Viering kerstdagen 2020 met Goudse Glazen - Postzegelblog

Viering kerstdagen 2020 met Goudse Glazen

0

Dat de uitgave van de 40e editie van de zomerzegels 1979 in de middenmoot van de 75 uitgegeven zomerzegel-series in 2010 zou liggen, was in 2010 niet te voorzien. Eveneens is het niet te voor-zien dat twee postzegels van de zomerse zomerzegels 1979 ook een passende aanleiding zouden vormen om enige filatelistisch winterse aandacht aan de kerstdagen 2020 te schenken.

1979 “Koop zomerzegels, zomerzegels brengen levensvreugd”


NVPH 1177 - Zomerzegel 1979NVPH 1178 - Zomerzegel 1979

De affiche-fotocollage met de slogan ‘Gouda restaureert, toonkunst jubileert’ staat aan weerskanten van de fantasiepostzegel links een deel van de St. Janskerk met op de voorgrond het bovenste deel van het gebrandschilderde glas-in-loodraam ‘De Kruisdraging’ nr. 61 en rechts twee postzegels met aandacht voor het 150-jarige bestaan van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

De Kruisdraging - Gouda (glas nr. 61)Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De Kruisdraging van Jezus: door de zwaarte van het kruis zakt Jezus bijna ineen. Veronica in rode mantel biedt Jezus een doek aan om zweet en bloed van zijn gelaat te vegen. Bij het afvegen van het gezicht wordt op miraculeuze wijze zijn gezicht op de doek geprent.

Rechts aandacht voor de 150-jarige Toonkunst-bevordering middels het 40 pagina’s tellende Regina Coeli van J.P. Sweelinck (1562 – 1621; nvph 277) en de op een muziekstandaard liggende Six Divertissement met Die Jahreszeiten (geopend), oratorium van Joseph Haydn (1731 – 1809).

Sint-Janskerk of Grote Kerk in Gouda

Hoogstwaarschijnlijk stamt de kerk van voor 1272, toe graaf Floris V Gouda stadsrechten verleende. De kerk is driemaal door brand getroffen. De laatste door blikseminslag in 1552. De laat-gotische kruiskerk is 123 m lang, het dwarsschip is 53 m lang en 25 m hoog.
De kerk is om de 72 gebrandschilderde glas-in-lood ramen bekend. Vele ervan stammen nog uit de 16e eeuw gemaakt door de glazeniers en broers Dirck en Wouter Crabeth toen het nog een katholieke kerk was. Na de brand van 1552 hebben de bewoners van Gouda voor de wederopbouw grote bedragen moeten bijeenbrengen. De beglazing van de kerk werd door hoogwaardigheidsbekleders als schenkingen bekostigd, zoals de Spaanse koning Philips II, landvoogdes Margaretha van Parma en de bisschop van Utrecht. Ook Willem van Oranje heeft een venster geschonken. De schenkers van de glazen zijn in het onderste deel van de venters afgebeeld. De beleving van de majestueus grote kerkruimte wordt danig versterkt door het wonderlijk binnenvallende, kleurige ramenlicht.

Drie maximumkaarten geven een beeld van de buitenkant van de zijbeuk van het transept, van een binnenaanzicht naar het orgel en een gezicht op het koor van de kerk.

St Janskerk - Gouda (glas nr. 12)
Wouter Crabeth, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Knielende Maria [blauw & paars] en Josef [rood] kijken met herder & os naar het Kind op de grond liggend op een doek. Onderin schenkers met opgestane Christus met evangelie in de hand, staande op een globe.

St Janskerk - Gouda (glas nr. 25)
Johi, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Na noordwesterstorm overstroomde het land tussen Delft en Leiden, waardoor Spanjaarden vluchtten. Geuzen bestreden de vijand vanuit hun vaartuigen. Willem van Oranje met burgemeester van Delft brachten op 3 oktober 1574 haring en wittebrood naar de uitgehongerde stad.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)