Decemberzegels 1988 - Postzegelblog

Decemberzegels 1988

0

nvph-1419-tnOp maandag 14 november 2016 zullen de nieuwe Decemberzegels weer te koop zijn. Het frankeerbedrag is op 65 cent vastgesteld. In 2015 bedroeg het frankeerbedrag 64 cent, terwijl het in 2014 nog 59 cent bedroeg en in 2013 zelfs 47 cent. Reden van deze constante verhogingen, dat ook buiten de decemberperiode voor de gewone post geldt? We versturen te weinig post: eigen schuld, dikke bult.

Stel dat u als postzegelverzamelaar ook geïnteresseerd bent in randverschijnselen van postzegels en u beschikt over een muurgedeelte dat een redelijk grote filatelistische decoratie vereist, dan zou de/het voorontwerpuitwerking/-overzicht van de Decemberzegels 1988 (nvph 1419) van grafisch ontwerper Frans Lieshout dé aangewezen versiering voor u kunnen zijn.

Decemberzegel 1988

nvph-1419

De 50 cent Decemberzegel (nvph 1419) straalt een vriendelijk en feestelijk kleurenspel uit met sierlijk en kleurrijk vuurwerk in de vorm van [1] vurig omhoogschietende sterren, [2] een lichtgrijze achtergrond met [3] sneeuwvlokken en [4] zilveren teksten, die onder verschillende lichtomstandigheden een ander beeld opleveren.

Vel Decemberzegels 1988

decemb88vel

In een ingenieus uitgevoerd gevouwen map (gedecoreerd met informatieve schematische lijntekeningen) bevindt zich een drieluik bestaande uit drie postzegelvellen met daarin een stramien van 200 geperforeerde zegels (10 x 20 zegels). Ontwerper Lieshout wist met deze grote verticale postzegelvellen  (velgrootte 66 x 37 cm, grootte zegelgedeelte 51 x 21 cm) te ontsnappen aan de formaatbeperkingen van de enkele postzegel. Diverse elementen uit de vormgeving van de Decemberzegels 1988 zijn toegepast in verscheidene varianten en combinaties, tezamen met de intrigerende structuren van het waardepapier in het algemeen.

johensch-nieuw johensch-oud

De verhuizing van PTT Post Zegelwaarden uit het oude centrum van Haarlem naar het nieuwe gebouw in de Waarderpolder nabij Haarlem viel samen met de presentatie van de Decemberzegels 1988. Naar aanleiding van de verhuizing is de relatie met deze postzegel ontstaan.

Vel 1

vel-scan-4-l

Aan het eerste vel is door middel van een verlopende tint van zwart naar lichtgrijs een sfeer gegeven, die overeenkomt met de oude behuizing aan de Nauwe Appelaarsteeg, waar donkere ruimten in het oude gebouw overheersen.

Vel 2

vel-scan-l

In het tweede vel zijn de aanvang en het groeiproces van de nieuwbouw en verhuizing tot uitdrukking gebracht. Ontwerp, bouw en verhuizing zijn weergegeven in een strak activiteitenschema van open en dichte structuren.

Vel 3

vel-scan-3-l

Het derde vel, tenslotte, is in vele opzichten gelijk aan het eerste, maar ademt met zijn grijze achtergrond de sfeer van de nieuwe behuizing in de Waarderpolder.

vel-scan-4-s vel-scan-s vel-scan-3-s

Bij het inlijsten van de drie vellen kan naar eigen inzicht het lijst verticaal of horizontaal opgehangen worden.

Vergroting: Door op de bovenstaande vellen 1, 2 en 3 te klikken, kunt u een vergroting bekijken

Postzegelvellen met uitstraling

Op een inzichtelijke wijze wordt met een kleurovergang van grijzen in combinatie met meer of minder onbedrukt wit een gevoelsmatige sfeerschildering gegeven van de oude en nieuwe locatie. De activiteit van de bouwdrukte en verhuizing wordt op een onaanschouwelijke wijze (via abstracte beeldtaal) door een meer of mindere concentratie van lijnen uitgedrukt. In de vormgeving van de drie vellen komt de overgang van oud naar nieuw met daartussen veel drukte beeldend tot uitdrukking.

Destijds heb ik dit drieluik (in beperkte oplage uitgegeven) voor een redelijk luttel bedrag op de kop weten te tikken. Ook het ingenieus lijnenspel van de tweedelige map (in grijs en wit uitgevoerd, gebaseerd en samenhangend met de zegelvellen) is aantrekkelijk als wanddecoratie. Mocht u belangstelling hebben voor dit unieke drieluik (dat naderhand nog ingelijst dient te worden), dan kunt u via batehijlkema(ad)hetnet.nl contact met me opnemen.

Colofon

  • Operator Bas Masbeck i.s.m. Frank Adegeest, allen van Total Design, Amsterdam.
  • Het lijnwerk is geheel op een Aesthedes design workstation ontworpen en rechtstreeks via Mag. Tape en Scitex op film, in 7 kleurseparaties belicht.
  • Lithografie: Jos neve bv, Amsterdam.
  • Zetwerk: Layoutzetterij Bloem bc, Assendelft.
  • Druk: Joh Enschedé en Zonen, Grafische Inrichting bv, Haarlem.

decemb88-tekst

Ook dit jaar (1988) brengt PTT Post voor de tweede keer weer een Decemberzegel uit. Op 6 december 1988 startte PTT Post met een grote, landelijke reclamecampagne met advertenties in dagbladen, radio/tv-gidsen, weekbladen en tv-reclame in de STER onder het motto In december kaarten posten, hoeft maar 50 cent te kosten. Het voordeel bedroeg toen voor wenskaart en envelop 5 en 15 cent.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)