Verloren plaatsnamen: Linden en Katwijk - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Linden en Katwijk

1

Linden en Katwijk. Was dit een plaatsnaam waar een postkantoor was gevestigd? Ten noorden van Cuijk in Noord-Brabant ligt het dorp Katwijk en ten noordwesten het dorp Linden, precies in een bocht van de Maas. In Linden was een bestelhuis gevestigd dat behoorde tot het ressort van het hoofdpostkantoor Grave. Dit bestelhuis beschikte alleen over een naamstempel. Het bestelhuis was al op 1 augustus 1851 opgericht en werd vanaf 1854 Groot-Linden genoemd. Op 1 juli 1867 werd het bestelhuis bevorderd tot hulppostkantoor.

 

In 1882 werd een spoorbrug gebouwd voor de spoorlijn van Nijmegen naar Venlo en deze spoorlijn doorsneed Linden en Katwijk. Het had ook een voordeel, want er kwam zelfs een klein station. Maar ook een nadeel, want het hulppostkantoor werd op 31 maart 1882 opgeheven. Of het aan de spoorlijn lag?

 

Linden werd in 1921 verblijd met de oprichting van een nieuw hulppostkantoor: Mededeelingen No 8111S van 13 juli 1921: Ingaande 1 Juli 1921 is te Linden en Katwijk een hulppostkantoor gevestigd, genaamd “Linden en Katwijk”, waarvoor het postkantoor te Cuyk als hoofdkantoor optreedt.

In verband met de bezuinigingen bij het Staatsbedrijf der PTT werd het hulppostkantoor gedegradeerd tot poststation. Dit werd als volgt medegedeeld: Mededeelingen No 1709S van 9 maart 1927: Het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor te Linden en Katwijk wordt met ingang van 1 April 1927 vervangen door een post-, telegraaf- en telefoonstation met telegrambestelling. De postbestelling zal van Cuijk uit geschieden. Het station voor den postdienst te Groot-Linden wordt met ingang van voornoemden datum opgeheven.

 

Omdat het stempel van 1921 was versleten, werd een nieuw stempel besteld. Dit stempel werd naar het poststation gezonden op 13 juli 1936. Het poststation werd met ingang van 31 december 1967 opgeheven. In de benaming van het stempel kwamen dus twee plaatsnamen voor!

Het vreemde is, dat in de stempelboeken van het Museum voor Communicatie geen enkel stempel is te vinden met de naam Groot-Linden, zoals in 1927 is medegedeeld. Wie heeft een afdruk van een stempel met deze naam? Ik ben zeer benieuwd!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Frank van den Hoven op 5 april 2011 om 02:05

    Als er verder geen nadere tekst is over de situatie per 1-4-1927 dan zoals die in je artikel staat, concludeer ik dat er alleen maar staat dat de bestelling vanuit Groot-Linden (waar het hulppostkantoor ‘Linden en Katwijk’ blijkbaar gevestigd was en wat men met die zin kennelijk aanduidt) per die datum wordt opgeheven. Er wordt toch niet gerept over (de toekenning van) een stempel Groot-Linden?

    Het is inderdaad uitzonderlijk en wonderlijk dat er meer plaatsnamen in een stempel staan. Volgens mij komt dat verder alleen voor bij Scherpenzeel-Munnekeburen (waarbij ik me dan ook gelijk afvraag waar dat kantoortje dan stond) (behoudens echte tweelingdorpen zoals Etten-(en)Leur en Heeswijk-Dinther). Erg eenduidig was dat niet en erg nuttig was het ook niet. Stel je voor dat men van alle kantoren die voor meer plaatsen in de omgeving fungeerden, die namen in het stempel zou verwerken, dan zou het eind zoek zijn. En bovendien verwarrend omdat het dan niet meer aanduidt in welk van de plaatsen het kantoor gevestigd is. Dus de ratio waarom men deze twee kantoren destijds zo genoemd heeft, ontgaat mij. Wellicht speelden lokale politieke gevoeligheden een rol, dat de plaats zonder kantoor toch zijn naam er ook in wilde hebben.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)