Verloren plaatsnamen: Neerbosch - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Neerbosch

1

Tegenwoordig kent iedere Nijmegenaar de wijk Neerbosch. Het dorp Neerbosch is in de 13de eeuw ontstaan na het droogleggen van de moerassen ten westen van Nijmegen. Het dorpje werd genoemd: ´in den Nederen Bosche´ en werd later een zelfstandige gemeente. Het langgerekte dorp werd door het Maas-Waal kanaal in twee delen gesneden en langzaam opgeslokt door de stad Nijmegen. Alleen een kerkje uit de 14de eeuw, nu een rijksmonument, herinnert nog aan het dorp.

In 1918 werd in Neerbosch een hulppostkantoor opgericht. Dit werd bekendgemaakt in de Dienstorders van het Staatsbedrijf der PTT: Mededeelingen No 776s van 30 januari 1918: Met ingang van 16 Februari 1918, wordt te Neerbosch een hulppostkantoor gevestigd, waarvoor het postkantoor te Hees als hoofdkantoor zal optreden. Nee, niet het postkantoor Nijmegen, maar het postkantoor Hees, dat later ook een wijk van Nijmegen zou worden.

De kantoorhouder van het hulppostkantoor ontving een dagtekeningstempel en kon dit gebruiken van 16 februari 1918 tot en met 15 juni 1925. Want door de bezuinigingen die doorgevoerd werden in het Staatsbedrijf der PTT moest een groot aantal hulppostkantoren worden gedegradeerd tot poststation. En de stationhouder mocht geen brieven meer stempelen.

Dus het stempel werd ingeleverd. Het stempel werd in Den Haag bewaard, tot betere tijden? Na enkele jaren bleek het toch onhandig te zijn dat de stationhouder geen dagtekeningstempel had en daarom werd het stempel in 1928 teruggegeven. Op de stempelkaart is een afdruk aangebracht van dit stempel en het aardige is, dat als datum nog opgenomen is, de laatste dag en het laatste uur dat het stempel in 1925 in gebruik is geweest. Op 1 mei 1928 kon de kantoorhouder weer volop stempelen!

 

 

Het stempel ging heel lang mee. Het poststation werd weer bevorderd tot hulppostkantoor en ook de kantoorhouder was zuinig op het stempel. Maar inmiddels was een geheel nieuw stempel in gebruik genomen, waarbij het niet meer nodig was om elk jaar het jaarkarakter te verwisselen. Besloten werd om alle oude stempels in 1969 te vervangen. Ook het stempel van Neerbosch. Dat gebeurde op 17 december 1969. Op 15 november 1971, nog geen twee jaar nadat het nieuwe stempel in gebruik werd genomen, viel het doek voor het hulppostkantoor. Het werd opgeheven. Dit werd aangetekend op de stempelkaart.

Ervoor in de plaats kwam een stadspostagentschap aan de Dennenstraat. Of dat nu nog bestaat? Er staan wel twee brievenbussen van TNT Post, maar een postkantoor heb ik niet meer kunnen vinden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)