Postbezorging op de fiets (3) - Postzegelblog

Postbezorging op de fiets (3)

1

De afgelopen twee weken werden deel 1 en 2 gepubliceerd. Vandaag het derde en laatste deel van: Postbezorging op de fiets. Een fietslatelistische dwaaltocht door verschillende landen van de wereld. De fiets is in het dagelijks leven niet meer weg te denken. We zullen de fiets dan ook altijd op de postzegel blijven tegen komen. Met andere woorden mijn gekozen thema blijft vragen om actie. Wat willen jullie nog meer zien van de fiets in de filatelie? Ik heb nog wel wat ideeën. Je mag mij ook een suggestie doen! Wie daagt me uit.

In Cuba werd al in 1902 een postzegel met fietser uitgebracht om aandacht te geven aan postbezorging op de fiets.

De dag van de postzegel

Met enige regelmaat wordt deze dag ergens in de wereld gevierd door het uitbrengen van een speciale postzegel, een mooie Cover of Kaart.

Een uitgave van de Franse posterijen met de afbeelding van een Brievenbesteller uit 1894.

Een historisch poststuk uit 1902 met de fiets bezorgd. Het was een “Special Delivery”

Republiek Panama heeft voor de postbezorging op de fiets in de jaren 1929 tot 1935 verschillende fietspostzegels uitgebracht.

De overdrukken op deze fietspostzegels duiden op luchtpostgebruik. Daarvoor moest dan ook meer worden betaald.

Coolgardie Cycle Express Company

In de buurt van Coolgardie (Zuid-West Australië) werd in 1892 goud ontdekt en de goudkoorts zorgde spoedig voor groei in de regio tot wel 20.000 mensen in slechts enkele jaren.

De regering kon de plotselinge bevolkingsgroei niet echt managen en privé post-services verschenen al spoedig om te helpen de berichten rond te brengen in de goudvelden.

A Coolgardie Cyclist in 1895

Herinneringscover: Lokale fietspost van de Eastern Goldfields

Clacton (-on-sea) Cycle Mail

Ten oosten van Londen, niet ver van Colchester ligt aan zee de plaats Clacton. Ook daar zijn jongeren actief met de bezorging van post op de fiets.

100 jaar Postzegels

Deze kaart is een prachtige illustratie voor het thema “Postbezorging op de fiets”!

Mijn collectie fietspostzegels met als (sub)thema: “Postbezorging op de fiets” is groter dan ik met verhalen in deze serie van drie artikelen aan jullie kan laten zien. Kijk hier voor meer…

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Frankrijk Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Jan van Tellingen op 25 oktober 2010 om 19:42

    Bij de eerste zegel in dit artikel wordt geschreven dat al in 1899 in Cuba een fietspostzegel is uitgebracht om aandacht te geven aan postbezorging op de fiets. Dat is op zich juist. Alleen gaat het om een andere fietspostzegel dan nu is afgebeeld. Que beeld is de bedoelde fietspostzegel wel hetzelfde. Maar er is één woord in de tekst anders. I.p.v iMmidiata (zegel 1899) staat op deze zegel (1902): iNmidiata.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)