage aan een beginnend verzamelaar…..

  Een verscheidenheid aan materiaal waarin je een weg voor je zelf kunt ontdekken. Of een aantal mogelijke wegen!

  Eenmaal op pad zoek je naar aanvullende informatie, mede-verzamelaars. Of in je eigen vereniging of bij landelijke groepen zoals Po&Po.

  Of zo’n eigenwijs als ik was die de Hoofden van Postkantoren in Dili [Oost Timor} en Port Moresby [Papua and New Guinea] ging aanschrijven! En via via belandde bij de Studiegroep Zuid West Pacific!

  wordt vervolgd….

 • dolores op 28 juni 2009 om 21:44

  @Rein, leuk zeg, geweldig om te lezen. :-)

  Ik heb net de topics gecheckt die ik heb geopend op facebook, bij de afdeling Nederlandse postzegels. Ik had gevraagd: wat vinden jullie van de Nederlandse postzegel, en hoeveel kennis hebben jullie van de Nederlandse postzegel.

  Zoveel honderd leden uit allerlei landen, de “wall” staat vol met ruil-verzoeken, maar geen reactie. Dat vind ik dan weer jammer, de belangstelling voor de Nederlandse postzegel en/of de postzegel in het algemeen reikt niet verder dan “voor de heb?”

  Waar zijn de echte filatelisten?

 • Albert Haan op 29 juni 2009 om 00:07

  Hebben jullie wel eens op de site gekeken van C. Ozdoba uit Zwitserland gekeken?
  http://www.klassische-philatelie.ch

 • Rein op 29 juni 2009 om 11:30

  @Albert

  leuke site! Van meneer Versiering!

  Maar klassieke filatelie is toch slechts weggelegd voor de Quote 500????

  Niet voor de nieuwe filatelisten die we nodig hebben. En daar zien we de “echte” filatelist aan het werk???

 • dolores op 29 juni 2009 om 13:48

  @neenee, ik vind dat ook een leuke site hoor. Als “nieuwe filatelist” wijs ik de klassieke filatelie niet af. Lekker laten bestaan.

 • Rein op 29 juni 2009 om 19:01

  @Dolores

  De klassieke philatelie heeft zo zijn aanhangers. Prima en houden zo! Maar de zegels van de 19e eeuw en het 1e decennium van de 20e eeuw zijn financieel niet direct geschikt voor een jeugdige verzamelaar, aankomend filatelist. Wel mischien als aankomend belegger! ;) Als dan ook de kwaliteit van de zegels een rol moet spelen, dan zijn de zegels die “goedkoop” zijn aangeschaft uiteindelijk duurkoop!

 • Marc op 29 juni 2009 om 23:58

  @Rein

  Goedkoop is duurkoop! Neem tegenwoordig een compleet abo-tje bij de TNT groep op Nederland dan ben je tenminste 450 eurie armer per jaar en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden. Wat heb je voor dat geld, héél veel stickers die ze uiteindelijk postzegels noemen. Nee, daar trek je volle zalen mee bij de jeugdige verzamelaars en aankomende filatelisten. Daar zakt de moed toch spontaan van je schoenen om maar te zwijgen dat de jeugd het kan betalen of er voor over heeft.

  Probeer maar eens een verzameling Nederland vanaf 1960 tot heden ongebruikt te verkopen. Je zal dan uitkomen op een prijs ver beneden nominaal. Dat is pas duurkoop!!

  Door het overvloedige uitgifte “beleid” van TNT gaat de jeugd steeds meer de kant op van de goedkopere klassiek, posthistorie en thematische filatelie. Dat tegenwoordig nog wel te betalen is

  Tenslotte vroeger toen postzegels nog echte postzegels waren… kwaliteit zegels postfris, ongebruikt en mooi gebruikt in de klassieke filatelie hebben inderdaad hun prijs, maar die zullen ook veelal hun prijs blijven houden en niet omdat de zogenaamde belegger ze koopt maar gewoon omdat de markt, de verzamelaar, dat er voor over heeft. Dus hoezo duurkoop???

 • Rein op 30 juni 2009 om 00:17

  @Marc

  “Probeer maar eens een verzameling Nederland vanaf 1960 tot heden ongebruikt te verkopen. Je zal dan uitkomen op een prijs ver beneden nominaal. Dat is pas duurkoop!!”

  Nee dat was onverantwoord beleggen van mensen die dachten dat al die prijzen voor Zomerzegels e.d. [Kerken in Oorlogstijd bv] uit de jaren 1950 eveneens gehaald konden worden met zegels uit de jaren 60 en 70!

  Dit heeft niets te maken met een emissiebeleid van PTT noch TNT!

  Emissiebeleid van PTT? De guldenswaarden uit 1913 en 1923! Dat was pas uitbuiting!

  De postzegels die nu uitkomen hoef je niet compleet te kopen!

  Waarom een abonnement nemen? Dat is toch geen verzamelen! Dat is beleggen!

  Koop slechts die zegels die je leuk of mooi of interessant vindt! Vergeet die compleetheidsdwang! Dat is zo goed aan de persoonlijke postzegels! Het wordt je door TNTPost onmogelijk gemaakt Nedelrand compleet te krijgen!

  Bepaald zelf wat en hoe uitgebreid je iets wilt verzamelen! En dan maakt het niet uit of dat zegels zijn uit de jaren 1890 of de jaren 1990!

 • Marc op 30 juni 2009 om 00:57

  @Rein

  Inderdaad de 10 guldens no. 80 en 101 en guldenswaarden 1913 en 1923 als ook die zinloze meeuwen en vast nog een paar andere uitgifte was in het verleden uitbuiting!

  Maar de massa die ze tegenwoordig uitgeven en daarmee ook de opdringerige reclame, zelf op het postzegelblog met banners, dat je vooral die “zooi” moet kopen liefst in abonnement vorm zodat TNT weer gegarandeerd je een jaar kan kaal plukken daar weet toch de beginnende verzamelaar niets van. Na een paar jaren haakt die groep af en keerd definitief de rug toe tot het verzamelen van postzegels. Dat is toch de doodsteek voor het aanstormend talent binnen de filatelie.

  Jij en ik als oud gediende weten best onze eigen koers te bepalen binnen de filatelie, maar als leek wordt je toch volkomen misbruikt, uitgebuit en op het verkeerde been gezet door TNT. Voor TNT is het een MELKKOE met een grote M meer niet!

 • dolores op 30 juni 2009 om 03:18

  @ Marc, mijn ervaringen als leek zijn toch iets anders geweest. Allereerst wist ik het onderscheid niet tussen cto’s, en postzegels. Gelukkig bleef de schade beperkt. Ten tweede trapte ook ik in onuitspreekbare staatjes waar men op tapijten door de straten vliegt. Ook die schade bleef gelukkig beperkt. (Mede dankzij delname aan postzegelforum en -blog).

  De Nederlandse postzegel begon me eigenlijk pas te interesseren toen mij duidelijk werd dat Nederland vaak niet zo maar iets op postzegel zet maar veel ontwerpen weloverwogen en doorgesproken zijn en uitgevoerd worden door niet zomaar de eerste de beste kunstenaars/ontwerpers.

  Ik voel me niet echt uitgemolken door de TNT, want ik heb geen abonnement, hoef niet alles, en zeker niet op zo’n kort mogelijke termijn.

  Wat ze uiteindelijk opbrengen boeit me niet zo heel veel daar doe ik het niet voor. En hoezo echte postzegels? Zijn die van nu niet meer echt dan?

  Het klopt inderdaad wel dat ik van klassiek meestal de goedkopere uitgiftes heb, en dat dat waarschijnlijk ook voor de jeugd zal gelden.

  Maar als beginnend visser of tennisser is het ook niet handig meteen het duurste spul aan te schaffen, dat is ook een beetje een kwestie van niet meteen de bink uit willen hangen toch?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)